Annonce
Holstebro

Ejeren af 50.000 raske, dødsdømte dyr: Jeg var stolt af vores demokrati - nu føler jeg mig så krænket

"Kriterier til udvælgelse af hvilke omkringliggende besætninger, der bør aflives, er behæftet med stor usikkerhed, på grund af den manglende påvisning af risikofaktorer," fremgår det af en aktindsigt, Dagbladet Holstebro har søgt i Miljø- og Fødevareministeriet. Foto: Morten Stricker
Kenneth Vennegaard er den avler, som det første corona-udbrud blandt mink i Holstebro Kommune, koster flest dyr. Han er ked af den retning, folkestyret har taget under pandemien.

Idom: Han er vokset op blandt pelsdyr og fodermaskiner. Selv har han været momsregistreret minkavler siden han var atten. Onsdag formiddag fik han dét opkald, han ikke ønskede.

Opkaldet var fra Fødevarestyrelsen, der konfirmerede det dødsstød til hans mink, han anede ville komme. I antal er det knapt 50.000 dyr, fordelt på tre farme, der ligger cirka fem kilometer fra den besætning i Råsted, der er smittet med corona.

Samme formiddag ringer de fra politiet. De skal ind på farmen og lave en optælling af dyrene. Som Kenneth Vennegaard forstod det, vist med assistance fra en medarbejder, udlånt fra Landbrug og Fødevarer.

- De ville have været ind allerede i dag, men jeg strittede lidt imod. Jeg klynger mig til håbet om, at det her vanvid stopper. Det er pelsmodne skind fra raske dyr, som udgør en værdi, som jeg skal smide til destruktion. Det er et vanvittigt forsigtighedsprincip, ingen mennesker forstår, siger Kenneth Vennegaard.

Aftalen blev, at optællingen kan vente til mandag. Men avlerens spinkle håb om at aflivningsstrategien ændres til isolation af farme i risikozonen skrumpede ind til en næsten usynlig prik efter onsdagens samråd i Folketinget om covid-19 situationen på danske minkfarme.

- Jeg har altid været stolt af at leve i et demokrati. Men jeg føler mig så krænket på mine demokratiske rettigheder. At man får sådan noget trukket ned over hovedet - og på et så spinkelt, udokumenteret grundlag... Jeg er rystet. Der er så mange kloge hoveder, der er gået imod regeringens strategi, og alligevel læner den sig kun op ad Statens Serum Institut. Det er skræmmende og kan betyde, at erhvervet forsvinder, siger Kenneth Vennegaard.


De ville have været ind allerede i dag, men jeg strittede lidt imod. Jeg klynger mig til håbet om, at det her vanvid stopper. Det er pelsmodne skind fra raske dyr, som udgør en værdi, som jeg skal smide til destruktion. Det er et vanvittigt forsigtighedsprincip, ingen mennesker forstår

Kenneth Vennegaard, minkavler


Han er ked af det. På sine egne vegne, på branchens vegne og på folkestyrets vegne, ikke mindst.

- Socialdemokraterne har lagt sig fast på en kurs og vil ikke tabe ansigt. Jeg tror desværre, det er sådan noget, der står i vejen. De vil ikke engang lytte til deres støttepartier, men kører helt på egen hånd. Sådan har det været under hele pandemien. Jeg synes, det burde være et samlet folketing, der træffer beslutninger i en krise som denne, der er et uhyggeligt slag for dansk økonomi, mener minkavleren fra Idom.

Annonce

Aflivning med begrænset effekt

Dagbladet Holstebro har søgt aktindsigt i Dansk Veterinær Konsortiums "vurderinger af effekt af strategi og virkemdler ved covid-19 i mink".

Heraf fremgår det blandt andet, at: "I Holland har man anvendt en strategi, der omfatter aflivning af alle mink på inficerede farme uden at have været i stand til at stoppe smitten". I vurderingen skriver Statens Serum Institut og Københavns Universitet, som tilsammen udgør konsoriet, også: at "kriterier til udvælgelse af hvilke omkringliggende besætninger, der bør aflives, er behæftet med stor usikkerhed, på grund af den manglende påvisning af risikofaktorer."

Annonce

Spurgt forgæves på avlsdyr

Her et døgn efter Råsted-farmen blev rød i det danske husdyrregister, er Kenneth Vennegaard slået i gulvet, men indstillet på at rejse sig op igen.

Hvis der er avlsdyr at få.

- Jeg har spurgt flere, om jeg kan købe avlsdyr, men de tør ikke pille dyr fra og gemme dem som avlsdyr i den nuværende situation, for hvis de selv bliver ramt af smitten, får de kun en dårlig erstatningspris - 20 procent af avlsdyrenes værdi, fortæller Kenneth Vennegaard.

Den anden hurdle er myndighedernes manglende udmelding på, hvornår de sanerede farme må tage nye dyr ind.

- Hvad nu, hvis vi ikke får lov til at tage dyr ind det første halve til hele år - får vi så en driftstabskompensation? Det er det ene. Det andet er - hvis myndighederne først melder noget ud i april 2021, så er der ingen avlsdyr at få, lyder kritikken Kenneth Vennegaard, pelsdyravler i Idom.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce