Danmark

Ekspert forudsiger stigende oliepriser: Her er de tre væsentligste årsager

Oliepriserne og derved også benzin- og dieselpriserne kommer til at stige resten af året ifølge oliestrateg. Arkivfoto: Claus Torp
Jan Bylov, olieanalytiker hos Jyske Bank, udpeger de væsentligste risikofaktorer, som kan få oliepriserne til at stige resten af året.

.

1. Iran kan gribe til våben

USA øger presset for at få Iran til forhandlingsbordet om en ny atomaftale. Håndhæver USA sanktionen strengt, kan Iran blive så desperat, at Hormuzstrædet og Irak kommer i spil som modsvar. Der var nye angreb mod to tankskibe i den persiske golf torsdag, og det frygtes, at Iran havde en finger med i spillet. Rigtig meget af den daglige olieproduktion transporteres igennem Hormuzstrædet og ud til verdensmarkedet. Derfor vil det få store konsekvenser, hvis Iran griber til våben her og får held med at lukke passagen. Det menes, at der dagligt transporteres 60 millioner tønder olie ad søvejen, og en tredjedel skal igennem Hormuz-strædet.

2. Venezuelas kollaps

Venezuela er på vej mod et humanitært og økonomisk kollaps, som synes at eskalere med nye sanktioner fra USA og EU. I Jan Bylovs øjne betyder det, at der er risiko for et komplet stop i landets olieproduktion. Det kan i så fald få olieprisen til at stige. Venezuela har verdens største kendte oliereserver, og producerede tidligere tre millioner tønder olie dagligt. Nu ligger produktionen nede på en million tønder.

3. Ikke-planlagte produktionsstop

Det Nye OPEC’s (kartellet bestående af 25 lande, der kontrollerer halvdelen af den globale olie- og gasproduktion) ledige produktionskapacitet er cirka tre millioner tønder olie om dagen. Det kan håndtere tabene fra Iran og Venezuela, men næppe uventede produktionsstop i Irak, Libyen, Nigeria og Algeriet. Det er svært at øge produktionen hurtigt.

0/0
Annonce
Danmark For abonnenter

Malermester med Bang & Olufsen i blodet om selskabets krise: Svært at konkurrere med brug og smid væk-kulturen

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Kørte bil - var påvirket af kokain og hash

Holstebro

Nathasja bruger en uge på hestevognsferie: - Der er virkelig meget hygge

Kultur

Nikolaj Stokholm tester igen på Høloftet

Holstebro

Brugs udsat for røveri: Blev truet med 'pistol'

Fodbold For abonnenter

Sådan skal HB forlænge det forrygende forår

Struer For abonnenter

SE VIDEO: Heines helt store motorcykeleventyr - der stod 'danger' på GPS'en

Ulfborg/Vemb

Medlemmerne flygtede efter sag om grusvej: Nu ser det lysere ud for MC-klubben

Annonce