Annonce
Struer

Eksperter: Ausumgaard går forrest

Interessen for indvielsen af det nye anlæg på Ausumgaard fredag afspejler den store interesse for perspektiverne i det, der betegnes som begyndelsen til en grøn revolution i landbruget. Foto: Steffan Skov
De pæne ord stod i kø, da verdens første anlæg til græsprotein som foder åbnede fredag på Ausumgaard i Struer - perspektiverne er meget store, lyder eksperternes dom
Annonce

Struer: Ministeren for fødevarer, fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde, Mogens Jensen (S), sagde det: han var stolt.

Stolt over at være ministeren, der fredag kunne klippe den symbolske græsgrønne snor til verdens første "fabrik" til produktion af græsprotein som foder for husdyr som svin og kyllinger.

Et anlæg, der ses som det første store skridt mod, at dansk landbrug gradvist gør sig mere og mere uafhængig af årligt at måtte importere omtrent 1,5 millioner tons soja til foder.

Holder visionerne, så kan mængden om få år være nedsat med en tredjedel.

Annonce

En grøn revolution

Mogens Jensen kalder anlægget og forskningen bag for verdensklasse. Det har da også vakt opsigt langt uden for landets grænser, at danske forskere har knækket koden til at udvinde protein til foder til alle typer af husdyr (og potentielt også mennesker) af græsset.

Og at opdagelsen nu har materialiseret sig i det første fabriksanlæg, der skal teste, om der er bund i alle visionerne.


Jeg er meget ydmyg over for opgaven. I sidste ende er det jo markedet, der vil vise, hvad der er brug for.

Kristian Lundgaard-Karlshøj, landmand, ejer af Ausumgaard


Landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard, ser da også anlægget som et første muligt skridt i en bogstavelig talt grøn revolution.

- Ud over at rumme store potentialer for en markant reduktion af landbrugets CO-belastning, så er det også en vision med forretningsmæssige aspekter. Landbruget er på vej over på den grønne gren, sagde Kristian Lundgaard-Karlshøj ved indvielsen.

- Jeg er meget ydmyg over for opgaven. I sidste ende er det jo markedet, der vil vise, hvad der er brug for, siger Kristian Lundgaard-Karlshøj.

Annonce

Dynamisk samarbejde

Formanden for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, undlod ikke at slå på den lokale forankring og den vestjyske tilgang til projektet.

- Det er et fantastisk projekt med et vestjysk afsæt og aftryk, slog han fast.

- Duften af nyslået græs er fantastisk, og man skal knibe sig i armen for ikke at tro, at man er med i en fremtidsfilm. Jeg er på landbrugets vegne stolt og glad over projektet, siger Martin Merrild.


Det er et fantastisk projekt med et vestjysk afsæt og aftryk.

Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer


Direktøren for R&D Hinnerup, Axel Manøe Jepsen, fortalte at fabriksanlægget i første omgang var et af mange nye projekter, som selskabet, der normalt arbejder tæt sammen med industrivirksomheder, skulle vurdere, inden man tog opgaven.

- Vi får mange projekter, og da vi altid mangler teknisk arbejdskraft, så er det altid en prioritering, om vi siger ja til en opgave. Men det her lød så interessant, at vi ikke kunne sige nej.

For selskabet, der beskæftiger i omegnen af 200 ingeniører, var det en ny oplevelse at arbejde tæt sammen med en landbrugsvirksomhed.

- Det har faktisk på mange områder været langt mere dynamisk, end det vi normalt oplever. Der har ikke været så meget akademisk snak, snarere en klar holdning om at komme i mål, siger Axel Manø Jepsen.

Annonce

Et kæmpestort skridt

Direktøren for Vestjysk Andel, Steen Bitsch, gjorde Martin Luther Kings ord om "I have a dream" til sine.

- Med fabrikken er der taget et kæmpestort skridt. Vi har ikke set resultatet endnu, men vi har en tyrkertro på, at vi kan hive dansk landbrug ind i det næste årtusinde, sagde Steen Bitsch.


Med fabrikken er der taget et kæmpestort skridt. Vi har ikke set resultatet endnu, men vi har en tyrkertro på, at vi kan hive dansk landbrug ind i det næste årtusinde.

Steen Bitsch, direktør, Vestjysk Andel


Anlægget er opført i et samarbejde mellem landbrugsorganisationen Seges, ingeniørfirmaet R&D Hinnerup, landmand Kristian Lundgaard-Karlshøj og Vestjyllands Andel.

I januar i år gav Miljø- og Fødevareministeriets erhvervsstøtteordning, GUDP, 14 millioner kroner til anlægget.

Det kan anlægget

Anlægget på Ausumgaard, der officielt blev indviet i fredag 4. september, laver foder af græs til alle én-mavede dyr.

Restprodukterne er forskellige sukkerstoffer, der er velegnet til at lave biogas.

Foderet vil på sigt kunne erstatte hele eller dele af den økologiske soja, som i dag hentes i Kina. Græs kan også binde kulstof til jorden, og det betyder en reduktion i CO2.

Der kan også hentes en voks ud af det forarbejdede græs, der kan bruges i kosmetik-industrien.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce