Annonce
Struer

Efter besparelse: Flere udskrives til eget hjem

Tillidsrepræsentanten for sosu-assistenterne på akutafsnittet i Voldgade, Pia Høgh (t.v.), var bekymret for, om personalet ville komme under endnu større pres og at det ville gå ud over plejen, da Struer Kommune besluttede, at udgiften til afdelingen skulle reduceres med 2,4 millioner kroner. Arkivfoto: Morten Stricker
Struer Kommune er stort set i mål med en besparelse på 2,4 millioner kroner på akutafsnittet i Voldgade.

Struer: Struer Kommune besluttede i 2019, at der skulle spares 2,4 millioner på akutafsnittet i Voldgade.

Personalet gjorde via fagforeningen FOA og Dansk Sygeplejeråd opmærksom på, at det ville gå ud over de mange patienter og indlagte, som kommer gennem afdelingen efter en udskrivning fra sygehuset eller i forbindelse med akut sygdom, som kræver lidt mere end almindelige hjemmepleje og et besøg af en sygeplejerske et par gange om dagen.

Men politikerne i byrådet gik linen ud og lagde besparelsen ind i budgetterne for både 2020 og i år, og medlemmerne af social-, sundheds- og arbejdsmarkedsudvalget har måned for måned fået statusrapporterne for at kunne følge, hvordan det så er gået med at få gennemført de fyringer, der skulle til.

Annonce

- 90 procent af omkostningerne består af løn til de ansatte, så det var der, vi kunne finde pengene, konstaterer centerchefen for Sundhed & Omsorg i Struer Kommune, Tina Holmgaard.

Flere i eget hjem

For at reducere omkostningerne var det planen, at de 15 akutpladser på afdelingen skulle reduceres til otte.

Efter en sammenligning med nabokommunerne vurderede politikerne, at det ville være mere end nok til at opfylde behovet for akutpladser i en kommune som Struer, og ifølge Tina Holmgaard holder det stik.


90 procent af omkostningerne består jo af løn til de ansatte, så det var der, vi kunne finde pengene,

Tina Holmgaard, centerchef, Sundhed & Omsorg, Struer Kommune


- Vi har ændret proceduren, så visitationen vurderer behovet fra dag til dag, og den helt store ændring er, at vi får flere direkte hjem i eget hjem efter et behandlingsforløb på hospitalet. Tidligere blev de udskrevet til et ophold på akutafsnittet. Nu har vi selv en visitator til at vurdere behovet, forklarer hun.

- Når vi ser på udviklingen, er det kun to af sengepladserne på afdelingen, der bliver brugt som akutpladser, og desuden er det generelle pres på afdelingen reduceret. Tidligere var det normalt, at alle 15 sengepladser var optaget. I dag er det som regel under de ti, og langt de fleste har kun behov for midlertidig pleje. Her er normeringen ikke helt så høj, som den er i forbindelse med den mere intensive pleje, fortæller hun.

- Vi er stort set i mål med besparelsen, men ikke helt, fortæller hun og forklarer, at det blandt andet skyldes en forsinkelse i løbet af 2020.

Annonce

Ingen kommentarer

- Covid kan få skyld for meget, og i dette tilfælde var det et krav om, at vi skulle være klar til at udvide antallet af akutpladser, der spændte ben for den proces, vi havde sat i gang, fortæller hun.

- Vi skulle være klar til at modtage de mange patienter med Covid-19, der kunne lægge pres på afdelingen, hvis pandemien bredte sig, fortæller hun og konstaterer, at det aldrig gik så galt, som man kunne frygte.

- Men det forsinkede  den omstilling, vi var i gang med, fortæller hun.

Personalet afventer derfor stadigvæk, hvordan det ender, og tillidsrepræsentanterne ønsker derfor ikke at udtale sig om hverken processen eller om deres syn på konsekvenserne af den nye tilgang til akutplejen i Struer Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce