Annonce
Struer

De første nybyggere på Kjelding Høj: En drøm at bygge det hele op fra bar mark

Katrine Lauth og Ken Damm Andersen var blandt de første til at rykke ind som nybyggere på udstykningen på Kjelding Høj. Her ses de sammen med datteren, Joanna. Foto: Johan Gadegaard
Ken Damm Andersen og Katrine Lauth var de første til at rykke ind som nybyggere på Kjeldning Høj i 2007. Nu har Struer Kommune udvidet udstykningen og sat yderligere 17 byggegrunde til salg med direkte adgang til både skov, skole og kirke.
Annonce

Struer: Ken Damm Andersen og Katrine Lauth var blandt de første til at afgive et bud, da Struer Kommune i 2007 satte 53 nye byggegrunde til salg på Kjelding Høj.

- Tilkørselsvejene var etableret, men det var stadigvæk som grusvej på det meste af strækningen, fortæller Ken Damm Andersen.

Grundene var på bar mark, og det krævede en pæn portion visionær fantasi at forestille sig, hvordan området kunne udvikle sig til et nyt og attraktivt boligkvarter umiddelbart syd for bygrænsen og med direkte adgang til både skole og kirke.

Men både Ken Damm Andersen og Katrine Lauth havde visionerne.

Med en alder på henholdsvis 38 og 28 og en datter på vej kunne de se muligheder i at være blandt de første til at bygge nyt på den nye udstykning.

- Vi havde jo næsten frit valg på grundene og valgte at afgive et bud på en helt inde på midten. Dem der lå til højre for stamvejen og altså længere oppe ad bakken, var som udgangspunkt dobbelt så dyre, som den vi valgte, fortæller Ken Damm Andersen, og da de afgav deres bud, var det med en vis spænding, at de afventede, om det ramte plet.

- Vi kunne jo ikke vide, om der var andre, der bød ind på grunden med et højere bud, konstaterer Katrine Lauth.

Annonce

På ukendt adresse

Men de fik skødet til underskrift, og så gik det stærkt.

- Vi boede i et hus på Birkevej, som vi fik solgt på kun 16 dage, fortæller Ken Damm Andersen.

Så de rykkede ind på deres nye grund som de første på hele udstykningen og fik placeret en skurvogn, hvor de kunne bo, mens huset blev opført.

Det gik hurtigere, end vi forventede, konstaterer Ken Damm Andersen, og der gik så ikke mere end et par dage, før han fandt ud af, at det også var gået en del hurtigere, end de kommunale myndigheder havde forventet.

- Da vi gik på posthuset for at ændre adresse, fik vi en besked tilbage om, at vi havde glemt at oplyse, hvilken by, der var tale om. Kjelding Høj fandtes ikke i deres oversigt over adresser i Struer. Det samme var tilfældet med abonnementer på både internet og alt mulig andet, og da vi bestilte skraldespande og renovation, kunne affaldsselskabet heller ikke finde adressen, fortæller han.

Men det lykkedes med lidt besvær, og drømmehuset begyndte at tage form.

Ken Damm Andersen og Katrine Lauth beskriver det som et privilegie at kunne få mulighed for at bygge drømmehuset op fra bar mark og kan kun anbefale andre at prøve det samme på næste fase af udstykningen, hvor Struer Kommune nu har 17 nye byggegrunde til salg.  Foto: Johan Gadegaard

- Vi kørte rundt til forskellige udstykninger i både Struer og specielt i Holstebro for at se, hvordan andre havde gjort det, og folk var virkelig flinke, når vi kom forbi. Når de så, vi stoppede op og så på deres huse, blev vi mange steder inviteret indenfor, så vi kunne se, hvordan de havde indrettet sig, og hvad de havde brugt af materialer, fortæller Katrine Lauth.

Annonce

Egne tegninger

Så de startede fra bunden og fandt ikke umiddelbart et typehus-firma, der kunne leve op til deres forventninger.

- Vi satte selv nogle streger og fik en arkitekt til at rette det til, forklarer Katrine Lauth og beskriver det som et privilegie at kunne være med i hele processen fra bar mark til færdigbygget hus.

- Men det kræver så også, at man er bare nogenlunde enige om det meste, ellers kunne jeg sagtens forestille mig, hvordan det kunne føre til nogle alt for lange diskussioner om alle de mindste detaljer, konstaterer hun.

Blot som et velment og godt råd til alle dem, der nu kan købe grund på en udvidelse af udstykningen mod syd.

- Nogle bliver jo helt afhængige af processen og siger, at de nok først rammer plet i det tredje forsøg, bemærker Ken Damm Andersen.

Dette har de så ikke selv lyst til at få afprøvet.

Annonce

Ramte plet i første forsøg

Efter de første 12 år i nybyggerboligen på Kjelding Høj har de stadigvæk en solid fornemmelse af at have ramt plet i første forsøg.

- Det er indrettet præcist, som vi gerne ville have det, fortæller Katrine Lauth, og inde i afdelingen med både køkken-alrum og stue, kan de stadigvæk fryde sig over effekten af at have truffet et lidt utraditionelt valg, da de skulle vælge loftsplader.

Ken Damm Andersen var lidt betænkelig ved at vælge troltekt-plader til loftet, men har ikke et øjeblik fortrudt det dengang lidt utraditionelle valg. Foto: Johan Gadegaard

- Det var ikke så normalt at vælge troldtekt, da vi byggede i 2007, konstaterer Ken Damm Andersen.


Nu får vi jo også snart adgang til den nye folkeskov. Der er etableret direkte forbindelse over til skolen på en cykelsti, og udsigten bliver aldrig taget fra os. Naboen har endda været så venlig at bygge, så vi stadigvæk kan se vandet inde fra stuen. Det er helt perfekt,

Ken Damm Andersen, Kjelding Høj, Struer


- Det lugtede lidt af staldinventar eller industribyggeri. Men så kom de med pladerne i en ekstrafin kvalitet, og vi har bestemt ikke fortrudt. Skrækeksemplerne er jo mange med folk, der har valgt klinker på gulvet og rustik loftsbeklædning. Det ser måske rigtig fint ud, men akustikken bliver utroligt meget bedre med troldtekt-pladerne, fortæller han og er rigtig godt tilfreds med valget og med huset som helhed.

- Nu får vi jo også snart adgang til den nye folkeskov. Der er etableret direkte forbindelse over til skolen på en cykelsti, og udsigten bliver aldrig taget fra os. Naboen har endda været så venlig at bygge, så vi stadigvæk kan se vandet inde fra stuen. Det er helt perfekt, siger han med et enkelt godt råd til dem, der skal til at bygge nyt fra bunden på bar mark.

- Der er nogle enkelte retningslinjer for byggeriet her på Kjelding Høj. Vi skal bruge ægte materialer - ligner det træ, så skal det være træ - og så skal vi allesammen plante bøgehæk. Den kan være lidt svær at få til at vokse sig tæt i blæsten fra vest, konstaterer han.

Men planter man den i flere rækker og lidt forskudt, så planterne kan give hinanden læ, får de hurtigere fat.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Struer

Anerkendt kor giver julekoncert

Annonce