Annonce
Erhverv

Ekstra hårdt ramt af opsigelser, barsel og sygemeldinger: Presset har aldrig været større

Arbejdspresset er meget stort blandt sygeplejerskerne på sygehuset i Holstebro, hvor der er meget stor mangel på sygeplejersker.  Foto: Morten Stricker
Det er en vanskelig opgave at få hverdagen til at hænge sammen på ortopædkirurgisk afdeling på sygehuset i Holstebro. Frygten for nye opsigelser lurer altid i slutningen af måneden.

Holstebro: Coronapandemien er mere eller mindre under kontrol i Danmark.

Strejken blandt sygeplejerskerne er et afsluttet kapitel.

Men hverdagen er langt fra på vej tilbage med almindelig travlhed og faste rutiner hos Hospitalsenhenden Vest i Holstebro.

Annonce

Tværtimod.

I hvert fald ikke på ortopædkirurgisk afdeling, hvor der bliver behandlet knæ, hofter og hænder. De mange planlagte operationer er udsat til efter nytår til stor irritation for patienterne. Sengetallet er reduceret fra 26 til 14, da der skal afvikles ferie efter den ti-uger lange strejkeperiode hen over sommeren.

Alligevel er oplevelsen hos både tillidsmand og afdelingssygeplejerske, at der skal løbes hurtigere end nogensinde tidligere. Afdelingen er presset i bund, og der er undertiden brug for at låne sengepladser på andre afdelinger til de akutte patienter.

- Der er et meget stort arbejdspres netop nu. Vi er udfordret af syv sygemeldinger og fem kolleger på barsel. Vi har meget svært ved at få vikarer, og det er vanskeligt at få nye sygeplejersker ind, siger sygeplejerske og tillidsmand, Lis Østergaard Mailund.

Hun har stadig stor glæde ved arbejdet som sygeplejerske og et godt arbejdsmiljø og sammenhold på afdelingen. Men lige nu er presset i dagligdagen alt for stort.

- Jeg frygter nye opsigelser, når vi nærmer os den sidste dag i måneden. Det er meget svært at rekruttere nye, og vi får meget få ansøgninger, når vi søger. Det er helt afgørende, at vi gør, hvad vi kan for at holde på dem, vi har, siger Lis Østergaard Mailund.

Ifølge fagbladet Sygeplejersken har der siden 1. januar 2020 været 32 opsigelser på sengeafsnit 0.

Når det ikke er muligt at finde sygeplejersker nok, bliver der i stedet ansat SOSU-assistenter, fysioterapeuter og farmakonomer til at dække ind for sygeplejerskerne.

- Vi gør alt, hvad vi kan i dagligdagen, for at få det hele til at hænge sammen. Det er på mange måder en fælles kamp på hele afdelingen, siger Lis Østergaard Mailund.

Fuld tid en udfordring

At det er en fælles daglig kamp er afdelingssygeplejerske Britta Pape helt enig i.

- Vi er hårdt presset i øjeblikket, og alle medarbejdere yder en meget stor indsats. Der skal løbes stærkt. Der bliver taget et stort ansvar, og der er stor villighed til at tage ekstra vagter, siger Britta Pape, der oplever, at SOSU-assistenterne og de øvrige faggrupper, der tager over for sygeplejerskerne, gør en stor indsats, selv om de har en anden uddannelsesbaggrund og derfor ikke kan varetage alle opgaver.

Britta Pape håber dog meget på, at det bliver muligt at rekruttere nye sygeplejersker, så hverdagen kan nærme sig det normale.

- Bedre løn og arbejdsvilkår er en del af den nødvendige medicin, mener hun.


Der er et meget stort arbejdspres netop nu. Vi er udfordret af syv sygemeldinger og fem kolleger på barsel. Vi har meget svært ved at få vikarer, og det er vanskeligt at få nye sygeplejerske ind

Lis Østergaard Mailund, sygeplejerske og tillidsmand


- Vi er også ramt af, at Region Midtjylland går efter, at sygeplejerskerne skal ansættes på fuldtid. Det er med til at få folk til at sige op, fordi arbejdet er for hårdt, siger Britta Pape, der ikke lægger skjul på, at situationen på afdelingen er alvorlig.

- Det undrer mig virkelig, at der ikke er flere, der har fået øjnene op for det meget store problem. Det gælder ikke kun vores afdeling. Det er galt på mange afdelinger over hele landet, siger Britta Pape.

Et andet eksempel er ortopædkirurgisk ambulatorium, hvor der alene siden maj har været fem opsigelser. Og netop på den afdeling er rutine og erfaring helt afgørende.


Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce