Annonce
Kultur

Efterlysning af svendestykker gav spændende fund

I udstillingen finder man blandt andet en dør til en lastbil fremstillet af karetmager og karrosseribygger Kjeld Jensen. PR-foto
Frilandsmuseet Hjerl Hede åbnede 1. maj en ny særudstilling om håndværk med mange lånte svendestykker, som museet har fået på baggrund af efterlysning i Vinderup Avis.
Annonce

Sevel: Enhver faglært håndværker kender det pres, det var, da han eller hun efter udstået læretid skulle dokumentere sin kunnen ved at udføre et svendestykke.

Frilandsmuseet Hjerl Hede har altid haft et godt øje til håndværk. Da det jo er et museum, har der været særlig fokus på uddøde eller døende fag som bødker, rebslager og skomager, hvor industrialiseringen for længst har taget over.

I år har Hjerl Hede imidlertid valgt at sætte spot på håndværk i almindelighed. I den forbindelse er det naturligt at sætte særlig spot på svendestykkerne, som gennem tiderne har været mønstereksempler på veludført håndværk.

1. maj åbnede en ny særudstilling om håndværk med mange lånte svendestykker.

Kjeld Jensens svendebrev fra 1962. PR-foto
Annonce

Plads til flere svendestykker

En efterlysning i Vinderup Avis efter svendestykker gav hurtigt stor respons.

- Der er heldigvis mange, der gemmer deres svendestykker. Svendestykkerne repræsenterer en milepæl i håndværkerens karriere, og det er meget forståeligt, at man ikke bare skiller sig af med det svendestykke, som man har kæmpet med, fortæller formidlingsinspektør Kira Jørstad Klinkby i en pressemeddelelse

Blandt de mere kuriøse eksempler på svendestykker nævner Kira Jørstad Klinkby, at museet har fået lov at låne en dør til en lastbil fremstillet af karetmager og karrosseribygger Kjeld Jensen som hans svendestykke i 1962. En model af en trappe fra 1928 og en kjole fra en dameskrædder. Det er for øvrigt eneste svendestykke lavet af en kvinde, så dem vil museet gerne have flere af.

Udstillingen kan ses til 30. november, og der kan indleveres svendeprøver til og med 1. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Værktøjstyven kom på knallert

Struer

Knallerter kørte også ræs

Annonce