Vinderup

Ejsing mangler klokke-ringere: Havde 12 - er nu nede på seks

Efter laugets formand stoppede, er det blevet kirkeværge Erik Bruun-Sørensens opgave at finde nye frivillige, der kan varetage traditionen med at ringe solen ned i Ejsing Kirke. Foto: Jan Briks
Det står skidt til for ringelauget i Ejsing - en gruppe af frivillige, der står for at ringe med kirkens klokker i sommertiden.

Ejsing: Det virkede forkert, at kirkeklokkerne skulle ringe solen ned allerede klokken 16, når graveren gik hjem. Især i sommermånederne, hvor solen venter til aftenstid med at forlade himmelhvælvet. Derfor besluttede man i Ejsing tilbage i 1998 for at lave et ringerlaug.

Lauget bestod af 12 lokale frivillige, der i juni, juli og august deltes om at gå op i kirketårnet og ringe solen senere ned - klokken 19.30 - på alle hverdagsaftener. Men 21 år senere ser det ud til, at opbakningen fra frivillige er ved at forsvinde. Lauget tæller nu kun seks medlemmer. Og til trods at lauget har efterspurgt nye kræfter på både de sociale medier, på kirkens hjemmeside og opslagstavle i over en måned, er der ikke kommet flere til.

Det betyder, at seks frivillige nu må få vagtplanen til at gå op. Og det ærgrer kirkeværge Erik Bruun-Sørensen, der blev tovholder på lauget, da formanden for lauget stoppede for kort tid siden:

- De frivillige skal så i stedet for en uge have to ugers vagter ad gangen. Jeg synes, det er ærgerligt, at der ikke er flere, der vil bakke op. Måske er det fordi, at man skal binde sig til noget, og det vil folk ikke rigtigt længere. Mange har så travlt i dag, siger Erik Bruun-Sørensen.

Mekanisering eller ej

Ejsing Kirke er nu i gang med at få undersøgt mulighederne for at få en automatisk mekanisme op, der kan styre ringningen.

- Men dels er der noget arkitektonisk ved bygnignen, der gør det vanskeligt. Det vil koste over 80.000 kroner, og så er det en ret omfattende proces, hvor en klokkekonsulent skal komme med en beskrivelse, der skal forbi både provstiet og stiftet - der er en del tilladelser, der skal hentes hjem, siger Erik Bruun-Sørensen, der ikke har forhåbninger om, at det kommer på plads lige foreløbigt.

Og så er der en anden ting, der går tabt, hvis klokkerne mekaniseres, som de er blevet det så mange andre steder, mener han:

- Når kirkeklokkerne ringer nu, ved man, at der står en person deroppe og rykker i snoren - det er ligesom mere personligt. Der er mere sjæl og ånd i det - i stedet for, at det bare er noget mekanik, siger kirkeværgen, der håber, at flere vil være med i lauget, så byens ringe-tradition kan blive ved.

Første sommer-ringning går i gang den 3. juni.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Tilbud til spædbørnsforældre lukker

Holstebro

Politikere forbarmer sig: Kirke får dispensation til byggeri, der gik galt

Kultur

Ekstra billetter sat til salg: Sting-koncert tæt på udsolgt

Fodbold

Humlums fodboldsøn skal stå i spidsen for norske pokalmestre

Lemvig

Trods fremgang til de konservative: Østerby beholder ordførerskaber

Holstebro For abonnenter

Slagteriet får ti millioner: Penge kunne være brugt bedre på børn eller ældre

Sport

Masser af ledige sæder: Tilskuerne svigter Dina

Kultur

Passionen for plader kan få Lars til at forsvinde

Annonce