Annonce
Mærkedage

Dværgen, der scorede den helt store rolle

Den amerikanske skuespiller Peter Dinklage, der i otte sæsoner har spillet Tyrion Lannister i "Game of Thrones", fylder 50 år tirsdag 11. juni. Her ankommer Dinklage i april i år til premieren på den ottende og sidste sæson af HBO-hitserien. Foto: Caitlin Ochs/Reuters
Peter Dinklage er blevet verdensberømt for sin rolle i sværd-, sex- og dragedramaet "Game of Thrones". Tirsdag 11. juni fylder han 50 år.

50 Han var lige ved at sige nej til rollen. Han ønskede ikke at spille en typisk dværg med langt skæg og spidse sko, som det er set så tit i fantasy-genren. Men det var heller ikke tanken. Overhovedet ikke, forsikrede folkene bag serien ham om. Og resten er historie.

Den amerikanske skuespiller Peter Dinklage, der tirsdag 11. juni fylder 50 år, har gennem otte sæsoner spillet en af de absolut bærende roller i "Game of Thrones". Han har spillet Tyrion Lannister, der er lidt af en mester i at sno sig rundt i megaseriens utallige intriger, alliancer og dobbeltspil, og som med sit rappe mundtøj med nød og næppe undgår en spektakulær død som så mange andre af middelalderuniversets karakterer.

Peter Dinklage er blevet verdensberømt i løbet af de otte år, "Game of Thrones" har samlet alverden foran streamingtjenesten HBO som afløser for gamle dages flow-tv.

- Tak for at ændre mit liv. Jeg kan ikke længere gå ned ad gaden, sagde han sidste år til skaberne af sværd-, sex- og dragedramaet i sin takketale ved Emmy-uddelingen i New York.

"Game of Thrones" har således indbragt Dinklage ikke mindre end tre Emmy-statuetter - alle for bedste mandlige birolle. Sidste år slog han sin storebror i den berømte tv-serie, Nikolaj Coster-Waldau, der spiller den incestdyrkende kriger Jaime Lannister.

- Jeg deler denne pris med dig. Du er en fantastisk smuk bror, lød den verbale omfavnelse fra Dinklage til den danske stjerne.

Peter Dinklage blev født i den lille by Morristown i New Jersey, hvor moren var skolelærer og faren forsikringsmand. Dinklage blev - som den eneste i sin familie - født med genfejlen achondroplasi, der er den mest almindelige årsag til dværgvækst.

Han brød igennem på lærredet i 2003 i "The Station Agent". Her spiller han en dværg, der arver en nedlagt togstation ude på landet og griber chancen for at slippe væk fra storbyens drillerier - og til at få nye venner. Siden har Dinklage spillet med i adskillige film, men det var hans store rolle i "Game of Thrones", der fra 2011 gav ham stjernestatus.

Peter Dinklage har siden 2005 været gift med skuespilleren, manuskriptforfatteren og teaterdirektøren Erica Schmidt, og sammen har parret to børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Gymnasium og Klimatorium

Byggeriet af Klimatorium i Lemvig foregår fortsat mest under jordhøjde. Men mens byggeriet vil rejse sig i løbet af de kommende måneder og blive et synligt tegn på, at Lemvig Kommune satser på, at klimaudfordringerne skal blive til et vækstpotentiale frem for et problem, så arbejdes der på tiltag, som skal samarbejde med Klimatorium. I lørdags kunne vi fortælle om det nyeste initiativ, som får forbindelse til Klimatorium. Lemvig Gymnasium vil lave en klima-linje, hvor Klimatorium er en samarbejdspartner. Det er det første gymnasium i landet, der sætter ord og handling bag, at klimaet er en vigtig del af den nære fremtids udfordringer. Det er et eksempel på det, Klimatorium gerne skal udvikle, nemlig ideer og projekter, som skal sætte Vestjylland på dagsordenen. Klimatorium har allerede givet omtale andre steder på kloden. På New Zealand vil man lave noget tilsvarende efter et besøg i Lemvig. Og vi har for eksempel her i bladet kunnet fortælle om en amerikansk klummeskriver, der opfordrede præsident Trump til at kigge mod Lemvig for netop at lave sådan et tiltag for at sætte gang i, at man også i USA får lavet problemerne med klimaet om til noget positivt. En betingelse for, at Klimatorium bliver en succes, er, at man skaffer sig samarbejdspartnere, som netop vil bruge bygningen i Lemvig som det sted, hvor man sammen med andre vil udvikle idéer - og det skulle gerne være til gavn for det lokale erhvervsliv, som kan være medspillere. Lakmusprøven er, om det lykkes at skaffe de partnere, der skal til, for at etape 2 kan bygges af private investorer, efter det er Lemvig Kommune og Lemvig Vand & Spildevand, der står for den første etape. At Lemvig Gymnasium har set muligheden for, at det er vestjyske studenter, der skal gå forrest med en studenterhue med klimabånd, er med til at styrke omtalen og interessen for Klimatorium, allerede inden byggeriet står klar. Efter sommerferien skulle 1. etape af det markante byggeri så være klar til at blive indviet, og så er det, vi med spænding venter på, om folkene bag kan melde ud, at nu er interessen så stor, at en privat investor kan lade håndværkerne fortsætte med at få hele projektet gjort færdigt.

Annonce