Annonce
Ulfborg/Vemb

Efter seks års kamp: Bur-landmand har vundet principiel sag over skat

Landmand Ejvind Christiansen (t.h.) fra Bur har med hjælp fra rådgivere hos Sagro og direktør Palle Høj (t.v.) vundet principiel sag over Skat, som mente, at den ændre landmand kun havde et hobbylandbrug - og derfor skulle betale ekstra i skat. Pressefoto: Sagro
Pludselig mente Skat, at landmand Ejvind Christiansen efter 46 år kun havde et hobby-brug, og så skulle han betale ekstra i skat. Men nu har skatteankestyrelsen givet ham medhold, så han får 70.000 kroner tilbage.

BUR: Man skal ikke bare bøje nakken, hvis man føler sig uretfærdigt behandlet af Skat.

Det har Ejvind Christiansen fra Bur, som har drevet landbrug i næsten 46 år, lært - men på den hårde måde og efter flere års kamp.

I 2013 karakteriserede Skat pludselig hans landbrug som hobby, så kan kom til at betale ekstra i skat. Nu seks år efter har Ejvind Christiansen med hjælp fra rådgiverne hos Sagro fået skatteankestyrelsens ord for, at hans 10 ammekøer og 15 kalve er at betragte som erhverv.

70-årige Ejvind Christiansen har drevet landbrug siden 1974 og skiftevis med kvæg og svin frem til 2006. Da sælger han gården til sønnen og flytter til en anden ejendom, hvor han har ammekøer til afgræsning af engarealer og desuden arbejdede hos Kaj Bech i Holstebro.

Syv år senere fik Ejvind Christiansen besked fra Skat om, at hans bedrift betragtes som hobbylandbrug i skatteårene 2011-2013.

Skat mener, at efterbetaling fra Danish Crown ikke kan tælle med i overskuddet, og deler driften op, så køerne blev betragtet som en hobby og kun udlejning af maskiner blev betragtet som et erhverv.

Efterbetalingen fra Danish Crown beskattes særskilt som anden personlig indkomst.

Ejvind Christiansen valgte at indbetale det beløb i restskat, som Skat krævede. Men sideløbende protesterer Sagros rådgivere Kirsten Kjeldal og Palle Høj mod Skats vurdering.

- Vi fandt det urimeligt, at den efterbetaling, som han fik fra Danish Crown blev trukket ud som noget, der ikke havde med bedriften af gøre. Det er jo meget normalt, at landmænd har flere aktiviteter for at få indtjening, siger direktør i SAGRO Regnskab, Palle Høj i en pressemeddelelse.

SKATs afgørelse fik medhold i sagen i først skatteankenævnet og siden indstillingen til landsskatteretten, mens Ejvind Christiansen drev gården videre med overskud år efter år, og uden at SKAT har indvendinger.

Annonce

Kovending i sagen

Sagro og Ejvind Christiansen blev i foråret kaldt til forhandling, og sagen havnede i skatteankestyrelsen.

- På det tidspunkt havde jeg vel nærmest opgivet, og tænkte at det kunne være lige meget, erkender Ejvind Christiansen.

Afgørelsen fra Skatteankestyrelsen er 23 sider fyldt med ord, men det afgørende er, at han vandt sagen.

- Det handler om cirka 70.000 kroner, så det havde vi jo nok klaret, og vi havde jo betalt restskatten. Men hvis jeg havde tabt, så var jeg stoppet med at være landmand, siger Ejvind Christiansen, som kalder det skammeligt, hvis det ikke skal være muligt at drive mindre deltidsbrug. Og oven i købet med afgræsning af engarealer til gavn for både miljø og biodiversitet.

Sagro har oplevet flere lignende sager, som Skat kalder hobbylandbrug, hvilket ofte umuliggør en lille bedrift. Og hvor Sagro har rådgivet landmænd.

- Det er fuldstændig uansvarligt at holde skatteydere hen så mange år, fra Skat dømmer dem for hobbybrug, og til Landsskatteretten giver skatteyder medhold i, at hans virksomhed drives erhvervsmæssigt og landbrugsfagligt korrekt, siger Palle Høj i pressemeddelelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Lige nu: Voldsom brand i halmlade

Leder For abonnenter

Det er utroligt...

Vi kunne læse her i bladet i lørdags, at fremtiden for et af de absolut allerstørste sportsarrangementer i hele landsdelen, Holstebro Cup, som afvikles hver påske, er i farezonen for ikke at kunne fortsætte. Ikke fordi der ikke er deltagere, som vil tage til Holstebro i påsken for at spille håndbold. Det vil de gerne, og det bidrager naturligvis til omsætning og markedsføring af byen, at der kommer så mange udøvere, ledere og forældre. Formanden for Holstebro Cup, Karsten Marcussen, har stået i spidsen for arrangementet i årevis, og han har i lige så mange år haft stor opbakning fra en række frivillige, der gør det af lyst og ikke fordi, de selv har børn eller anden personlig interesse i arrangementet. Selvfølgelig får de en personlig oplevelse ud af at være sammen med så mange glade mennesker, men man gør det også, fordi det er vigtigt for en by at have et stort arrangement som Holstebro Cup. Men formanden stopper, når denne udgave er klaret. Og han kan frygte, der er flere af de frivillige, der benytter lejligheden til det samme. Begrundelsen er, at det er blevet et bøvl med samarbejdet med kommunen, og formanden opfatter det som direkte benspænd, når det er særdeles vanskeligt at få praktiske ting til at gå op, og der ingen velvillighed er fra kommunens side. Det er fortrinsvis adgangen til skolerne, hvor der indkvarteres deltagere, der er problemet, og i modsætning til de kommunale skoler, så er der ingen problemer med professionskolerne, gymnasiet med videre. I samme avis beklager udvalgsformanden det, og nu skal tonen have en anden lyd. Det må vi så se, om den får. Men det kan jo ikke være rigtigt, at der skal en formands-afgang og en forsideartikel i det lokale dagblad til, før man opfatter alvoren hos kommunen. En kommune bør forkæle frivilliges initiativer og arbejdslyst, når det drejer sig om sådanne arrangementer, som helt klart er i kommunens store interesse, der bliver arrangeret. Det er ingen naturlov - slet ikke i dag, at der er frivillige, der vil gøre sådan et stort stykke uegennyttigt arbejde, så derfor kan det undre, at der skal så stort et brag til, før man vågner op og aflyser alle benspænd for at erstatte dem med skulderklap og "medvind på alle cykelstier". Hvis det altså sker...

Annonce