x
Annonce
Holstebro

Efter angreb: Heste forsvinder ikke bare - men det er to ponyer ikke desto mindre

Hvis det viser sig at være ulven, der har angrebet ponyer i weekenden, så er det første gang, det er sket i Danmark. Sidste år fandt Jørgen Blazejewicz (til højre) også døde heste, men dengang gik han ikke ud med nyheden, fordi mistanken ikke entydigt pegede mod ulven.Arkivfoto: Morten Stricker
Det var shetlandsponyer, som i weekend blev dræbt eller nu er forsvundet. De små heste er ikke meget større end får, så kunne man ikke have forudset, at de ville være et oplagt bytte?

Vind: Der er stadig ingen spor efter to ponyer oven på weekendens angreb, der endte med at tage livet af tre andre heste.

Det undrer ponyernes ejer, Jørgen Blazejewicz.

- De er hverken fundet døde eller i live. Heste forsvinder ikke bare ud i den blå luft i Danmark. På et eller andet tidspunkt burde der komme nogen og fortælle, at de har set dem. Desuden ligner det ikke heste bare at stikke af. De er i stedet rigtig gode til at komme tilbage; bedre end andre kreaturer. Tag fårene for eksempel: De laver bare en ny flok, det sted de er, siger han.

Jørgen Blazejewicz har endnu ikke, trods ihærdig søgen, fundet ponyerne og aner ikke om de kan ligge skambidte eller døde et sted.

I alt 12 shetlandsponyer stod i en indhegning med nethegn og en el-tråd i toppen, som natten mellem fredag og lørdag blevet angrebet af det, som en DNA-prøve om fem til seks uger kan fastslå identiteten af. Selv er Jørgen Blazejewicz ikke i tvivl om, at det er ulvens værk, bedømt på fremgangsmåden med bid i øvre bagben, forben og struben.

Annonce

Få muligheder

Kunne du ikke have sagt dig selv, at ponyer (bliver omkring én meter høje), der ikke bliver meget højere end får, også ville være et oplagt bytte?

- Det kan man sagtens sige - nu. Men først forsøgte vi os altså med får på det areal, så hopper, og siden hingste. Mulighederne for naturpleje begynder at snævre ind, siger Jørgen Blazejewicz,

Naturpleje udgør omkring 25-30 procent af hans samlede indtægter.

- Så godt går det heller ikke landbruget, at det bare er et område, jeg vil sløjfe, erkender han og tilføjer, at naturplejen kan klares over tre måneder om sommeren, men den gode naturpleje opnås om vinteren, hvor dyrene kan komme helt i bund. Skal der flyttes med dyrene, eller skal de opstaldes, så ryger enhver fortjeneste.

- En sidste mulighed kunne være at sætte store, robuste og stærke kreaturer ud i det område - kvier og stude som ingen kalve har, spekulerer Jørgen Blazejewicz.

Kunne han ikke bare have sat ulvesikret hegn op? Hidtil har et tilskud kun været tiltænkt får og geder.

- Så det er et tveægget sværd, for samtidig påtager man sig også vedligeholdelsen. I løbet af to-tre år vil den koste mere i tid, end det koster at sætte hegnet op. Der er desuden flere heste end får, og det er urealistisk at skulle hegne hele Vestjylland ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Lad os nu høre om vejen ud

En af corona-krisens store frustrationer for mange er usikkerheden om, hvor lang tid denne alternative virkelighed kommer til at herske. Prisen for at begrænse belastningen på sundhedsområdet er enorm. Erhvervslivet er lammet, mange virksomheder risikerer at lukke - også selv om skatteborgernes store pengekasse er åbnet på vid gab med diverse støtteordninger. Uanset hvor mange skattekroner, Folketinget besluttet at sende ud til de ramte brancher, kommer nedlukningen til at koste arbejdspladser. Den kommer til at ødelægge grundlaget for et utal af virksomheder. Økonomien bliver påvirket langt frem i tiden. For at kunne håndtere de barske realiteter, har vi behov for at kende planerne for, hvordan landet igen kan åbnes. Vi har behov for at vide, hvad myndighederne forestiller sig muligt - og hvornår. Ingen forlanger, at Mette Frederiksen, Nikolai Wammen eller Søren Brostrøm skal kunne svare på, hvornår smittefaren er drevet over, men vi må kunne få svar på, hvilke planer der er for rækkefølgen af genetableringen af samfundet. De fleste kan nok forestille sig, at rejsebranchen og teater- og koncertarrangører vil være ramt af begrænsninger længere ind i fremtiden end frisørerne. Eller genbrugspladserne. Eller skolerne. Indtil nu har Danmark ageret trofast og fulgt retningslinjerne. Men hvis vi skal blive ved med at have tillid til myndighederne, må vi sammen kunne se en vej ud af det hele. Ingen tror på en snarlig vaccine eller kur, hvorfor vi må forvente begrænsninger eller risici i en periode, der strækker sig noget længere end til den 13. april, som lige nu er den eneste kendte dato i planerne. Det gik fint med at vise os forskellige scenarier for, hvad der ville ske, hvis vi ikke lukkede landet. Med pædagogiske plancher og grafer, blev vi alle overbevist om nødvendigheden. Vis os nu de forskellige scenarier for, hvordan vi igen får landet på fode. Også selv om de er skræmmende. Vi kan tåle det meste, men hemmeligheder og uvished hører ingen steder hjemme.

Annonce