Annonce
Mærkedage

Dværgen, der scorede den helt store rolle

Den amerikanske skuespiller Peter Dinklage, der i otte sæsoner har spillet Tyrion Lannister i "Game of Thrones", fylder 50 år tirsdag 11. juni. Her ankommer Dinklage i april i år til premieren på den ottende og sidste sæson af HBO-hitserien. Foto: Caitlin Ochs/Reuters
Peter Dinklage er blevet verdensberømt for sin rolle i sværd-, sex- og dragedramaet "Game of Thrones". Tirsdag 11. juni fylder han 50 år.

50 Han var lige ved at sige nej til rollen. Han ønskede ikke at spille en typisk dværg med langt skæg og spidse sko, som det er set så tit i fantasy-genren. Men det var heller ikke tanken. Overhovedet ikke, forsikrede folkene bag serien ham om. Og resten er historie.

Den amerikanske skuespiller Peter Dinklage, der tirsdag 11. juni fylder 50 år, har gennem otte sæsoner spillet en af de absolut bærende roller i "Game of Thrones". Han har spillet Tyrion Lannister, der er lidt af en mester i at sno sig rundt i megaseriens utallige intriger, alliancer og dobbeltspil, og som med sit rappe mundtøj med nød og næppe undgår en spektakulær død som så mange andre af middelalderuniversets karakterer.

Peter Dinklage er blevet verdensberømt i løbet af de otte år, "Game of Thrones" har samlet alverden foran streamingtjenesten HBO som afløser for gamle dages flow-tv.

- Tak for at ændre mit liv. Jeg kan ikke længere gå ned ad gaden, sagde han sidste år til skaberne af sværd-, sex- og dragedramaet i sin takketale ved Emmy-uddelingen i New York.

"Game of Thrones" har således indbragt Dinklage ikke mindre end tre Emmy-statuetter - alle for bedste mandlige birolle. Sidste år slog han sin storebror i den berømte tv-serie, Nikolaj Coster-Waldau, der spiller den incestdyrkende kriger Jaime Lannister.

- Jeg deler denne pris med dig. Du er en fantastisk smuk bror, lød den verbale omfavnelse fra Dinklage til den danske stjerne.

Peter Dinklage blev født i den lille by Morristown i New Jersey, hvor moren var skolelærer og faren forsikringsmand. Dinklage blev - som den eneste i sin familie - født med genfejlen achondroplasi, der er den mest almindelige årsag til dværgvækst.

Han brød igennem på lærredet i 2003 i "The Station Agent". Her spiller han en dværg, der arver en nedlagt togstation ude på landet og griber chancen for at slippe væk fra storbyens drillerier - og til at få nye venner. Siden har Dinklage spillet med i adskillige film, men det var hans store rolle i "Game of Thrones", der fra 2011 gav ham stjernestatus.

Peter Dinklage har siden 2005 været gift med skuespilleren, manuskriptforfatteren og teaterdirektøren Erica Schmidt, og sammen har parret to børn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Nye afsløringer af sjusk og rod: Kommunens kort betalte for værtshusbesøg, boksebilletter og Apple Watch

Leder For abonnenter

Den socialdemokratiske pølsefabrik

Politik er sjældent kønt. Som den tidligere tyske rigskansler Bismark sagde: "Jo mindre folk ved om, hvordan man laver pølser og politik, jo bedre sover de." Det er sikkert ikke helt forkert. Der er næppe mange, der har fået væsentligt meget mere tillid til landets politikere efter at have set den mail, som blev lækket fra Socialdemokratiet omkring de forestående forhandlinger om en ny kommunal udligningsordning. Her fremgår det, at finansministerens særlige rådgiver sammen med to ledende medarbejdere i AIA (Socialdemokraternes informationskontor red.) skal stå for ”historier på Venstre (…) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet”.” Med andre ord; regeringens folk skal angribe Venstre på sociale medier og i rigtige medier, mens man samtidig forhandler med dem. Man fristes naturligvis til at spørge, hvorfor dog begynde at angribe sin forhandlingspartner, mens man forsøger at lande en aftale i et fortroligt rum? Men det svar får man aldrig som et rigtigt svar, der giver nogen objektiv mening uden for Christiansborgs tykke mure. Sådan er politik åbenbart bare. Sådan er det at lave pølser. Nu er Socialdemokraterne næppe ene om at have strategier for, hvordan man bedst mulig nedgør og forsøger at ydmyge sine politiske modstandere. Man kan dog med rette undres over, at det skal ske ved at bruge skattebetalte personlige rådgivere og statsfinansierede partiapparater til at lave smudskampagner. I tilfældet Socialdemokraterne kan det desuden virke helt overflødigt. Modsat Venstre har partiet jo vist, at det faktisk godt kan lade sig gøre at have en et-parti regering, der ikke hele tiden balancerer på randen af sammenbrud. Læg dertil at oppositionen anført af Venstre satdig virker som om, at den ikke har nogen form for selvstændig politik. Det værste i mail-sagen er dog, at udligningsreformen faktisk er rigtig vigtig for kommunerne, der hver dag forsøger at levere den mest borgernære service til landets borgere. De har fortjent en mere seriøs indgang til udligningsspørgsmålet end et stykke absurd politisk skuespil anført af Socialdemokraterne.

Annonce