Annonce
Navne

Efter 45 år som slagter hos tre generationer af slagtermestre siger Bill stop

Bill Hougaard har været stabil arbejdskraft hos Slagter Lange - her har han arbejdet siden han gik i lære som slagter i 1975. Foto: Morten Stricker
Sidste arbejdsdag hos Slagter Lange var den sidste dag i 2020. Nu afvikler Bill Hougaard ferie, indtil han formelt fratræder på sin 63 års fødselsdag i marts efter mere end fire årtier på samme arbejdsplads.
Annonce

Holstebro/Bur: På væggen i frokostrummet hænger der gamle sort-hvid-billeder i skifterammer. Et af ældste billede er fra 1918 og viser slagtermester Frederik Anton Lange foran slagterforretningen i Skolegade i Holstebro.

Bill Hougaard er også med på et af billederne: Han står i en hvid kittel i butikken, og teksten afslører, at fotografiet er fra 1988.

Det er nemlig en slagterforretning med historie, der ligger på adressen Skolegade 36 i Holstebro. Butikken blev etableret i 1896 af den første Lange, der er oldefar til den nuværende slagtermester.

Og Bill er en del af historien - naturligvis ikke af alle de 125 år, butikken har eksisteret - men dog en hel del år alligevel.

Bill Hougaard er nemlig ikke af den type, der render af pladsen i utide.


Jeg har fået lov til at gøre, som jeg ville, og jeg har aldrig tænkt på, at jeg hellere ville arbejde et andet sted. Jeg har altid følt, at jeg hører til her - selv om vi selvfølgelig har haft et par ture undervejs.

Bill Hougaard, slagter


Annonce

Han hører til her

45 år blev det til i slagterfaget med samme arbejdsplads fra elevtiden, der begyndte i 1975 med  en arbejdsgiver med efternavnet Lange. Dog ikke samme person, men tre generationer af Lange-familien.

- Jeg har fået lov til at gøre, som jeg ville, og jeg har aldrig tænkt på, at jeg hellere ville arbejde et andet sted. Jeg har altid følt, at jeg hører til her - selv om vi selvfølgelig har haft et par ture undervejs, fortæller den nu 62-årige slagter.

Han har taget plads på en af stolene ved bordet i frokoststuen, hvor han færdes hjemmevant, selv om han egentlig er gæst.

Den 31. december havde Bill nemlig sidste arbejdsdag, selv om han formelt først fratræder den 14. marts - den dag han fylder 63 år. I mellemtiden afvikler slagteren ferie og afspadsering.

- Hvordan den sidste arbejdsdag var? Den var hektisk og travl - en hård dag, men også en god dag, fortæller Bill, der sammen med kollegerne på årets sidste dag havde travlt med at tilberede nytårsmenuer ud af huset.

Der blev dog tid til at fejre den sidste dag på arbejdsmarkedet for Bill med en frokost i selskab med kollegerne og mester.

Mere om Slagter Lange

Slagterforretningen begyndte med oldefar, Frederik Anton Lange, der i 1896 åbnede en slagterbutik med en hestevogn som firmaets første varebil.

I 1942 tog farfar, Frederik Børge Lange, over, og faderen, Georg Frederik Lange, førte familieforetagendet videre fra 1981.

I 2010 overdrog faderen slagterkniven til fjerde generation og den nuværende ejer, Frederik Lange.

I alle årene har forretningen ligget i den samme bygning på Skolegade 36.

Siden 1997 har slagterforretningen også levet af at levere mad ud af huset til bryllupper, gadefester, firmafrokosten, konfirmationer og til julefrokosten.

Lige for tiden er der - på grund af corona-situationen - kun omkring 12 ansatte. Under normale omstændigheder ligger medarbejdertallet på 18 til 20 ansatte.

Annonce

Ikke flere generaler

Bill Hougaard er født i Hjørring, men har ikke nogen erindring om byen. Han var nemlig kun tre år, da han sammen med familien flyttede til Holstebro. Siden har han boet på egnen.

Hjemmet har siden 1978 ligget i Bur, hvor han bor sammen med hustruen, Aase, der er trafikkontrollør.

- Det er hende, der sender bøderne ud, forklarer manden om konens job.

De to døtre er for længst flyttet hjemmefra, og familien er også blevet beriget med tre børnebørn.

