Annonce
Holstebro

Efter 27 ulovlige huse i Halgård: Ny lokalplan vil gøre 19 lovlige

27 huse på Under Rødtjørnen og Under Hvidtjørnen i Halgård var bygget ulovligt. Nu har Teknisk Udvalg i Holstebro Byråd vedtaget, at lokalplanen skal ændres, så 19 huse bliver lovlige. Foto: Morten Stricker
Efter 27 huse er bygget ulovligt i Halgård, har Teknisk Udvalg vedtaget, at der skal laves en ny lokalplan for området. Det vil gøre de 19 af husene lovlige. De resterende otte huse skal enten selv rette fejlene eller søge om dispensation ved Holstebro Kommune.

HOLSTEBRO: 19 husejere i Halgård kan ånde lettede op. Det sker efter at Teknisk Udvalg på deres møde tirsdag vedtog, at der skal laves en ny lokalplan for området.

- Vi havde en lang diskussion på vores udvalgsmøde, hvor vi især lagde til grund, at man hidtil har givet dispensation for terrænregulering op til 60 centimeter, siger udvalgsformand Klaus Flæng (S).

Sagen går på, at 27 huse i Halgård er bygget ulovligt, hvis man følger den lokalplan, der gælder for området.

- Det er ikke første gang, at vi har givet dispensation fra lokalplanen, og det er også praksis i Halgård, når det kommer til terrænregulering, siger Klaus Flæng og fortsætter:

- Det var især vigtigt for os at finde ud af, om vi har været utydelig i vores kommunikation, når vi lige pludselig står med så stor en sag. Vi synes egentligt, at vi har været ret tydelige med lokalplanen, men det kan jo godt være, at vi kan blive bedre.

De otte huse, der stadigvæk vil være ulovlige, skal enten fysisk lovliggøres, hvor bygherrer selv får rettet de forhold, der ikke er i overensstemmelse med lokalplanen. Alternativt skal de otte huse lovliggøres ved at få dispensation til den nye lokalplan.

Annonce

Sagen kort:

27 huse i den nye bydel Halgård er bygget ulovligt ifølge den gældende lokalplan. Der er blandt andet blevet terrænreguleret mere end de tilladte 50 centimeter, ligesom den tilladte sokkelhøjde på 40 centimeter er overskreddet. Holstebro Kommune har ikke før set en sag af den størrelse i et boligområde.

Ny lokalplan i høring

Nu vil kommen lave et forslag til en ny lokalplan, som efter politisk behandling vil komme to uger i offentlig høring fra 25. april til 9. maj. Hvis tidsplanen holder, kan en endelig lokalplan, som gør de 19 huse lovlige vedtages af byrådet 18. juni.

Teknisk udvalg lægger vægt på, at man med en nye lokalplan bevarer hensigten med området, og undgår uhensigtsmæssige bebyggelser.

- Vi tager det her meget seriøst, og det er ikke carte blanche til at bare bryde lokalplanen igen, hvis der er nogen, som tror det, siger Klaus Flæng.

- Det her er et bakket område, og området er ikke nødvendigvis egnet til almindelige typehuse, som mange vælger at bygge, fortsætter udvalgsformanden.

Med den nye lokalplan vil kravet om en maksimal sokkelhøjde på 40 centimeter blive fjernet, ligesom det bliver lovligt at terrænregulere op til 60 centimeter. Desuden må der bygges op til én meter høje støttemure ved for eksempel terrasser.

- Vi var villige til at lytte til det, når der tidligere er givet dispensation fra lokalplanen, og det var vigtigt, at vi fandt et fælles fodslag i udvalget, siger Klaus Flæng.

Forvaltningen forventer, at den nye lokalplan kan træde i kraft den 20. juni. I den mellemliggende periode fra 25. april må der ikke gives byggetilladelser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce