Kultur

Efterlysning af svendestykker gav spændende fund

I udstillingen finder man blandt andet en dør til en lastbil fremstillet af karetmager og karrosseribygger Kjeld Jensen. PR-foto
Frilandsmuseet Hjerl Hede åbnede 1. maj en ny særudstilling om håndværk med mange lånte svendestykker, som museet har fået på baggrund af efterlysning i Vinderup Avis.

Sevel: Enhver faglært håndværker kender det pres, det var, da han eller hun efter udstået læretid skulle dokumentere sin kunnen ved at udføre et svendestykke.

Frilandsmuseet Hjerl Hede har altid haft et godt øje til håndværk. Da det jo er et museum, har der været særlig fokus på uddøde eller døende fag som bødker, rebslager og skomager, hvor industrialiseringen for længst har taget over.

I år har Hjerl Hede imidlertid valgt at sætte spot på håndværk i almindelighed. I den forbindelse er det naturligt at sætte særlig spot på svendestykkerne, som gennem tiderne har været mønstereksempler på veludført håndværk.

1. maj åbnede en ny særudstilling om håndværk med mange lånte svendestykker.

Kjeld Jensens svendebrev fra 1962. PR-foto

Plads til flere svendestykker

En efterlysning i Vinderup Avis efter svendestykker gav hurtigt stor respons.

- Der er heldigvis mange, der gemmer deres svendestykker. Svendestykkerne repræsenterer en milepæl i håndværkerens karriere, og det er meget forståeligt, at man ikke bare skiller sig af med det svendestykke, som man har kæmpet med, fortæller formidlingsinspektør Kira Jørstad Klinkby i en pressemeddelelse

Blandt de mere kuriøse eksempler på svendestykker nævner Kira Jørstad Klinkby, at museet har fået lov at låne en dør til en lastbil fremstillet af karetmager og karrosseribygger Kjeld Jensen som hans svendestykke i 1962. En model af en trappe fra 1928 og en kjole fra en dameskrædder. Det er for øvrigt eneste svendestykke lavet af en kvinde, så dem vil museet gerne have flere af.

Udstillingen kan ses til 30. november, og der kan indleveres svendeprøver til og med 1. juni.

0/0
Annonce
Kultur

Lokal sanger med på Grand Prix-holdet: En kæmpestor oplevelse

Kultur

Hvidbjerg Bank bliver hovedsponsor for ny festival

Kultur

Se billederne: Onsdagskoncerter indledt med Beatles og Quinee

Kultur For abonnenter

Ny bog: Svenske Greta Thunbergs vej til at blive klimaaktivist

De fleste har hørt om 16-årige Greta Thunberg. Den unge, svenske kvinde, som fysisk ligner en lille pige, er blevet verdensberømt, siden hun begyndte sin skolestrejke for klimaet siddende uden for Sveriges Riksdag. Hun har talt i FN, mødt paven og er nomineret til Nobels fredspris. Men hvem er hun - inderst inde? Hvad har formet hende? Og hvad driver hende? Er det egne bekymringer, eller er det snarere forældrene og indflydelsesrige voksne? Det meste af det får man svar på i en ny bog ”Scener fra hjertet - et liv med klimaaktivisme og Aspergers”. Ifølge bogens forside er den skrevet af Greta sammen med far, Svante Thunberg, mor, Malena Ernman, og søster, Beata Ernman. Men den førende stemme er mor Malena, som skriver i jeg-form. Om sig selv, sin mand, og om sine døtre. Bagest i bogen bringes nogle af Gretas taler. Malena har været en feteret operasanger, grandprix-sangerinde m.m. og synger stadig. Faren har været skuespiller, men droppede karrieren, da han og Malena fik døtrene. Den lille familie har været hårdt udfordret af psykiske diagnoser. Malena skriver om sig selv, at hun fik diagnosen ADHD som 45-årig, at far Svante er gået gennem livet som en ”totalt stilsikker parodi på en person med Aspergers syndrom”, men aldrig har fået stillet en diagnose. Det har til gengæld døtrene. Lillesøster Beata har ADHD med træk af Aspergers, OCD (tvangshandlinger og tvangstanker) og ODD (adfærdsforstyrrelse knyttet til ADHD) Greta har Aspergers, højtfungerende autisme og har også været drevet af tvangstanker og tvangshandlinger. Hun er også ramt af såkaldte selektiv mutisme, hvor man kan have fine talefærdigheder i én sammenhæng, men være stum i andre. Da Greta går i 5. klasse holder hun op med at spise, bliver underernæret, men med udsigt til indlæggelse begynder hun langsomt at spise udvalgte fødevarer igen. Det viser sig også, at Greta har været mobbet i skolen, hvor hun er blevet holdt systematisk udenfor.

Kultur

Sub Festivalen er i gang: - I Holstebro er det sgu cool at være frivillig

Kultur

Forlag sletter 'Lille negerdukke' og andre rim fra Halfdan Rasmussen-bog: - Min far var alt andet end racist

Kultur

Sidste dag med Kentaurlandsbyen

Annonce