Det er kontakten til kunderne, jeg godt kan lide, og så håndværket med at lave røgvarer, pølser, pateer og alt det andet hjemmelavede, forklarer Bill Hougaard om sin passion i jobbet. Foto: Morten Stricker

Grunden til, at Bills familie i sin tid flyttede fra det nordjyske til Holstebro, var, at hans far var ansat ved militæret, men det var ikke den vej - i faderens fodspor - unge Bill valgte at gå.

- Der var ikke brug for flere generaler, konstaterer Bill med et smil, der lurer i mundvigene.

Det var den nuværende butiksejers bedstefar, Frederik Børge Lange, der tog den unge knøs i lære.

Ikke fordi Bill gik målrettet efter slagterfaget. Han begyndte på det, der dengang hed EFG på teknisk skole og fik lov til at prøve flere håndværk af på egen krop.

- Og det endte altså med, at jeg blev slagter, konstaterer Bill, der ikke har fortrudt sit valg.

- Det er kontakten til kunderne, jeg godt kan lide, og så håndværket med at lave røgvarer, pølser, pateer og alt det andet hjemmelavede, forklarer Bill om sin passion i jobbet.

Annonce

Man må tænke nyt

Udviklingen har ændret betingelserne for slagterforretningen, der undervejs har ændret kurs for at tilpasse sig nye tider.

Dengang midt i 70'erne, da Bill gik i slagterlære, forsynede Slagter Lange byens plejehjem og hoteller med kød.

- Den gamle stod op klokken fire om morgenen og hakkede kød til plejehjemmene, og senere på dagen kom turen til hotellerne, fortæller Bill, der også passede butikken.

Gennem de 45 år, Bill Hougaard har arbejdet som slagter har udviklingen ændret betingelserne for at drive en slagterforretning. - Det gælder om at tænke nyt hele tiden, forklarer han. Foto: Morten Stricker

Midt i 1990'erne mistede slagterforretningen leverancerne, der blev overtaget af store cateringsfirmaer. I 1996 besluttede Georg Frederik Lange, der i mellemtiden havde overtaget butikken som næste generation, at ændre konceptet til at levere mad ud af huset.

- Det gælder jo om at tænke nyt hele tiden, forklarer Bill, hvis opgaver også blev ændret til blandt andet at skaffe kød til selskaber og lave nyt pålæg - blandt andet til tapas, der under den nuværende ejer er blevet et hit.

- Til fester er det tit kalvesteg stegt som vildt, folk vælger, fortæller slagteren, der nu altså har besluttet sig for at sige stop.

Annonce

Benene kan ikke mere

Men hvorfor ikke tage et par år mere på arbejdsmarkedet?

- Prøv at gå på det her gulv i 45 år, siger Bill og nikker ned mod den hårde og kolde overflade.

- Benene kan ikke mere - årene har taget for hårdt på dem, så nu vil jeg gå hjemme og passe på mig selv, siger Bill, der også har planer om at få tid til at spille en masse golf.

En sport, han har dyrket de seneste 15 til 20 år.

Bill Hougaard har faktisk haft sin sidste arbejdsdag i Skolegade, men til ære for fotografen tog han slagterjakken på og gik i gang med arbejdet, som han kender så godt. Foto: Morten Stricker

Aase stopper også på arbejdsmarkedet om et par måneder, og planen er at køre Europa tyndt i bil med et telt i bagagerummet. Men de planer har coronaen skubbet lidt ud i fremtiden.

- Det er jo lidt en træls tid at stoppe på, siger Bill og hentyder til de corona-restriktioner, der ændrer hverdagen for os alle.

- Men jeg keder mig ikke, fastslår han, men indrømmer, at han savner samværet med  sine kolleger og med de kunder, som han sender en stor tak for deres trofasthed gennem årene.

- Men endnu er jeg jo bare på ferie. Det siger jeg til mig selv hver morgen, fortæller slagteren fra Skolegade.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Ny audiolog hos Vestjyllands Hørecenter

Holstebro

Højst 20 kilometer til en test og særlige planer for skolerne: Her er den omfattende testplan for genåbning

Danmark

Politikere er ikke i særlig kategori: Middelfarts 46-årige borgmester lod sig covid-19-vaccinere på samme tid som plejehjemsbeboere

Annonce