Annonce
Holstebro

Vil følge ulvenes færd: Forsøger igen at indfange ulve til gps-mærkning

Det er i sådanne bokse, at forskere i halvandet år har forsøgt at indfange ulve med henblik på gps-mærkning. Og for at finde ud af, hvordan ulve opfører sig i forhold til mennesker. Men fangstmetoden duer ikke - og hvis ikke forskerne får tilladelse til en metode med gummisnarer, må forsøget opgives. Arkivfoto: Morten Stricker
I to år har forskere ønsket at undersøge, hvordan ulve opfører sig over for mennesker i et relativt tæt befolket land som Danmark. Indtil videre er det ikke lykkedes, men nu gøres et nyt forsøg.

ULFBORG: Efter næsten to år er det endnu ikke lykkedes at indfange vestjyske ulve, så de kan gps-mærkes, og man kan følge deres færd og finde ud af, hvordan ulve opfører sig i et område med en del bebyggelse.

I cirka tre måneder frem til 10. april var fælderne i Stråsø Plantage aktiveret, uden at det er lykkedes at indfange en ulv, så den kan gps-mærkes.

- Vi må nok konstatere, at de fangstmetoder, vi har fået lov til at bruge, ikke er effektive, siger Peter Sunde, der er seniorforsker ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet.

Annonce

Sidste år blev der født et kuld på seks ulve i Stråsø Plantage - og det burde give de bedste muligheder for at indfange en ulv, så den kan påmonteres et gps-halsbånd - og man kan følge ulven.

- Mens voksne ulve er meget forsigtige, så er ungdyr ofte mere nysgerrige og mindre forsigtige. Alligevel er det ikke lykkedes at indfange nogen, siger Peter Sunde.

Når hvalpene fra sidste år først er forsøgt indfanget fra januar, skyldes det, at de skal være så store, at et gps-halsbånd også passer, når ulven er udvokset.


Mens voksne ulve er meget forsigtige, så er ungdyr ofte mere nysgerrige og mindre forsigtige. Alligevel er det ikke lykkedes at indfange nogen.

Peter Sunde, seniorforsker ved Aarhus Universitet.


Unge ulve spiser også kadavere, men på grund af veterinærregler har forskerne ikke fået lov at udlægge for eksempel en død gris i indhegningen.

Vigtigt eksperiment

Et af målene med gps-mærkningen er at undersøge ulvenes skyhed over for mennesker under danske forhold - og i dette tilfælde omkring Stråsø Plantage, hvor der er en del ejendomme med beboelse.

- Ulve lever i Danmark relativt tættere på menneskelig beboelse end ulve i andre lande, og det betyder, at de regelmæssigt ses nær ved bygninger. Og her er det, vi gerne vil undersøge, om ulve opfører sig anderledes i forhold til beboelse end andre steder, siger Peter Sunde.

Hvis en ulv er gps-mærket kan man præcis følge dens færden.

Desuden er der planer om at lave eksperimenter med, hvordan ulve opfører sig, når der færdes folk i naturen.

- Det gør man ved at lade mennesker nærme sig et sted, hvor man ved, der er en ulv. Så kan man se, hvornår og hvordan ulve reagerer, siger Peter Sunde.

Der er lavet tilsvarende udenlandske forsøg - men typisk i naturområder uden megen bebyggelse.

- Forholdene i Danmark er anderledes end i Tyskland og Skandinavien.

Annonce

Søger om ny metode

Forskerne har hele tiden foretrukket den fangstmetode, som typisk anvendes i udlandet - nemlig en slags gummi-fodsaks. Den bruges også i Tyskland, efter EU har givet dispensation til metoden. To gange har Miljøstyrelsen givet afslag - efter anbefaling fra Fødevarestyrelsen.

- Vi søger lige nu igen. Og i mellemtiden har Vildtforvaltningsrådet enstemmigt anbefalet, at der bliver givet tilladelse til, at gummisnaren må bruges til indfangning af ulve, siger Peter Sunde.

Aage V. Jensens Fond har støttet projektet med 1,4 millioner kroner.

- Vi har forsøgt at indfange via en metode med bokse, fordi det er det, vi har fået tilladelse til. Men det har ikke virket. Og hvis ikke vi får tilladelse til at bruge gummisnarer, må vi nok opgive forsøget - og indsende en rapport om det, siger Peter Sunde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce