Annonce
Udland

Ekstremist med Breivik-inspiration forbliver fængslet i USA

Distriktsanklager Robert Hur udtaler sig til pressen efter torsdagens høring i Maryland om en 49-årig mand, der skal have planlagt massedrab.

En 49-årig højreekstremist har angiveligt lavet en liste med navne på demokrater og tv-værter, han vil dræbe.

En amerikansk højreekstremist, der mistænkes for at planlægge massedrab, skal forblive i fængsel.

Det har en dommer i den amerikanske delstat Maryland torsdag besluttet.

Den anholdte, der har rang af løjtnant, har beskrevet sig selv som en "hvid nationalist". Manden har angiveligt den norske ekstremist og massemorder Anders Behring Breivik som forbillede.

Dommeren har torsdag besluttet, at der om 14 dage igen skal tages stilling til mandens fængsling. Hvis der ikke bliver fremlagt yderligere beviser, vil dommeren genoverveje den fortsatte fængsling.

Den 49-årige mand, der er tidligere marinesoldat, bliver i retspapirer betegnet som en "hjemlig terrorist" af anklagemyndigheden.

Anholdelsen af ham fandt sted fredag i sidste uge. Under en ransagning af mandens bolig fandt politiet 15 skydevåben og over 1000 patroner.

Der blev også fundet narko samt ikke mindst en liste med navne på flere toppolitikere fra Demokraterne og fremtrædende tv-værter i USA.

Deriblandt Nancy Pelosi, der er formand for Repræsentanternes Hus, og Chuck Schumer, der er partiets mindretalsleder i Senatet. Listen over mediepersonligheder inkluderer tv-værter fra blandt andet CNN og MSNBC.

De skal alle have været mål for en storstilet aktion, som han var ved at planlægge.

- Den sigtede planlagde drab på uskyldige civile i et omfang sjældent set i dette land, siger distriktsanklager Robert Hur.

Et udkast til et brev til en uidentificeret amerikansk nynazist blev også fundet. Den anholdte beskriver sig selv som en "langvarig hvid nationalist" og "en handlingens mand".

På internettet har han ifølge anklagemyndigheden søgt svar på spørgsmål som "hvor i Washington D.C. bor de fleste senatorer" og "er højesteretsdommere beskyttede".

I et udkast til en mail i 2017 skrev han:

- Jeg drømmer om at finde en måde at dræbe næsten hver eneste person i verden på.

Siden 2017 har den anholdte ifølge retsdokumenterne jævnligt søgt inspiration i et manifest af Anders Behring Breivik.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce