x
Annonce
Mad og drikke

Dufter dejligt: En fortsat jagt på gudemåltidet

Dagens bud på en færdigret leveres af Løgismose, som også står bag vinen. Begge sælges i Netto og koster samlet 95 kroner.
Lasagne fås i et utal af variationer, og det kræver gode råvarer at ramme smagen i den klassiske udgave. Dagens bud på en færdigret er hentet i Nettos køledisk, og den gør det godt til en lav pris. Men den er stadig langt fra den bedste lasagne.

Lasagne er en populær dansk ret, især blandt unge og i børnefamilier.

Øh, dansk ret? Lasagne har da sin oprindelse syd for Alperne, men den er blevet en så integreret del af mange danskernes idékatalog, når der skal købes ind til aftensmad, at retten af en del opfattes som dansk mad. Det afslørede de svar, som et udvalg af danskere gav, da Madkulturen i 2015 bad dem om at fortælle, hvad de spiste til aftensmad.

63 procent betegnede lasagne som en italiensk ret - resten betragtede aftenens ret af bagte pastaplader med kødsovs, bechamel og smeltet ost som dansk mad.

Uanset hvordan danskerne opfatter retten, er de fleste glade for den. På en almindelig dag spiser knap tre procent af os lasagne til aftensmad, og hvis du bor på Fyn og i Jylland, er tallet højere. Ifølge Coop Analyse er nordjyderne dem, der oftest sætter en lasagne i ovnen.

Men selvom en pæn del af danskerne opfatter lasagne som en dansk ret, er der en tydelig forskel i, hvilke dele af befolkningen der spiser lasagne. De 18-34-årige er storforbrugere af lasagne, mens de, der har rundet 35 år, muligvis har fået nok af retten. Med mindre der er børn i husstanden, for så er lasagne stadig en forholdsvis jævnlig gæst på middagsbordet, viser tallene fra Coops Mad-O-Meter.

Annonce
Pastaen er mør efter 35 minutter i ovnen, og bolognese-sovsen er rigelig.

Så mange udgaver af samme ret

Ligesom frikadeller kommer i alle afskygninger fra de tarveligste, industrielt fremstillede kødklumper i frostpose til bedstemors gyldent skinnende stykker af gastronomisk lykkefølelse, har lasagne en vid spændvidde fra Knorrs pulver-hjulpne udgave til din egen, som du har udviklet og forfinet gennem årene.

Referencepunktet for denne skribent var i mange år den rygende varme lasagne, som blev serveret på en undselig restaurant i Sorrento under en Interrail-tur for snart 30 år siden. Men så, for halvandet år siden, fejede Mamma Miracoli benene væk under mig og resten af familien med en lasagne, som hun selv havde lavet og solgte i sin og mandens takeaway-butik i en mindre by ved Lago d’Iseo. Overraskende havde hun ikke brugt bechamel, og den var overhovedet ikke savnet. Kødsmagen var intens; der var muligvis tilsat ekstra fond for at gøre smagen kraftigere.

Lasagnen var ikke billig, men den var et gudemåltid.

Dejlig duft af lasagne

Er Løgismoses bud på en ”tag med hjem og varm i ovnen-lasagne” også det? Den er lavet med kød fra fritgående, dansk kødkvæg, som er brugt til en bolognese, der er lagt sammen med pastaplader og “cremet sauce” (måske er det her, fløden, som er nævnt blandt ingredienserne, kommer ind?) og toppet med mozzarella.

Duften, da lasagnen kommer ud af ovnen, vækker appetitten, og selvom smagen ikke når samme niveau, gør den det helt o.k., og der er rigeligt i pakken, som koster 35 kroner, til at mætte en sulten mand. Suppleret med brød og en salat går det måske også lige an til to knap så sultne.

Et gudemåltid er det ikke, men der er heller ingen ubehagelige overraskelser i sammensætningen, og jeg kan heldigvis stadig sige, at min egen lasagne smager bedre ...

Det skulle gerne være muligt at anbefale både en færdigret og en vin, som kan købes i samme butik, men her byder Nettos udvalg på benspænd. Forretningerne har indimellem interessante flasker på spotvare-hylderne, men der kan være stor forskel på, hvilke vine der er tilbage i de enkelte butikker, og da vi ikke ønsker at lokke læsere forgæves ind i en forretning, har vi holdt os væk fra spot-hylderne.

Det førte frem til Løgismoses rødvin fra Frankrig, som blot hedder Rødvin no. 01 og er en blanding af merlot og syrah. Inspirationen fra varme og frugttætte sydfranske rødvine er tydelig i både duft og smag, og selvom et stykke kød med krydderurter ville være et mere klassisk match, giver vinen, når den er kølig, med sin søde bærfrugt og veldoserede syre et godt modspil til den fyldige lasagne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce