Annonce
Holstebro

Den usynlige del af udstillingen: Elisabet passer på Rembrandt

Elisabeth Wilsleff Kristensen arbejder her med én af Rembrandt-raderingerne, som skal vises i det centrale lokale i udstillingen "Navigeringer - på kanten af en verden i forandring". Foto: Johan Gadegaard
Elisabet Wilsleff Kristensen er den usynlige, men vigtige person bag en stor del af Holstebro Kunstmuseums nye udstilling. Hun passer nemlig på, at der ikke sker noget med de gamle kunstværker.
Annonce

Holstebro: Når man besøger Holstebro Kunstmuseums nye udstilling, "Navigeringer - på kanten af en verden i forandring", som åbner på lørdag, løber man ikke sådan lige ind i Elisabet Wilsleff Kristensen.

Men hun har alligevel en vigtig funktion i forbindelse med udstillingen.

Man kan vel godt kalde svenske Elisabet for en kunstner, men hun fremstiller ikke selv originale værker. I stedet passer hun på dem, der allerede er skabt for mange år siden. Elisabet er nemlig papirkonservator.


Man behandler sine børns tegninger med samme omsorg, ikke fordi de har den store pengeværdi, men fordi de har en emotionel værdi.

Elisabet Wilsleff Kristensen, papirkonservator


Hendes opgave i Holstebro er at sikre, at der ikke sker noget med de 17 raderinger af verdensberømte Rembrandt samt de håndkolorerede, hollandske søkort fra Hendrick Donckers 1600-tals søatlas.

- Hvad der kan ske? Det værste, man som papirkonservator kan forestille sig, er vel, at der kommer vand på dem. Det er ikke godt. Eller at glasset over dem bliver knust, så der bliver skåret i papiret. Direkte sollys er heller ikke godt, for lys er energi, og energi er katalysator for nedbrydning af papiret - det er især ikke godt for søkortene, der jo er farvelagte, forklarer Elisabet Wilsleff Kristensen.

Annonce

Kunst og værdi

Det er bestemt ikke første gang, hun arbejder med Rembrandt-raderinger.

- Vejle Kunstmuseum ejer en større samling, og dem har jeg været en del inde over, fortæller hun.

Hvad synes du om Rembrandt?

- Åh, raderingerne er virkelig fine - hans leg med lys og mørke, skyggerne og hans måde at udforske ansigter på, siger Elisabet.

Til gengæld er det første gang, hun har skulle tage sig af søkort.

- Kort er ofte kulturhistoriske genstande, og jeg arbejder jo mest for kunstmuseer, så måske derfor. Men jeg synes, disse søkort er fantastiske og en rigtig fin fortælling om, hvordan man så verden dengang i 1600-tallet, mener hun.

Elisabet Wilsleff Kristensen

41 år, født og opvokset i Helsingborg, Sverige.

Har boet i Danmark i 13 år, heraf de seneste to i Silkeborg.

Uddannet papirkonservator - har en bachelor fra Göteborg Universitet samt en master fra Northumbria University (Newcastle, England) med speciale i kunst på papir.

Arbejder for Kunstkonserveringen, som er "danske museers center for bevaring af kunst".

Gift med Kim fra Skive - parret har to drenge på syv og ti år.

Både Rembrandt-raderingerne og søkortene er temmelig kostbare. Tænker du på det, når du håndterer dem?

- Jeg har en enorm respekt for de gamle værker - dem skal vi passe på. Men nej, jeg bliver ikke nervøs over værdien af dem. Det prøver man på ikke at tænke over. Og i øvrigt ser jeg sådan på det, at ens barns tegninger jo er lige så meget "værd" - man værdisætter bare på en anden måde. Man behandler sine børns tegninger med samme omsorg, ikke fordi de har den store pengeværdi, men fordi de har en emotionel værdi, mener Elisabet Wilsleff Kristensen.

Annonce

Alt af papir

Elisabet blev papirkonservator, fordi hun syntes, at kombinationen af kemi og fysik, kunst og et arbejde med hænderne var tiltalende.

- Man er nødt til at kende til kemi for at vide, hvordan man fjerner pletter, hvad der gør for meget skade, og så videre, forklarer hun.

Hun arbejder via Kunstkonserveringen for en lang række museer med al kunst, hvis base er papir. Det kan være gouache, raderinger, akvarel, skulpturer lavet af papir eller for eksempel gamle globusser, der jo også var fremstillet af papir.

Den seneste store opgave har været arbejdet med baron Arild Rosenkrantz' (1870-1964) værker, som vises på en stor udstilling på Arken til oktober.

Annonce
Annonce
Holstebro

Taxa-selskab gået konkurs

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Riv Buchholtz' Hus ned!

Indland

Udenrigsministeriet: Hele verden kan være lukket lige om lidt

Annonce