Annonce
Holstebro

Drab på kvie: Kommune vil ikke opsætte ulvehegn

Det er Holstebro Kommune, der har stået for indhegning af den mark, hvor en kvie blev dræbt af et stort rovdyr i sidste uge - og med stor sandsylighed af en ulv. Privatfoto
Det er Holstebro Kommune, der havde sat hegn op på tre sider af en mark, hvor en kvie med stor sandsynlighed blev dræbt af ulv i sidste uge. Men kommunen vil ikke opsætte ulvesikre hegn.

HOLSTEBRO: Sidste torsdag blev en kvie dræbt af et stort rovdyr ved højlys dag, mens kvien gik på en mark ned mod Råsted Lilleå. Det er et område, hvor der ofte ses ulve, og Bo Christensen, hvis søn ejede kviekalven, er ikke i tvivl om, at det er en ulv, der var på spil. En vildtkonsulent har indsendt en DNA-prøve, for at få det verificeret om rovdyret var en ulv.

Drabet var cirka seks kilometer nord for det område, hvor et ulvepar netop nu har mindst seks hvalpe.

I alt seks kvier gik på en privat mark, som kommunen har ønsket afgræsset, og som derfor er blevet indhegnet. Men ikke med ulvesikkert hegn - og uden et hegn på den side, som strækker sig langs Råsted Lilleå. Og hvor husdyrejerne vurderer, at ulven er kommet ind.

Holstebro Kommunes miljøchef Torben Mølgaard bekræfter, at kommunen har stået for indhegningen.

- Sådan her gør vi sædvanligvis, når vi laver hegn omkring områder, som vi gerne vil have afgræsset, siger Torben Mølgaard.

Umiddelbart har kommunen ikke planer om at ændre de lodsejeraftaler, hvor kommunen ønsker naturen plejet ved afgræsning.

- Vore hegn er ikke ulvesikre, og hvis en ulv har været på færde, kan den både være kommet over åen eller gennem hegnet, siger Torben Mølgaard efter torsdagens angreb, hvor en kvie sank ned i et blødt hjørne af marken, så den ikke kunne slippe væk fra rovdyret.

Annonce

Umulig opgave

Hændelsen får ikke kommunen til at ændre på indhegningen.

- Vi har enormt store arealer, som vi får afgræsset, så det vil være umuligt at sætte ulvesikre hegn op alle steder, siger Torben Mølgaard.

Kommunen har større arealer især omkring Holstebro by, som afgræsses med får, men dér er der ikke registreret ulveangreb.

Men vil i overveje ulvesikre hegn omkring Råsted, hvor man ved der er ulve i området og der har været flere angreb på husdyr?

- Terrænet er ofte så ujævnt, at det i praksis vil være umuligt at sætte et ulvesikkert hegn op, siger Torben Mølgaard, som indtil videre håber, at angrebet på kvien på en mark ved lilleåen ikke gentager sig.

- Det er den første sag, vi har haft af den slags med angreb på kvæg, og det kommer ikke til at ændre noget. Hvis det er noget, som skulle øges i omfang, så må vi se på det, siger miljøchefen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Posefester er en balancegang

En gruppe forældre til teenagere i Holstebro har stiftet en forening, som har til formål at arrangere en rækker fester for byens unge på mellem 14 og 17 år. Fester i privat regi, hvor det er tilladt for de unge at medbringe og indtage alkohol. Det koncept er der sådan set ikke noget nyt i. Det kaldes posefester og har eksisteret i mange år. Blandt andet i Feldborg og Spøttrup. Formålet er selvsagt at imødekomme de unges ønske om at kunne mødes og feste med alkohol som en del af samværet og samtidig sikre, at det foregår under opsyn. Det hele bunder i en forventning om, at de unge drikker under alle omstændigheder, og at de "lovlige alkoholfester" kan fungere som ventil og dæmme op for spontane drukgilder i parker eller andre steder. Det er ikke nogen dum idé, men "de gør det jo alligevel, og så er det bedre at …" er en blåstempling af de unges alkoholforbrug. I den nye forening skal man være 14 år og gå i 8. klasse for at være med, mens man i Feldborg kan komme med fra konfirmationen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at børn under 16 slet ikke drikker alkohol, og at unge mellem 16 og 18 maksimalt drikker fem genstande ved samme lejlighed. Selv om den nye forening i Holstebro har en lidt strengere politik på det område, end de andre kendte posefester, følger grænserne ikke sundhedsstyrelsens anbefalinger. Og det er her, balancegangen for alvor bliver vanskelig. Forældrene har helt sikkert ret i, at nogle unge vil drikke under alle omstændigheder. Men faldet i unges alkoholforbrug over de seneste år skyldes en generel holdningsændring i samfundet og indførelsen af restriktioner for køb af alkohol. Og den udvikling risikerer vi at bremse med initiativer som posefesterne. Det ændrer dog ikke på, at initiativet overordnet er både prisværdigt og fornuftigt. Aldersgrænser og antallet af genstande kan diskuteres, men i sidste ende er det hverken sundhedsstyrelsens eller festarrangørernes ansvar at sætte grænsen. Det er og bliver op til den enkeltes forældre.

Annonce