Annonce
Kultur

Efter 136 år udgiver familie sin version af en politisk skandale og 'bortførelse' kaldet Holstebro-sagen

Billedet her skulle ifølge Ivar Noes' bog være det eneste fra mødet, der blev en politisk skandale og kaldt for "Holstebro-sagen". Bogen forklarer de forskellige udlægninger af, hvad der skete den dag; naturligvis med fokus på de ting, Peder Noes har beskrevet. Illustration: August Jensen/bogen "Peder Noes (1845-1913)
Holstebro-sagen hører blandt et af landets store politiske skandaler, og en gårdejer fra Vejrum kom med en kortvarig handling til at bøde for den. Nu sørger hans oldebarn for, at Peder Noes' udlægning og fængselsbreve gives fri.

Vejrum: Det er så stor en blamage i dansk politik, at den har fået sit eget navn.

"Holstebro-sagen."

Kort og godt.

Annonce

"Skandalen i Holstebro" - er den også blevet kaldt.

Efter 136 år får vi nu udlægningen fra en af hovedaktørerne.

- Det har aldrig været noget, der skulle holdes hemmeligt, siger Ivar Noes.

Han er oldebarn til Peder Noes, der i bogstavelig forstand tog sagen i egen hånd - og blev straffet for det - i 1885. Nu har Ivar Noes lavet en bog om Peder Noes, der i 45 år var bonde i Vejrum, og siden tilbragte 20 år i Rindom ved Ringkøbing.


Selve arrestationen forstyrrede ikke min ro, og den (ængstelse), som de fleste føler, når cellens dør slås i, mærkede jeg heller ikke noget til.

Peder Noes - i bogen "Peder Noes (1845-1913) - en vestjysk bonde og Holstebrosagen 1885".


- Min farfar syntes, at historien skulle så vidt ud som muligt, mens min far gik mere stille med dørene. Sagen fyldte også ret meget hos min farfar, mens min egen far var mere sådan "ja ja" omkring historien, siger Ivar Noes, der takker begge for bogens tilblivelse. Farfaren redigerede livsbeskrivelserne og fængselsbreve, mens hans far opbevarede materialet.

Og ja, der stod "fængselsbreve"...

Bortførelsen

I 1885 gik det nemlig galt for den gode Peder Noes. Det gik galt for mange - Chresten Berg, Højre, Venstre, Danmark...

Skampletten blev for altid ætset fast i Holstebro den 16. juni den sommer.

Landet havde en Højre-regering, som var udnævnt af kongen. Men Folketinget var domineret af Venstre, og derfor kunne regeringen ikke få sine lovforslag godkendt.

Modtrækket blev, at regeringen sendte Folketinget hjem. Mod Folketingets vilje blev love udstedt med kongens underskrift, og det var Folketingets formand - og desuden grundlæggeren af denne avis - Chresten Berg selvsagt ikke tilfreds med. Så han holdt protestmøder rundt omkring.

Ivar Noes' bog om sin oldefar Peder Noes kan bestilles hos boghandleren. Forfatteren har boet i Ringkøbing og Hee, men er siden flyttet til København. - Det er stadig en mærkelig oplevelse at komme til Ringkøbing og opleve, at jeg kender flere på kirkegården end dem, jeg møder på gaden, siger han.

Et af dem foregik i Holstebro. Hvad Chresten Berg ikke vidste var, at indenrigsministeren havde givet en hemmelig ordre til politiet om at overvåge mødet fra talerstolen. Politimesteren satte sig på tribunen den dag i Holstebro, og ganske som ventet nægtede Berg at tale.

Gårdejer Peder Noes var dirigent sammen med redaktør Thomas Nielsen, og de bad først politimesteren om at forlade tribunen. Uden held.

Og så tog de ham under armene og førte ham ned fra scenen - med held.

"Hertil erklærede han (Thomas Nielsen, red.) sig villig, skønt jeg aldrig har set et menneske blegne, som han gjorde," skriver Peder Noes i bogen, hvori han fastholder, at "bortførelsen" foregik roligt, at den skete efter Bergs anmodning, samt at han forinden havde forhørt sig, om det ville være en strafbar handling.

Alligevel slap de på ingen måde ustraffet fra deres handling.

Annonce

Friheden savner jeg naturligvis

Et par dage senere blev de anholdt.

"Selve arrestationen forstyrrede ikke min ro, og den (ængstelse), som de fleste føler, når cellens dør slås i, mærkede jeg heller ikke noget til. Jeg sov trygt og roligt hele den første nat," skriver Peder Noes blandt andet i bogen - men han var også forvisset om, at han snart ville blive løsladt.

Men i stedet sad han og Thomas Nielsen i over tre måneder i isolations-varetægtsarrest i København. Da dommen faldt, blev de idømt yderligere seks måneders fængsel på almindelig fangekost.

De kunne dog trøste sig med, at de blev et par politiske helte, idet de både under og efter fængselsopholdet modtog sympatitilkendegivelser fra hele landet. Mange år senere blev de også begge riddere af Dannebrog.

Ivar Noes' bog byder på et væld af breve mellem Peder Noes og hustru Kirsten Marie Noes - om alt fra savn og velbefindenhed til status på den hvide kvie, der ikke stod til at redde hjemme på gården.

"Kære kone. Jeg har det godt som arrestant nu. Min seng er uden foranledning fra min side bleven ret godt monteret, og jeg modtager fra Berg rigelig og udmærket god mad hver dag. Friheden savner jeg naturligvis og dig og børnene," skriver han blandt andet.

Bogen "Peder Noes (1845-1913) - en vestjysk bonde og Holstebrosagen 1885" har oldebarnet Ivar arbejdet på i 20 år. Han har boet i både Ringkøbing og J.C. Christensens hus i Hee. I dag bor han i København.

- Bogen blev dels et beskæftigelsesprojekt for mig, dels noget jeg følte mig forpligtiget til at dele med omverdenen, når nu jeg havde materialet, siger Ivar Noes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce