Annonce
Struer

Efter forurening i Struer: Nu må miljøministeren ind i sagen

Enhedslistens miljøordfører i Folketinget undrer sig over, at det er tilladt at importere vaske- og rengøringsmidler med et indhold af LAS, når det ikke er tilladt at bruge LAS i en produktion af sæbe og rengøringsmidler i Danmark. Foto: Morten Stricker
Enhedslistens miljøordfører i Folketinget vil have miljøminister Lea Wermelin (S) til at svare på, om Danmark ikke bare kan forbyde brugen af LAS.

Struer: Rensningsanlægget i Struer er ramt af en forurening med LAS.

- Det burde ikke kunne ske. LAS skulle være fjernet fra vaske- og rengøringsprodukter i Danmark, fortæller Thomas Sørensen, som er projektchef for Struer Energi Spildevand.

Men tirsdag kunne han afsløre, at det er en giftig, kemisk forbindelse, som stadigvæk bliver brugt i for eksempel et ellers "grønt" produkt som Neutral Storvask og andre vaske- og rengøringsmidler, som du kan hente ned fra hylderne i dit lokale supermarked.

Socialdemokratiets miljøordfører i Folketinget, Mette Gjerskov, forsikrer, at det er et problem, som miljøminister Lea Wermelin (S) og den socialdemokratiske regering arbejder på at få løst.

- Jeg kan ikke sige så meget om forureningen på rensningsanlægget i Struer, men jeg kan godt huske, der var meget debat om LAS i vaskemidlerne i 1990erne. Jeg stoppede selv med at bruge skyllemiddel, da det kom frem, at der var den slags stoffer i mange af de vaskemidler, vi brugte, fortæller hun.

- Jeg har ikke overblik over, hvordan det står til i dag eller, hvordan det kan være, at vi stadigvæk kan få lov til at bruge et vaskemiddel med LAS, hvis det er forbudt at bruge det i produktionen af vaskemidler i Danmark. Det må være noget med EU, mener hun.

- Men vi har fuld fokus på det her problem. Miljøministeriet arbejder på en ny strategi for brugen af miljøfarlige stoffer. Vi er faktisk ret optaget af det her. Det er en dagsorden, vi hele tiden har med - også i EU, forsikrer Mette Gjerskov.

Annonce

Ønsker konkrete svar

Rasmus Vestergaard Madsen, som er miljøordfører for Enhedslisten, vil gerne have mere konkrete svar fra miljøminister Lea Wermelin (S).

- Jeg har sendt fire spørgsmål, som vi må have svar på, fortæller han efter at have hørt om problemerne på rensningsanlægget i Struer.


Men vi har fuld fokus på det her problem. Miljøministeriet arbejder på en ny strategi for brugen af miljøfarlige stoffer. Vi er faktisk ret optaget af det her. Det er en dagsorden, vi hele tiden har med - også i EU.

Mette Gjerskov (S), miljøordfører, Folketinget


Rasmus Vestergaard Madsen anmoder således miljøministeren om en kommentar til avisens artikel om forureningen med LAS på rensningsanlægget, og samtidig anmoder han om svar på, hvad ministeren har tænkt sig at gøre ved problemet.

Desuden anmoder han miljøministeren om en redegørelse for brugen af lineære alkylbenzensulfonater (LAS) i Danmark, samt hvor mange gange rensningsanlæg, og hvilke der de sidste fem år har måttet sende spildevandsslam til forbrænding på grund af en overskridelse af grænseværdierne.

Hans tredje spørgsmål går på, om EU ville tillade et forbud mod et salg af produkter med et indhold af LAS i Danmark, og endelig ønsker han et bud på, om brugen af LAS er afgørende for at sikre en høj vaskekvalitet i sæbe og vaskemidler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

De stormer frem på uddannelser og erhvervslivet: Men hvorfor er der ikke flere kvinder, der vil stille op til kommunalvalget?

Annonce