Annonce
Lemvig

En ægte socialdemokrat med tårnhøje personlige stemmetal er gået bort

Tidligere viceborgmester Knud Wiborg havde et lunt og gemytligt sind, og bag den stille overflade skjulte der sig en revyskuespiller, der kunne underholde et helt selskab. Arkivfoto
Knud Wiborg var en ægte socialdemokrat i alt, hvad han foretog sig og stod for, og han opnåede at blive viceborgmester i Lemvig Kommune efter tårnhøje personlige stemmetal.

Til minde om: Knud Wiborg var det, man forstår ved en "ægte" socialdemokrat. Det var han som politiker, men allermest var han det også som privatperson. For ham var det helt afgørende at kære sig om de mennesker, der havde brug for det. Det gjorde han i sit arbejdsliv, og det gjorde han, når han holdt fri. Det var grundholdningen for ham i ét og alt, hvad han foretog sig.

Han kom også selv ud af små kår. Knud Wiborg var lemviger med hud og hår. Det var i Lemvig, han var født, og det var i Lemvig, han boede i hele sit 76-årige liv - undtagen tre måneder som indkaldt til Civilforsvaret. Han var født i Aagade som den yngste af to sønner. Hjemmet var fattigt, og både Knud og hans far var på samme tid ramt af tuberkulose. Faktisk lå Knud Wiborg i sengen, da han blev konfirmeret. Men han kom sig og var ikke præget af sygdommen resten af sit liv.

Omsorgen for mennesker gjorde, han gerne ville have været lærer. Men der var ikke økonomi til at tage en uddannelse uden løn. I stedet blev han ansat på Lemvig Kommune som elev, og her var socialforvaltningen det rette sted for ham at arbejde. Gennem de mange år, han var der, fik han et godt forhold til de mange, der søgte hjælp, og Knud Wiborg følte omsorg uanset hvilke "skæve" mennesketyper, der kom på kontoret. Han fik også mulighed for at lære fra sig, da han underviste i bistandsloven.

Bliver vi ved arbejdslivet, så blev han senere afdelingssekretær i HK Struer-Lemvig-Sydthy, og også i det arbejde kunne han servicere og hjælpe andre mennesker, der havde udfordringer. Det fik dog en brat ende, da han ufrivilligt måtte stoppe, da han blev afskediget efter en uoverensstemmelse i HK, som baggrunden ikke er klarlagt for. Han måtte skifte spor og startede på fiskeproduktionsvirksomheden Jeka Fisk på havnen i Lemvig. Naturligt nok blev han hurtigt tillidsmand her, men et par år efter dukkede et drømmejob op for ham, hvor han igen kunne tage omsorg for mennesker.

Han blev bedemand i Krabbes Begravelsesforretning, hvor han var, til han gik på pension som 70-årig. Et arbejde og en arbejdsgiver, han var meget tilfreds med.

- Han sagde altid, at hvis alle chefer var som Søren Krabbe, var der ikke behov for fagforeninger, husker hustruen Tove.

Annonce
Knud Wiborg sluttede sit arbejdsliv som bedemand, hvor han kunne praktisere den menneskelige omsorg, han også havde ydet i socialforvaltningen i Lemvig Kommune, hos fagforeningen HK og som tillidsmand på Jeka Fisk. Arkivfoto: Johan Gadegaard

Viceborgmester

Så var der det politiske. Knud Wiborg var naturligvis medlem af Socialdemokratiet, som han var vokset op med. Han stillede op til byrådet første gang i 1981. Og hvilken debut. Han var den kandidat, der fik flest personlige stemmer af alle. Selv borgmester Jens Kr. Skovmose måtte se sig slået. Det viser den anerkendelse og popularitet, han havde opnået med sit sociale arbejdsliv. Han blev genvalgt en enkelt gang, inden han sagde stop. Her i bladet sagde han ved den lejlighed, at han ikke ville længere, fordi Venstre havde sat sig på det hele og ikke ville dele ud af ansvaret.

Han blev overtalt til at stille op igen i 2001, og igen med et tårnhøjt personligt stemmetal. Denne gang blev han viceborgmester, fordi indstillingen var blevet en anden i byrådet. Nu blev ansvarsfulde poster delt ud på flere partier, og Knud Wiborg var særdeles tilfreds med samarbejdet med den daværende borgmester Jørgen Nørby (V).

Og det var gensidigt.

