Annonce
Holstebro

Efterlyser bedre opsyn med rygere

Kunne vi gøre mere og andet, end vi gør, for at forhindre dødsbrande i Holstebro Kommunes plejeboliger? FOA Holstebro mener, at bedre normeringer er løsningen, så personalet kunne gå med udenfor, hver gang en beboer ønsker at ryge. Genrefoto
Personalet i kommunens plejecentre gør alt, hvad de kan for at undgå, at ældre dør grundet cigaretrygning, men er det nok?

Holstebro: Tirsdag døde en 80-årig kvinde i Plejeboligerne Beringshaven grundet cigaretrygning i sin lejlighed.

Det er ikke første gang, at det sker, men det får ikke næstformanden i Ældrerådet, Mette Bille, til at efterlyse et totalt rygeforbud i Holstebro Kommunes plejeboliger.

- Den vej er kommunen jo gået i forhold til dagplejehjem. Men her er det svært, synes jeg, fordi det i så fald bør gælde alle i egen bolig - ikke bare i plejecentre - men alle i Holstebro og alle i hele Danmark, siger Mette Bille.

Hun peger i en anden retning i forhold til at undgå fremtidige dødsbrande.

- Der er ingen gylden løsning. Men i hvert fald skal plejepersonalet være mere opmærksom på de beboere, der ryger. De kender jo de ældre og ved, hvornår de ryger. Er det efter morgenmanden eller efter frokosten? Er det hele tiden, siger Mette Bille.

Heller ikke formanden for FOA Holstebros social- og sundhedssektor, Tanja Nielsen, mener, at man kan tage de ældres ret til at ryge i deres lejligheder fra dem. Det er heller ikke en mulighed at lade de ældre ryge i fællesrummene, da det ville gå ud over de øvrige borgere og personalet.

- Hvis vi til gengæld havde flere ressourcer, kunne vi tage dem med ud og ryge i et rygeskur, og så havde situationen måske været anderledes, siger Tanja Nielsen.

Jens Kristian Hedegaard (V), formand for socialudvalget, henleder opmærksomheden på, at der ikke er er blevet skåret ned på normeringen siden 2016. Han anerkender dog, at beboerne i kommunens plejeboliger generelt er dårligere end tidligere.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

For dyrt at spare her

I Struer Kommune tager det 12 måneder, inden PPR får lagt en plan for, hvordan et barn med udfordringer skal hjælpes. Det er en tidshorisont, både politikere og embedsfolk erkender er alt for lang tid, og det arbejdes nu at få denne lange behandlingstid sat ned. I søndagsavisen kunne vi læse, at i nabokommunerne er det lykkedes at få sagsbehandlingstiden sat ned i forhold til tidligere. i Holstebro Kommune er den på et halvt år, mens man med en midlertidig opnormering i Lemvig Kommune er nået ned på fire måneder. Begge steder er ønsket og ambitionen også, at sagsbehandlingen kommer meget længere ned. Det er heller ikke godt, at der skal gå mange måneder, inden der bliver lagt den plan, som et barn og dermed familien skal hjælpes med. Naturligvis er det ikke inden for økonomiske muligheder at have et dyrt beredskab, der bare sidder og venter, så der kan laves en plan i samme øjeblik, der opstår problemer - selv om det jo ville være perfekt. Men det kan ikke nytte, at der skal gå så mange måneder. Det er i det fleste tilfælde meget afgørende, at der bliver sat hurtigt ind, når der er problemer, da de ellers bare vokser sig større. Det er en ond cirkel, da der så skal sættes ind med meget dyrere tiltag, og så ruller den dårlige økonomi, der er med til at øge tidshorisonten, fordi kassen løber tør - eller man vælger nogle billige løsninger, som så alligevel ikke hjælper. De lange sagsbehandlingstider er i første omgang et problem for børnene og familierne. Men det er også et problem for medarbejderne, der er under stadig stress, fordi de selvfølgelig godt kan se, at der burde sættes ind hurtigere, men at de på grund af mængden af sager ikke har en chance for at følge med. Der bliver flere og flere sager for PPR, og det kan man så tage en selvstændig diskussion af, hvorfor det sker. Men det sker, så derfor er kommunerne nødt til at lave en prioritering, så man kan følge med stakken af sager, da de menneskelige omkostninger ellers bliver for store - på begge sider af skrivebordet. Og ja, de penge skal findes ved at spare et andet sted. Men det er for dyrt at spare her, da det på sigt giver nogle langt større udgifter - økonomisk og menneskeligt, hvis man ikke hjælper børn i tide.

Kultur

Rapper er topnavn til Haze

112

Rådyr gik tre kilometer med brækkede ben

Annonce