Annonce
Holstebro

Efter angreb: Heste forsvinder ikke bare - men det er to ponyer ikke desto mindre

Hvis det viser sig at være ulven, der har angrebet ponyer i weekenden, så er det første gang, det er sket i Danmark. Sidste år fandt Jørgen Blazejewicz (til højre) også døde heste, men dengang gik han ikke ud med nyheden, fordi mistanken ikke entydigt pegede mod ulven.Arkivfoto: Morten Stricker
Det var shetlandsponyer, som i weekend blev dræbt eller nu er forsvundet. De små heste er ikke meget større end får, så kunne man ikke have forudset, at de ville være et oplagt bytte?
Annonce

Vind: Der er stadig ingen spor efter to ponyer oven på weekendens angreb, der endte med at tage livet af tre andre heste.

Det undrer ponyernes ejer, Jørgen Blazejewicz.

- De er hverken fundet døde eller i live. Heste forsvinder ikke bare ud i den blå luft i Danmark. På et eller andet tidspunkt burde der komme nogen og fortælle, at de har set dem. Desuden ligner det ikke heste bare at stikke af. De er i stedet rigtig gode til at komme tilbage; bedre end andre kreaturer. Tag fårene for eksempel: De laver bare en ny flok, det sted de er, siger han.

Jørgen Blazejewicz har endnu ikke, trods ihærdig søgen, fundet ponyerne og aner ikke om de kan ligge skambidte eller døde et sted.

I alt 12 shetlandsponyer stod i en indhegning med nethegn og en el-tråd i toppen, som natten mellem fredag og lørdag blevet angrebet af det, som en DNA-prøve om fem til seks uger kan fastslå identiteten af. Selv er Jørgen Blazejewicz ikke i tvivl om, at det er ulvens værk, bedømt på fremgangsmåden med bid i øvre bagben, forben og struben.

Annonce

Få muligheder

Kunne du ikke have sagt dig selv, at ponyer (bliver omkring én meter høje), der ikke bliver meget højere end får, også ville være et oplagt bytte?

- Det kan man sagtens sige - nu. Men først forsøgte vi os altså med får på det areal, så hopper, og siden hingste. Mulighederne for naturpleje begynder at snævre ind, siger Jørgen Blazejewicz,

Naturpleje udgør omkring 25-30 procent af hans samlede indtægter.

- Så godt går det heller ikke landbruget, at det bare er et område, jeg vil sløjfe, erkender han og tilføjer, at naturplejen kan klares over tre måneder om sommeren, men den gode naturpleje opnås om vinteren, hvor dyrene kan komme helt i bund. Skal der flyttes med dyrene, eller skal de opstaldes, så ryger enhver fortjeneste.

- En sidste mulighed kunne være at sætte store, robuste og stærke kreaturer ud i det område - kvier og stude som ingen kalve har, spekulerer Jørgen Blazejewicz.

Kunne han ikke bare have sat ulvesikret hegn op? Hidtil har et tilskud kun været tiltænkt får og geder.

- Så det er et tveægget sværd, for samtidig påtager man sig også vedligeholdelsen. I løbet af to-tre år vil den koste mere i tid, end det koster at sætte hegnet op. Der er desuden flere heste end får, og det er urealistisk at skulle hegne hele Vestjylland ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Annonce