Annonce
Erhverv

Efter coronaår: Flere lokalsamfund vil have deres egen købmand

Den lukkede grænsehandel gavnede sidste år dagligvarekæmpen Dagrofa. Her er det Min Købmand i vestjyske Astrup, der med et smil dulmer trangen til at grænsehandle. Arkivfoto: Christian Baadsgaard
Dagligvarebutikkerne vandt stort i coronaåret, og nu kommer tallene fra den første gigant. Den lokale forankring er kommet på radaren på en helt anden måde, siger topchef Tomas Pietrangeli fra Dagrofa, der fik bedste resultat i otte år.

Regnskab: På et pressemøde i marts 2020 måtte Tomas Pietrangeli, topchef i købmandskoncernen Dagrofa, stille op til pressemøde med sine rivaler fra Coop og Salling Group. Regeringen havde bedt dem forsikre danskerne om, at der ikke var grund til hamstring. Coronakrisen var ikke en fødevarekrise.

Nu ligger tallene klar for et helt særligt regnskabsår for Dagrofa-koncernen, og forudsigelsen var rigtig: Der var masser af varer, og danskerne købte dem i et omfang, der aldrig er set før.


Annonce

Den lille købmand lever i bedste velgående. Det bedste vidnesbyrd er, at der netto er kommet 11 nye købmandsbutikker til sidste år. Det er første gang siden 2015, at vi har en nettostigning i antallet af butikker.

Tomas Pietrangeli, topchef, Dagrofa


Dagrofas omsætning i butikskæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-køb steg med 10 procent, og det er et voldsomt tal i en branche, der i mange år nærmest har stået stille.

- Vi er supertilfredse med den fremdrift, der er i regnskabet. Det er det bedste resultat i otte år, siger Tomas Pietrangeli til Avisen Danmark.

Forbrugsfest i butikkerne

Dagrofas salg til egne butikker og selvstændige købmænd nåede op på knap 14 milliarder kroner, godt hjulpet af forbrugere, der ikke kunne spise ude, rejse langt væk eller tage i grænsebutikker. Det efterlod penge på lommen til en lokal forbrugsfest.

- Meget af den adfærdsændring, der har været på grund af corona, er faldet ud til vores fordel. Mange kunder har valgt bedre kvalitet og lækrere og dyrere varer, og det har vi nydt godt af, siger Tomas Pietrangeli.

Netop Dagrofa, der leverer til mange selvstændige købmænd, har også oplevet, at danskerne prioriterer at handle mere lokalt. Det har givet ekstra salg i de mindre butikker, og det har frem for alt skabt en bevidsthed i lokalsamfundene om, at det er vigtigt at støtte en lokal købmand.

- Den lille købmand lever i bedste velgående. Det bedste vidnesbyrd er, at der netto er kommet 11 nye købmandsbutikker til sidste år. Det er første gang siden 2015, at vi har en nettostigning i antallet af butikker, siger Tomas Pietrangeli.

Annonce

Flere borgerprojekter

Han genkender billedet af, at folk i mindre byer pludselig er parat til at gøre en indsats for at genoplive byens gamle butik, der måske har stået tom i årevis.

Dagrofa har arbejdet med såkaldte borgerprojekter i næsten 10 år. Koncernen bidrager med analysearbejde og konsulenthjælp, og en af de store medejere af Dagrofa, den erhvervsdrivende fond KFI, kan hjælpe med finansiering. Selve butikken ejes ofte af byens borgere og udlejes til købmanden.

- Den lokale forankring er kommet på radaren på en helt anden måde. Der var godt gang i borgerprojekter inden corona, men nu er der endnu flere lokalsamfund, der kommer til os og siger, at de gerne vil lave et projekt, siger Tomas Pietrangeli.

Han oplyser ikke tal for de enkelte kæder eller for købmændenes selvstændige forretninger.

- Men det har været det bedste år i rigtigt mange år for langt de fleste købmænd. Vi ser en stor stigning i købmændenes indtjening, men det har også været nødvendigt, konstaterer topchefen.

Annonce

Hård tid for storkøkkener

Problembarnet i Dagrofa er lige nu en Foodservice-division, der er storleverandør til restauranter, storkøkkener og kantiner. Divisionen har før haft problemer, men coronanedlukningen har skåret næsten 20 procent af omsætningen, som sidste år landede på 3,7 milliarder kroner.

Sammenlagt kom Dagrofa ud af 2020 med et underskud på 96 millioner kroner før skat, og Tomas Pietrangeli kan ikke oplyse, om det alene skyldes et svært år for Foodservice.

- Når man gør alle elementer op, er det et fint resultat. Men vi er ikke der, hvor vi gerne vil være. I 2021 skal vi over målstregen, som handler om at gøre Dagrofa profitabel, siger Tomas Pietrangeli.

Fire hurtige om Dagrofa

  1. Dagrofa er ejet af Norgesgruppen (49 procent), KFI Erhvervsdrivende Fond (42 procent) og købmændene, som ejer ni procent.
  2. Dagrofa arbejder inden for tre forretningsområder: detailhandel, grossist og foodservice, der leverer varer til kantiner og restauranter.
  3. Omsætningen var i 2020 på 17,4 milliarder kroner. Årets resultat var et underskud på 96 millioner kroner før skat.
  4. Koncernen leverer varer til over 500 butikker i kæderne Meny, Spar, Min Købmand og Let-Køb.
Annonce
Holstebro

Tag kandidattesten her

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro

Dorthe vil forsætte med at tatovere trods forbud fra EU: - Jeg føler mig pisset op og ned ad ryggen

Erhverv For abonnenter

Virksomhed har stået for solid vækst i årrække - hemmeligheden er Jens' værdier og snusfornuften:  - Vi har aldrig købt en papkasse

Holstebro

Venstre i Holstebro tyvstarter med valgplakater

Holstebro

De kendte hinanden forretningsmæssigt - men noget gik helt galt: Dømt for at uddele knytnæveslag ved Nupark

Struer

Nu bliver der holdt øje med din hastighed på Fjordvejen

Holstebro For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Nordvestjylland

forside For abonnenter

Sådan ser tallene ud: Her er ugens regnskaber fra Nordvestjylland

Erhverv

Børnefamilierne indtager kvarteret omkring vandtårnet: Stine skulle bare en tur omkring Amsterdam, Berlin og København, inden hun vendte hjem

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Struer For abonnenter

Laurs er villig til at betale prisen: - De sendte min kone ud af landet, så fra på søndag er jeg tysker

Erhverv

Fra gårdbutik til gågade: Birte gør drømmen til virkelighed, og åbner tøjbutik på Østergade

Annonce