- Jeg har kun positive ting at sige om Knud Wiborg. Vi havde et konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde i de fem år, Knud var viceborgmester, siger Jørgen Nørby

- Vi kunne i fællesskab lægge en plan for Lemvig Kommunes udvikling med respekt for, at vi partipolitisk på nogle områder selvfølgelig havde forskelligt ståsted. Målet var altid at finde et kompromis til gavn for Lemvig Kommune, for kun med et samarbejdende byråd kunne vi gøre os håb om at blive hørt “på Borgen”. Knud var retfærdig og troværdig, og for ham var “et ord et ord”, og en indgået aftale efterfølgende ikke til diskussion.

- Utallige timer har vi kørt sammen til møder, så personligt kom vi også tæt på hinanden, så også den festlige, vidende og lune side kom frem. Knud var mand for et utal af historier, husker Jørgen Nørby.

Da der skulle ske en kommunesammenlægning, valgte Knud Wiborg ikke at genopstille til den nye Lemvig Kommune. Forinden havde han dog gjort, hvad han kunne, for at Lemvig ikke blev en del af Holstebro Kommune, og den mission lykkedes til fulde.

Underholdende

Tove og Knud Wiborg havde kendt hinanden i flere år, inden de blev kærester og siden ægtefolk. Aldersforskellen på ni år var stor, da de var yngre, men den forsvandt med alderen, så det blev de to, som fik 42 år sammen. De fik tre børn, hvor en søn i der bor i København, en datter i Bøvling og en datter i Lemvig.

Knud Wiborg var af natur en rolig mand, der ikke hidsede sig op og altid talte pænt om andre - også i politiske diskussioner. Bag det ydre skjulte der sig en skuespiller og en gemytlig selskabsmand, som kunne være i centrum for en fest med sit underholdende væsen. Som ung spillede han revy, og den evne havde han gennem hele livet, hvor han kunne karikere enhver, og han kunne underholde børnebørnene i timevis ved at optræde.

Han havde et lunt væsen, og han elskede gamle Lemvig-historier med humoren i centrum. Og naturligvis var mad, vin og godt selskab noget, der passede Knud Wiborg rigtig godt.

Han arbejdede, til han var 70 år. Som pensionist spillede han billard og nød at bruge sommerhuset på Gjellerodde. Han og Tove har rejst meget, og der var lagt op til, at de skulle rejse endnu mere, da hun for et års tid siden stoppede med at arbejde. Men den første rejse måtte afbestilles, da Knud Wiborg blev ramt af sygdom, der viste sig at være så alvorlig, at de ikke kom ud at rejse igen. Han blev svagere og svagere, og det blev enden på et aktivt liv, hvor han havde beriget mange mennesker med sit engagement og sociale livssyn.

Knud Wiborg døde den 29. oktober 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Det var kun de pæne ord

I de seneste år har folketingspolitikerne fra mange partier nærmest stået i kø ved Høfde 42, hvor de har lovet, at der skulle ske noget, og de ville foreslå, der skulle mange penge af til oprensningen. På samtlige vælgermøder på Lemvigegnen op til det seneste folketingsvalg var der ikke et eneste parti, der ikke mente, der skulle sættes penge af, og det skulle være nu. Ikke mindst partier, som i dag er en del af regeringsgrundlaget, har været i offensiven for at fortælle, at her var de i front, og de ville arbejde for pengene til ikke blot Høfde 42, men alle generationsforureningerne i Danmark. Så kom finanslovforslaget. Og hvad indeholdt det? Ikke en krone til Høfde 42 endsige til andre af generationsforureningerne. Skuffende må man sige - ja, vel nærmest utroværdigt. Når man nu har fået magt til at gøre, som man har agt, så er det sølle, at man prioriterer anderledes, end hvad man har sagt, da det gjaldt om at skaffe stemmer til valget. Men det viser endnu en gang, at når det kommer til toppolitik på Christiansborg, så fylder det ikke meget, hvad der optager sindene i de dele af landet, der ligger langt væk fra Christiansborg. Derfor er man måske heller ikke så overrasket. Høfde 42-problematikken er flere gange tidligere sendt til hjørnespark, når der skulle findes penge - uanset de mange gyldne ord, der er blevet sagt på forhånd. Men måske troede man mere på det denne gang, fordi også Region Midtjylland havde taget teten og sat penge af til, at nu skal der ske noget, inden klimaudfordringerne gør, at depotet bliver oversvømmet med flere storme og stigende vandstand. Men heller ikke regionsrådsmedlemmerne kunne påvirke deres egne partiers topfolk til at prioritere det at få ryddet op. Og hvad lyder svaret så, når man spørger politikerne om, hvad der nu skal ske? Jo, de vil arbejde hårdt på, det kommer på næste års finanslov. Hvem er det lige, der vil tro på, at det så vil ske? Det kræver en ualmindelig stor optimisme.

Erhverv

Ny chef i spidsen for lokal bank

Annonce