Annonce
Indland

Efter varme: Kraftig torden og skybrud kan ramme Danmark

Det omskiftelige vejr fortsætter. Onsdag kan sol og knap 30 grader udskiftes med torden og kraftig regn.

Hvis du synes, at vejret har gennemgået store skift den seneste tid, er det ikke helt forkert.

- Det er en spændende start på sommeren med store skift, siger vagthavende meteorolog Martin Lindberg ved Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).

Onsdag er det ikke anderledes. Temperaturen kan i den sydlige del - Sønderjylland, Lolland og Falster - nå 30 grader og dermed slå varmerekord i år.

Samtidig lurer kraftige regn- og tordenbyger sidst onsdag eftermiddag og aften i den vestlige del.

- Der er risiko for lokale skybrud og torden. I forbindelse med tordenbygerne er der også risiko for hagl, og man kan ikke udelukke skypumper, siger Martin Lindberg.

Ifølge TV2 Vejret kan uvejret blive så kraftigt onsdag, at der kan blive tale om en såkaldt supercelle, som består af flere tordenbyger, der er større i geografisk omfang.

Det regner DMI ikke med.

- Bygerne skal vist være store over hele Danmark, hvis der er tale om en supercelle, og det kan jeg ikke se på mine prognoser.

- Enkelte byger kan være store på Fyn, siger Martin Lindberg.

Han forklarer, at de store tordenbyger skyldes en ustabil luft, som skabes, når luften er varm ved overfladen og kold i højden.

- Det kan være 25-30 grader ved overfladen og 40-50 frostgrader i 7-8 kilometers højde. Det betyder, at regnbyger kan få kraftig fart, siger Martin Lindberg.

Ifølge meteorologen har Danmark været i en zone den seneste tid mellem et højtryk i Østeuropa og Centraleuropa og lavtryk i Vesteuropa med koldere luft.

- I lang tid har vi ligget i zonen midt imellem, men mest med varm luft. Det er en fugtig, varm og ustabil zone, forklarer Martin Lindberg.

Efter uvejret onsdag eftermiddag og aften kommer der køligere vejr.

- Der passerer en koldfront i nat, og i morgen kan der stadig være byger. Der kommer fint vejr i weekenden, men lidt køligere, siger han.

Danskerne skal ikke kigge længe efter varme temperaturer. Næste uge kan temperaturer på 30 grader ifølge Martin Lindberg igen blive en realitet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

80-årig død efter cigaret-ulykke

Leder For abonnenter

Vi skal huske vores etik

Sociale medier - eller måske rettere sociale platforme - som for eksempel Facebook har gjort det nemt og effektivt for enhver at udgive og sprede information. Det betyder, at et medie som dit lokale dagblad ikke altid er først med det seneste. Det er i dag heller ikke så vigtigt for en avis. Til gengæld er det vigtigere end nogensinde at udvælge, prioritere og guide i den store strøm af information. Mange læsere har måske undret sig over, at vi i tirsdagens avis ikke skrev, hvem der havde sat ild på Humlum Kro. For allerede mandag eftermiddag var det en kendt sag i lokalområdet, hvem der havde gjort det - og ovenikøbet tilstået det. Den information sørgede kroejer Tonny Hedegaard for at sprede, da han på Facebook skrev et længere indlæg om forbrydelsen, tilståelsen og detaljer i sagen. Alt sammen i den bedste mening og med et humanitært afsæt. Hvorfor skriver I det ikke, er vi blevet spurgt. Og svaret er, at vi langt fra skriver alt, hvad vi hører om. Det er yderst sjældent, at vi bringer navne på sigtede i straffesager, og selv når der er faldet dom, er det kun i de grovere sager, at vi skriver navnet på dømte. På den front adskiller medier sig fra den strøm af information - og misinformation - der flyder på for eksempel Facebook. Juridisk er der ikke nødvendigvis noget i vejen for at fortælle, hvem der har tilstået i en straffesag. Men vores etiske retningslinjer afholder os fra at gøre det per automatik. Sådan er det ikke på Facebook. På de sociale medier bliver etikkens bundgrænse defineret af laveste fællesnævner. Når vi i dag fortæller om Tonny Hedegaards udpegning af gerningsmanden, sker det heller ikke uden etiske overvejelser. Med vores journalistik om hans opslag er vi med til at sætte lys på sagen. Når vi alligevel beskæftiger os med det, skyldes det reaktionerne på offentliggørelsen. Opbakningen i lokalområdet og en tilsyneladende tilgivende attitude gør sagen og tilståelsen interessant i bredere forstand. Og det kommer vi til at skrive mere om.

Annonce