Annonce
Danmark

Efter syge medarbejdere hos Sky-Light: Nu får selskabet ny kritik af tilsyn

Ledelsen har indkaldt de berørte medarbejdere til et møde i slutningen af august, hvor de skal drøfte sagen om PMDA og fremtidige sikkerhedsprocedurer. Arkivfoto: Chresten Berg
Arbejdstilsynet har udstedt et nyt påbud til plastvirksomheden Sky-Light, fordi de ansatte bliver udsat for unødig påvirkning af plaststøv, der kan gøre dem syge.

Selvom brugen af det farlige stof PMDA, der gav en række arbejdere alvorlig astma, stoppede i 2017, risikerer ansatte på plastvirksomheden Sky-Light i Varde fortsat at blive syge af at gå på arbejde. Der er for meget støv på fabrikken. Og det kan medføre, at de ansatte bliver syge eller får luftvejssygdomme. Det fremgår af en aktindsigt fra Arbejdstilsynet, som Fagbladet 3F har fået. Den 24. juni i år fik Sky-Light et påbud fra Arbejdstilsynet om at "undgå unødig påvirkning af de ansatte fra plaststøv ved doseringsanlægget på linje 4". Her fremgår det blandt andet, at der er et "tykt lag af fint støv", og at en række stofposer ikke er monteret korrekt, hvilket gør, at støvet kan spredes ud i fabrikshallerne. Administrerende direktør for Sky-Light, Søren Kjær Larsen, oplyser i et skriftligt svar til Fagbladet 3F, at virksomheden "altid har arbejdet seriøst og grundigt med arbejdsmiljø og sikkerhed". - Det er en kerneværdi, at vi passer på hinanden på virksomheden, skriver han. Han peger på, at Sky-Light har en stor sikkerhedsorganisation, som løbende overvåger de ansattes sikkerhed. - Vi italesætter arbejdssikkerhed og arbejdsmiljø ved enhver lejlighed. Vi går ikke og har aldrig gået på kompromis med sikkerheden på Sky-Light. Han erkender dog, at der kan være problemer: - På trods af dette, kan det ske, at Arbejdstilsynet ser nogle sikkerhedsrisici, som vi ikke selv har set. Hvis/når vi får et påbud fra Arbejdstilsynet, efterkommer vi naturligvis dette, skriver han.

Annonce

Smadrede lunger

I årene 2014 til 2017 blev ansatte eksponeret for det giftige kemikalie PMDA ved selv samme linje 4. Det har gjort, at mindst otte er blevet syge med astma og smadrede lunger. Indtil videre har seks af disse fået anerkendt deres skader som erhvervssygdomme. Og der er en række erstatningssager på vej. Virksomheden tog PMDA i brug i 2009 og udfasede brugen af stoffet i 2017. Ledelsen har indkaldt de berørte medarbejdere til et møde i slutningen af august, hvor de skal drøfte sagen om PMDA og fremtidige sikkerhedsprocedurer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mellem to onder

Skal man være mest glad for Politiets Efterretningstjeneste, der med en storstilet aktion onsdag anholdte 20 personer, som det mistænker for at have forsøgt at skaffe sprængstoffer og våben til brug for en ikke nærmere defineret terroraktion? Eller skal man være mere bekymret over, at der stadig findes radikale grupperinger, der bor mellem alle os andre - i det her tilfælde islamister - der er klar til at bruge terror som våben? Svaret er nok, at man både skal være glad for PET og bekymret over de radikale grupperinger. PET og Politiet får med rette megen ros for at have stoppet et muligt terrorangreb. Og som operativ chef i PET Flemming Drejer siger: "Vi skal ikke lade os kue af terror. Vi skal leve vores liv normalt". Det er naturligvis rigtigt. Men det er stadig vanskeligt ikke at vågne en anelse mere bekymret op i disse dage. Det er desværre ikke den første sag om støtte til eller forsøg på at begå islamistisk terror, som vi ser her i landet. Bemærkelsesværdigt er det dog, at den har grene ud til adskillige politikredse, og at de radikaliserede miljøer derfor ikke "kun" er et storbyfænomen. Lige så afskyelig terroren er, lige så komplekst er det at bekæmpe den, fordi den begås af fanatikere, der ganske enkelt er uden for pædagogisk rækkevidde. Gerningsmændene ønsker ofte bare at se de vestlige frihedsværdier gå op i en sky af røg fra et bombebælte. Modsvaret bliver ofte fakkeloptog og fællessang, som ingen terrorister eller fanatikere frygter - eller måske endnu værre; flere muligheder for at politiet kan overvåge os alle sammen. Senest er debatten om at brugen af kameraer med ansigtsgenkendelse dukket op, som politiet ønsker blandt andet med baggrund i terrortruslen. Ønsket er sådan set forståeligt. Og hvem vil ikke gerne forhindre terror? Men hver gang vi skærper myndighedernes mulighed for at overvåge ikke bare potentielle terrorister men os alle sammen, får vi også alle indskrænket lidt af vores frihed i forsøget på at bevare den. Terror skal naturligvis bekæmpes. Men midlerne vil altid blive valg mellem to eller flere onder.

Annonce