Annonce
Erhverv

Efter et års ventetid: Gitte glæder sig til at åbne

Der er lutter smil at finde hos købmand Gitte Klint. Foto: Johan Gadegaard
Et år efter, at det første møde om en ny købmand i Asp blev holdt, står den færdige butik nu klar til at blive åbnet

Langhøj: Der er ikke åbent endnu. Men der er allerede masser af aktivitet i den nye købmandsforretning i Asp. Overalt på de 400 splinternye kvadratmeter går medarbejdere, elektrikere og handymænd rundt og sætter varer på plads, sætter skruer i og diskuterer temperaturgrader.

En ung kvinde skubber en indkøbsvogn fyldt til randen med papirlommetørklæder fra den gamle butik over i den nye, og til venstre for indgangen er en gruppe mænd i gang med at sætte selve kassebåndet på plads.

I midten af det hele står købmand Gitte Klint med et kæmpe smil på. Lørdag morgen åbner den nye købmandsbutik i Asp - blot et år efter at det første møde i sagen blev holdt.

- Det er jo vildt. Det er vildt fantastisk, at alt det her kan lade sig gøre på ét enkelt år. Det er helt surrealistisk, siger hun.

Smilet forsvinder ikke fra hendes ansigt. Det er tydeligvis en meget glad købmand, der glæder sig til at byde kunderne velkommen i nye omgivelserne.

Det er jo vildt. Det er vildt fantastisk, at alt det her kan lade sig gøre på ét enkelt år. Det er helt surrealistisk.

Gitte Klint, købmand

Godt for byen

For halvandet år siden var der knap så meget smil at spore hos Gitte Klint. Som flere andre steder var Min Købmand-butikken i Asp plaget af flere tilfælde af rotter, der lukkede butikken i dagevis. Og det var svært at holde dem ude, for byggeriet var gammelt. Det var det, der blev startskuddet til den nye butik, der lørdag bliver fejret med rundstykker og kaffe fra klokken ni og fint besøg af direktøren fra Dagrofa.

I august sidste år indkaldte en lille styregruppe til stormøde om muligheden for at indsamle penge til en ny købmandsbutik i Asp. Butikken skulle ligge på samme adresse, men det eksisterende skulle rives ned, så et helt nyt og mere tidssvarende byggeri kunne blive opført med mere plads og bedre indretning. Og helt uden huller til rotter.

- Og jeg er jo bare så glad. Jeg startede som købmand i august 1986 i Bur i en gammel butik på 100 kvadratmeter. Så kom jeg til Asp i en gammel butik på 200 kvadratmeter. Og så slutter jeg af med en ny butik på 400 kvadratmeter. Det kan man da kalde en opgradering, siger hun med et lille grin.

Købmandsbutikken i Asp er blevet finansieret af en blanding af sponsorater, lån og ikke mindst en masse anparter købt af de lokale brugere af butikken. Gitte Klint betaler leje til ejerne, og dermed er Asp sikret en købmand mange år frem i tiden.

- Når jeg engang ikke skal være her mere, er det nemt for en ny at træde til. De skal næsten bare have et varelager, og det er jo fantastisk godt for byen, siger Gitte Klint.

Lokal opbakning

Den nye butik er blevet dobbelt så stor som den gamle og med en bedre og mere lys indretning, så nu er der plads til endnu flere varenumre.

- Vi har fået rigtig mange nye varer, og vi får måske flere senere. Vi har bedt kunderne om deres ønsker, siger Gitte Klint.

Derudover er der blevet plads til et lille café-område med stole og en kaffemaskine. Nu går arbejdet i gang med at nedrive den gamle købmandsbutik helt, for den plads skal i stedet bruges til et lille torv med bænke og træer. Derfor bliver det også kun en lille fejring af åbningen lørdag.

Til oktober, når alt skal stå færdigt, bliver det til gengæld med live musik og hoppeborg til børnene. Men nu gælder det det, som hele Asp har ventet på snart et år. Og som mange lokale også har arbejdet for - og stadig gør. Blandt hjælperne fredag eftermiddag, da Dagbladet var forbi, var mange lokale, der frivilligt var mødt op for at fylde varer på hylderne og hjælpe med tilfældigt arbejde.

- Og der kommer også en 25-30 stykker og hjælper til i aften. Opbakningen fra de lokale har simpelthen været så stor. Det er så vildt, og det gør jo bare en så glad, siger Gitte Klint.

De sidste varer blev flyttet fredag aften, efter at den gamle købmand var lukket for allersidste gang. Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Kultur

Ausumgaard dropper forårsmarkedet

Leder For abonnenter

Debatniveauet er simpelthen for lavt

Nogle gange er der behov for rabiate og grænsesøgende udtalelser for at få en debat sat i perspektiv. Overdrivelse, karikerede holdninger og provokationer kan lokke ligesindede og modstandere frem og tjener derfor et formål. Og hvis de holder sig inden for lovens rammer, kan vi såmænd også lægge spalteplads til dem. Både i form af redaktionelt behandlede emner, i læserbreve og i kommentarer til vores indhold på nettet. Men der er grænser. Torsdag bragte vi et læserbrev, hvori Jens Kristian Noe fra Holstebro gik helt til grænsen i ulvedebatten. Holdningerne i indlægget står han næppe alene med, men det provokerende budskab affødte primært reaktioner fra folk med den modsatte holdning. Her taler vi om den yderst forsimplede diskussion om "for eller imod ulven". Den diskussion, hvor nuancerede mennesker for længst er stået af, og kun de mindst kompromissøgende står tilbage i hver sin skyttegrav og råber ukvemsord. En absolut værdiløs diskussion. Af den årsag valgte vi at lukke for kommentarer til indlægget på nettet. Det sker sjældent. For vi vil om nogen gerne facilitere en saglig debat om ulven og det skel, den har skabt mellem mennesker efter sin genkomst til vores område. Men vi må ærligt erkende, at netop den debat er svær at være ordstyrer for. Det afholder os naturligvis ikke fra at skrive om ulven og de følelser, der er forbundet med den. Men ingen skal et øjeblik tro, at vi er glade for den interesse vores indhold får alene på baggrund af usaglige kommentarer. Vi vil meget hellere den positive dialog. Og det gælder ikke kun ulven. Så sent som torsdag fik jeg en henvendelse fra en læser, der var utilfreds med, at vi havde optaget et læserbrev om et andet harskt emne. Han opsagde sit abonnement på den baggrund. Vi bringer disse indlæg, fordi de findes og fordi de reflekterer det samfund, vi befinder os i. Men vi er også vidende om, at det ofte er de mest rabiate, der tyer til at sende et læserbrev. Det vil vi gerne lave om på. Derfor skal opfordringen herfra lyde: Send et læserbrev og vis os alle, at debatterne er meget mere nuancerede.

Annonce