Annonce
Udland

Eks-premierminister kalder Boris Johnson populist

Jack Taylor/Ritzau Scanpix
David Cameron beskylder Johnson for kun at støtte brexit for at fremme sin egen politiske karriere.

Den tidligere britiske premierminister David Cameron retter et usædvanligt hårdt angreb mod sit lands nuværende leder, Boris Johnson, i uddrag af sine erindringer, som blev offentliggjort søndag.

Cameron beskylder Johnson for kun at støtte brexit for at fremme sin egen politiske karriere.

Den tidligere regeringschef siger, at Johnson mente, at han ville blive en politisk stjerne i det konservative parti, hvis han gik ind for brexit under valgkampen op til den britiske EU-folkeafstemning i juni 2016.

Cameron siger, at Johnsons egen mening dengang var, at der burde udskrives endnu en folkeafstemning for at få bekræftet betingelserne ved et brexit - en påstand, som Johnson siden har bestridt i stærke vendinger.

I et uddrag af Camerons erindringsbog, der er blevet offentliggjort af The Sunday Times, bliver EU-modstanderne også beskyldt for at lyve over for befolkningen.

Johnson og en af hans nøgleministre, Michael Gove, som tidligere var en af Camerons nære venner, bliver beskyldt for at stå for en "populistisk linje", hvor de lægger eksperter for had og forvansker fakta.

Den 52-årige Cameron, som tog initiativet til EU-folkeafstemningen i forventning om, at briterne ville stemme for at blive i EU, har stort set holdt sig væk fra det offentlige liv siden den historiske brexit-afstemning.

Men udgivelsen af hans politiske erindringer kommer på et eksplosivt tidspunkt, hvor briterne fortsat er i dyb krise omkring brexit, og hvor der hersker stor uvished om, hvad der vil ske med brexit-datoen den 31. oktober.

Cameron afslører, at han forsøgte at holde Johnson blandt EU-tilhængerne i 2016 ved at tilbyde ham posten som forsvarsminister i hans regering.

Men Johnson valgte ifølge Cameron at følge sin politiske ærgerrighed og spillede højt spil med et brexit, som han egentligt ikke ønskede og ikke troede på.

- Johnson troede, at EU-modstanderne, som ønskede brexit, ville tabe folkeafstemningen, og hvis det ikke skete, så ville der altid være nye forhandlinger og en ny folkeafstemning, skriver Cameron.

Han angiver, at Boris Johnson vurderede, at "hvilken som helst fremtrædende konservativ politiker, der gik ind og førte an i kampagnen for brexit, som var så ladet med henvisninger til patriotisme, uafhængighed og romantik, ville blive politisk stjerne i det konservative parti".

Cameron betegner i sine længe ventede erindringsbog Johnsons og Goves adfærd over for deres egen regering som "modbydelig". Han siger, at de vendte det blinde øje til nej-sidens ubehagelige handlinger med hensyn til fordrejninger af fakta.

/ritzau/AFP

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
HB

HB hentede tredje udesejr i træk

Leder For abonnenter

Lad nu bare forældrene være forældre på deres måde

Ingen ferieuge uden historier i medierne, som til hverdag næppe havde fået stor opmærksomhed. Nogle kalder det lidt nedladende agurketids-historier, men ofte kaster den slags ret interessante ting af sig. Og ofte giver ferie hos politikere og embedsmænd mulighed for at fortælle noget om helt almindelige mennesker. Det er som udgangspunkt positivt. Denne efterårsferies store historie uden stor relevans er historien om forældre, der ønsker at få deres børns skolefoto manipuleret. Ikke mindst harmen over disse forældre og den massive afstandtagen til redigering af virkeligheden har fyldt meget. Meningsdannere og politikere - og mange andre - har med glæde delt deres egne gulnede skolefotos på sociale medier. Ledsaget af mere eller mindre harmdirrende kommentarer om nutidens forældres forkvaklede syn på udseendet. Det er en automatredaktion, og den er ærligt talt kedelig. Det er også helt ligetil at lange ud efter forældregenerationen og dennes tilgang til børn og opdragelse. For den er unægtelig anderledes end den forriges. For slet ikke at tale om forskellen, hvis vi går to generationer tilbage. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn skal have lov at være børn, og at vi skal passe på med, hvor store krav om perfektion, vi flasker dem op med. Men udviklingen giver altså nye muligheder, som de unge ser som noget helt naturligt. Til hverdag er der digitale filtre på billederne, så det hele tager sig lidt bedre ud. Og selv måske skal være en af de rigtig gode dage, hvis vi i virkeligheden skal leve op til udseendet på billedet, foretrækker vi helt naturligt den pæne udgave, når vi viser os frem. Hvorfor skulle det være anderledes for børnene? Hvor langt skal man alternativt gå for at sikre autenticitet i billederne? Skal det tages om, hvis øjnene er halvt lukkede? Skolefotoet er i sig selv ret ligegyldigt for samfundet. Men historien er interessant, fordi den siger noget om os. Og det gør reaktionerne i høj grad også. Børnene skal have lov at være børn, ja. Men skal forældrene ikke også have lov til at være forældre på den måde, de nu finder rigtigt?

Erhverv

Frygt for skadedyr lukker Netto

Annonce