Annonce
Fodbold

Rugekasse: Efterskole udklækker fodbolddommere på stribe

- Der var nogle af de andre elever, der syntes, det var lidt mærkeligt, at vi gad at bruge to weekender på at blive fodbolddommere, men de fleste har kun vist respekt for os, over at vi gjorde det, fortæller Viktor Lauritsen. Foto: Morten Strægaard
Nørre Nissum Efterskole er blevet en regulær rugekasse for unge fodbolddommere. Sidste år tog fire af efterskolens elever dommerkort, i weekenden fulgte seks nye trop.

Nørre Nissum: Unge fodbolddommere bliver normalt betragtet som lidt af en mangelvare. Det er, lidt hårdt sagt, de gamle drenge over 50 år der trækker det store læs med at passe fløjten i serierne og i ungdomsrækkerne.

Men en kombination af to lærere med dommerkort og et efterskolemiljø med sportsglade, unge mennesker er ved at lave om på det. Således har Nørre Nissum Efterskole det seneste år udklækket hele 10 nye fodbolddommere.

- Det bunder jo i at, vi kan se der mangler dommere, og vi har nogle sportsinteresserede unge, som det kunne være interessant for, og derfor valgte vi at tilbyde at de kunne tage dommerkort på skolen. Og så er vi jo to lærere, der begge har dommerkort, og nok også har været med til at præge drengene lidt i den retning, forklarer lærer Henrik Møldrup.

Efterskolen kunne faktisk have udklækket endnu flere nye fodbolddommere. For udover de seks, der i weekenden afsluttede uddannelsen, havde yderligere 3-4 elever vist interesse for det, men kunne ikke få det til at gå op med deres skema.

Og hos bagmændene er man ikke i tvivl om, at der kan være flere positive gevinster for et ungt menneske ved at blive fodbolddommer.

- I stedet for at tjene deres lommepenge ved at sidde ved kassen i Netto, kan de tjene lidt penge på at tage ud på fodboldbanen. Samtidig er det et lederjob at skulle dirigere to hold i en kamp, og det lærer de rigtig meget af, som de kan bruge senere i deres liv, forklarer Henrik Møldrup.

- Jeg ved også, at der skulle være nogen, der er begyndt at spørge håndboldlærerne, om de ikke kunne lave tilsvarende kurser for håndbolddommere.

Annonce

Nye fodbolddommere

Følgende seks elever fra Nørre Nissum Efterskole har over to kursus-weekender i efterået taget dommerkort:

  • Bertram Højlund, 16 år, Skørping
  • Asger Aalund, 16 år, Holstebro
  • Mads Hoffmann, 15 år, Ikast
  • Emmanuel Lorne, 16 år, Lomborg
  • Viktor Lauritsen, 16 år, Sørvad
  • Kasper Lisbjerg, 16 år, Resen

Udfylde roller

Det seneste kuld dommere består af fem drenge på 16 år og en enkelt på 15, der hurtigt fandt sammen om at tage dommerkortet, da de blev præsenteret for tilbuddet.

- Jeg tror bare, at vi snakkede om, at det kunne være fedt, og så var vi hurtigt seks, der havde takket ja til det, fortæller Asger Aalund, der kommer fra Holstebro.

For drengene er dommerhvervet også en mulighed for at kunne udfylde nogle roller hjemme i deres klubber.

- Jeg vil gerne hjælpe til hjemme i min egen forening og dømme nogle kampe, og så kan jeg også bruge den viden, jeg har fået, hvis jeg går trænervejen, forklarer Emmanuel Lorne fra Lomborg.

Fodboldsæsonen er lige slut, så drengene kan ikke komme ud og prøve deres nye egenskaber af i praksis lige med det samme. De må vente til foråret, men allerede nu har de fået ændret deres syn på fodbold af at have taget dommerkort.

De har fået et helt andet kendskab til spillets regler og måske lidt mere forståelse for, hvorfor dommerne dømmer, som de gør, når drengene selv spiller kampe. Alligevel er de bange for, de ikke selv kan lade være med at brokke sig over en kendelse eller to i kampens hede.

Hvor vidt de kan drive det som fodbolddommere, har de ikke tænkt så meget over. Med deres unge alder har de ellers et fantastisk udgangspunkt for at kunne nå højt op i rækkerne.

- Lige nu er det mest for hyggens skyld, men man er nok også så meget konkurrencemenneske, at det godt kan være man bliver grebet af det, hvis det kommer til at gå godt, siger Viktor Lauritsen fra Sørvad.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Så mange vil være skolechef

112

Spritbilist: I får aldrig mine nøgler

Leder For abonnenter

Det er til glæde vendt

Da amerikanske FMC overtog Cheminova i 2014, fulgte nogle år, hvor medarbejder-antallet blev reduceret kraftigt. Amerikanerne lavede nyt hovedsæde for sine europæiske aktiviteter på Sjælland. Udmærket for Danmark, men rigtig skidt for Lemvigegnen, som i årene efter overtagelsen måtte konstatere, at det meget store og for kommunen vigtige antal såkaldte videnarbejdspladser på Cheminova forsvandt. Anlægget blev et produktionsanlæg uden forskningsafdeling med meget mere, og derudover har man også set antallet af medarbejdere i produktionen skrumpe. Vi skal ikke lang tid tilbage, før der på Lemvigegnen begyndte at brede sig en tvivl, om amerikanerne på sigt også ville satse på afdelingen på Rønland, eller man ville flytte produktionen og dermed lukke egnens største private arbejdsplads ned med de følgevirkninger, det ville have. Nu får melodien tilsyneladende en helt anden positiv melodi. Vi kan i dag afsløre, at FMC har planer om at etablere et anlæg, der omregnet til danske kroner ligger på omkring en halv milliard kroner at bygge. Og 300 skal arbejde på at etablere produktionsanlægget. Nu skal det selvfølgelig siges, at på Rønland vil man ikke bekræfte, at det er korrekt. Man vil ikke udtale sig om noget, der ikke er besluttet endeligt. Men vi observatører kan jo så også bemærke, at det ikke bliver kontant afvist. Rygterne kører, og der tages ikke til genmæle. Meget tyder på, der er noget reelt om snakken. Det er beviset på, at FMC ikke blot har en fremtidig plan med Cheminova, hvilket man jo også i dag bekræfter, man har. Det slukker også tidligere tiders pessimisme om, at man kunne risikere, at der lukkes ned. Det er en meget velkommen nyhed, som har stor betydning for Vestjylland og for beskæftigelsen i fremtiden. Det fremgår ikke noget om antal arbejdspladser i forbindelse med et nyt anlæg. Men under alle omstændigheder vil det skabe aktivitet og beskæftigelse både på virksomheden og hos underleverandører til gavn for hele egnen.

Annonce