Annonce
Ulfborg/Vemb

Efterskole holder musical-uge: - Det giver en følelse af at være en brik i noget større

Rockerne er kommet til Novembervej, og de er ikke behageligt selskab. Her billeder fra prøverne onsdag, før musicalen Novembervej torsdag og fredag skal stå sin prøve for publikum på Staby Efterskole. Foto: Jan Briks
På Staby Efterskole har man ugen igennem øvet, malet kulisser, fundet kostumer og gjort klar til forestilling torsdag og fredag. Musical-ugen giver større fællesskab blandt eleverne.

Staby: Karl er i knibe. Han har raget sig uklar med nogle rockere, og nu går flugten. Gemmestedet er et hus på Novembervej, hvor alskens mediepersonligheder - tilfældigvis - har hus. Både statsminister Mette Frederiksen, Linse Kessler, Sys Bjerre og Far-til-14 - fra Bilka-reklamerne har hus på vejen. Sidstnævnte spiller en afgørende rolle i at få Karl ud af kniben, da han uundgåeligt havner i rockernes klør.

Fortællingen har lærerne på Staby Efterskole arbejdet på siden før sommerferien. Søndag blev musicalen Novembervej sendt ud til eleverne, der så har kunnet komme med forslag og ændringer til replikker. Og siden søndag har alle skolens 180 elever haft travlt med at få musical-stykket gjort klar til forestilling torsdag og fredag i denne uge.

- Det har været en fast tradition, at vi hvert år afholder noget musical. Før har vi købt et kendt stykke, men i en årrække har vi selv skrevet stykkerne, og det er gået ret godt, så det er det, vi gør igen i år, siger Mette Nielsen, der til dagligt underviser i matematik og gymnastik.

Hun er en af forfatterne bag stykkets grundfortælling, der centrerer sig om "drama, kærlighed og kendte personer", som hun udtrykker det. Titlen referer til dels en sang af Nik & Jay dels den danske tv-serie Lærkevej.

Annonce
Manuskriptet har eleverne først fået søndag eftermiddag, så det har været en kaotisk affære for skolens elever og lærere at nå at blive klar til torsdag og fredag. Foto: Jan Briks

Hele skolen igang

Eleverne har fået hele ugen fri fra skole til at hjælpes med at bringe musicalen til live. Nogle arbejder med musik, nogle med medie og lydeffekter, nogle med kostumer, nogle sørger for forplejning, og nogle arbejder med skuespil og dans.

Sidstnævnte har 16-årige Ida Lillesand Sørensen og hendes jævnaldrende klassekammerat, Wilhelm Palmann Jensen, været i gang med. De er begge skuespillere i stykket.

- Jeg kan rigtig godt lide sådan noget amatør-musical. Det er noget, vi gør meget i i min familie, siger Ida, der også synger i stykket. Wilhelm tager over:

- Jeg har aldrig spillet skuespil før. Men det er bare med at få så mange oplevelser med fra det her efterskoleår som muligt, så jeg har bare grebet chancen for at prøve noget nyt, siger han.

- Og det er jo supersjovt, siger Wilhelm Palmann Jensen, der godt kan mærke presset på skuespillerne op til premieren.

Den fede stemning

Men hvorfor sætte en hel undervisningsuge af til et sådan projekt?

- Man går jo på efterskole for netop at få sådan nogle oplevelser her. Og det giver eleverne noget, at de kan mærke, hvad man kan, når man løfter i flok. Det giver en følelse af at være en brik i noget større, siger Mette Nielsen.

Ida Lillesand Sørensen er enig:

- Der er bare en fed stemning. Og det, at vi ikke skal gå i skole, gør jo også, at man har ekstra overskud til at have det sjovt med hinanden. Og vi er sammen på kryds og tværs af klasser, så vi lærer også hinanden meget bedre at kende på hele skolen, siger hun.

Første forestilling er torsdag. Fredag køres der to forestillinger - og så er temaugen slut. Skolen har inviteret tidligere elever, folkeskoler og andre efterskoler til at overvære stykket.

- Vi regner med, at der kommer en 4-500 publikummer til hver forestilling, siger Mette Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gavekort mod misbrug

Det kan godt være, at det virker. Men moralsk er det en glidebane, når man vil til at forære unge misbrugere gavekort for at følge deres misbrugsbehandling. Det er de tre nordvestjyske kommuner, der nu gerne vil have lov til at bruge metoden, hvor man belønner misbrugerne med et gavekort på 200 kroner, efter hver anden ambulante samtale, når de følger behandlingen. Metoden er brugt i andre kommuner, hvor erfaringerne viser, at cirka halvdelen slipper helt ud af misbruget, og det er mere effektivt end andre metoder til afrusning. Det er muligvis rigtigt. Men at samfundet skal til at belønne mennesker økonomisk for at deltage i en behandling, som skatteborgerne i forvejen har betalt dyrt for, og som er til misbrugernes eget bedste, er vanskeligt at forstå. Tænk på hvilket ramaskrig det ville give, hvis landets folkeskoler belønnede eleverne økonomisk for at motivere dem til bedre karakterer? Eller hvis man gav kriminelle penge for at stoppe med at være kriminelle? Også selv om det virkede. Ifølge Center for Rusmiddel og Forebyggelse i Holstebro, som også dækker Struer og Lemvig Kommuner, er der 105 unge misbrugere mellem 15 og 25 år i de tre kommuner. Halvdelen vil kunne have gavn af at deltage i forløbet, vurderer Center for Rusmiddel og Forebyggelse. Det er naturligvis 105 misbrugere for meget, og mange af de 105 har helt sikkert brug for en hjælpende hånd til at droppe misbruget, hvad de heldigvis også kan få. Men man må holde fast i, at der ikke er nogen, der har tvunget de unge mennesker ud i deres misbrug, hvor ulykkeligt og ødelæggende det nu engang er. Læg dertil, at det er grundlæggende forkert at belønne folk for at have dårlige vaner med andre folks skattekroner. Hvad bliver det næste? Skal vi som samfund belønne folk økonomisk for at tabe sig og drikke mindre? Det må på alle parametre være belønning i sig selv, at man kan få et liv uden et misbrug af stoffer, alkohol, spil eller rygning for den sags skyld. Det skal man ikke have betaling for.

Annonce