Annonce
Mærkedage

En af de bedste klubtrænere nogensinde

Den italienske succestræner Giovanni Trapattoni er gået på pension efter en 40 år lang karriere, hvor han har høstet titler og trofæer på stribe. Hans kone har truet med at skifte låsen til hjemmet ud, hvis han tager et nyt job. (Arkivfoto) Dominic Ebenbichler/Reuters
Den tidligere italienske fodboldtræner Giovanni Trapattoni har høstet triumf på triumf i international klubfodbold. Søndag den 17. marts fylder han 80 år.

80 år: Italieneren Giovanni Trapattoni er en af de allerbedste trænere i international klubfodbold, hvis man gør succes op i titler og trofæer.

Han er i en lille eksklusiv gruppe med fire andre trænere, der som de eneste har vundet mesterskaber i fire forskellige lande.

Trapattoni, der søndag den 17. marts fylder 80 år, drev først og fremmest sine spillere i den italienske storklub Juventus frem til sejre på stribe.

"Il Maestro", som han kaldes, har styret Juventus i to perioder.

Første omgang var ti succesfulde år fra 1976 til 1986, hvor han til sidst havde en ung Michael Laudrup på holdet.

I de ti år høstede Torino-klubben seks italienske mesterskaber, en Uefa Cup-triumf i 1977 og en sejr i Europa Cuppen for mesterhold i 1985.

Trapattoni har også stået i spidsen for storklubber som AC Milan, Inter, Bayern München og Benfica.

I alt har han vundet 10 titler i nationale fodboldligaer i Italien, Tyskland, Portugal og i Østrig, hvor han fra 2006-08 stod i spidsen for Red Bull Salzburg.

Som spiller i sine yngre år havde han næsten hele sin karriere i Milan, hvor han var en effektiv forsvarsspiller.

Han er som træner især blevet rost for sin håndtering og motivering af spillerne, men også for sine organisatoriske og taktiske evner.

Men mens Trapattoni har vundet hæder og pokaler for europæiske klubber, havde han mindre succes som landstræner.

Hverken hans tid i spidsen for det italienske eller senere det irske landshold blev overvældende succeser.

Til sidst blev han i 2013 fyret, da det stod klart, at Irland missede VM i Brasilien året efter.

Dermed sluttede en 40 år lang karriere. Trapattoni har dog siden fået tilbud fra både Kina og Afrika. Men det er for langt væk, synes han.

- Jeg er nødt til at være herhjemme med min familie og mine børnebørn, sagde han sidste år til italienske medier.

- Og min kone har sagt til mig: 'Hvis du tager afsted, så skifter jeg låsen ud, og så kommer du ikke ind igen'.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce