Annonce
Mærkedage

Dværgen, der scorede den helt store rolle

Den amerikanske skuespiller Peter Dinklage, der i otte sæsoner har spillet Tyrion Lannister i "Game of Thrones", fylder 50 år tirsdag 11. juni. Her ankommer Dinklage i april i år til premieren på den ottende og sidste sæson af HBO-hitserien. Foto: Caitlin Ochs/Reuters
Peter Dinklage er blevet verdensberømt for sin rolle i sværd-, sex- og dragedramaet "Game of Thrones". Tirsdag 11. juni fylder han 50 år.

50 Han var lige ved at sige nej til rollen. Han ønskede ikke at spille en typisk dværg med langt skæg og spidse sko, som det er set så tit i fantasy-genren. Men det var heller ikke tanken. Overhovedet ikke, forsikrede folkene bag serien ham om. Og resten er historie.

Den amerikanske skuespiller Peter Dinklage, der tirsdag 11. juni fylder 50 år, har gennem otte sæsoner spillet en af de absolut bærende roller i "Game of Thrones". Han har spillet Tyrion Lannister, der er lidt af en mester i at sno sig rundt i megaseriens utallige intriger, alliancer og dobbeltspil, og som med sit rappe mundtøj med nød og næppe undgår en spektakulær død som så mange andre af middelalderuniversets karakterer.

Peter Dinklage er blevet verdensberømt i løbet af de otte år, "Game of Thrones" har samlet alverden foran streamingtjenesten HBO som afløser for gamle dages flow-tv.

- Tak for at ændre mit liv. Jeg kan ikke længere gå ned ad gaden, sagde han sidste år til skaberne af sværd-, sex- og dragedramaet i sin takketale ved Emmy-uddelingen i New York.

"Game of Thrones" har således indbragt Dinklage ikke mindre end tre Emmy-statuetter - alle for bedste mandlige birolle. Sidste år slog han sin storebror i den berømte tv-serie, Nikolaj Coster-Waldau, der spiller den incestdyrkende kriger Jaime Lannister.

- Jeg deler denne pris med dig. Du er en fantastisk smuk bror, lød den verbale omfavnelse fra Dinklage til den danske stjerne.

Peter Dinklage blev født i den lille by Morristown i New Jersey, hvor moren var skolelærer og faren forsikringsmand. Dinklage blev - som den eneste i sin familie - født med genfejlen achondroplasi, der er den mest almindelige årsag til dværgvækst.

Han brød igennem på lærredet i 2003 i "The Station Agent". Her spiller han en dværg, der arver en nedlagt togstation ude på landet og griber chancen for at slippe væk fra storbyens drillerier - og til at få nye venner. Siden har Dinklage spillet med i adskillige film, men det var hans store rolle i "Game of Thrones", der fra 2011 gav ham stjernestatus.

Peter Dinklage har siden 2005 været gift med skuespilleren, manuskriptforfatteren og teaterdirektøren Erica Schmidt, og sammen har parret to børn.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Kuk i den kommunale økonomi

I løbet af den kommende måneds tid vil byrådspolitikerne i alle de tre nordvestjyske kommuner træffe en lang række beslutninger, som vil få afgørende indflydelse på din hverdag, når der skal lægges budgetter for den kommunale husholdning i 2020 og frem til 2023. I Struer sker det, når byrådet i løbet af de kommende par dage er samlet til et budgetseminar, hvor de kommer til at bokse med regneark og budgetter for alt det, der har indflydelse på din hverdag. Det er alt fra hullerne i fortovet til plejen af dine børn eller dine forældre. Udgifter til skoler og driften af kulturinstitutioner, investeringer og anlægsudgifter, hvis der skulle være ønsker om for eksempel nye omklædningsrum i den lokale boldklub. Det kan derfor virke en smule paradoksalt, at den kollektive opmærksomhed i langt højere grad er rettet mod landsdækkende temaer som for eksempel formandsskiftet i Venstre. Det er byrådspolitikerne, du skal henvende dig til, hvis det er forhold i din hverdag, det gælder. Det helt store spørgsmål er så, om de har mulighed for at indfri dine ønsker. Nationalbankens direktør, Lars Rohde, udtalte i går, at den danske økonomi er både robust og inde i et historisk opsving. Samfundsøkonomien kører på skinner med lav rente, kun ganske få arbejdsløse og lav inflation, så du får mere og mere for pengene. I den kommunale økonomi ser det bare anderledes dystert ud for byrådspolitikerne i både Struer og Holstebro. Dybøl Mølle maler ikke helt, som den skal, når det gælder fordelingen af de kollektive goder og bidragene til fællesskabet, og kommunerne kæmper for at få enderne til at nå sammen. I Holstebro har det medført, at der nu er fremsat konkrete forslag om en skattestigning på 0,3 procent. I Struer vil borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) ikke afvise tanken om at bevæge sig i samme retning. Udgangspunkt må dog stadigvæk være, at politikerne sikrer sig, at borgerne kan føle sig trygge ved de kommunal velfærdsydelser uden at skulle dreje skatteskruen yderligere i bund.

Annonce