Annonce
Holstebro

Drab på kvie: Kommune vil ikke opsætte ulvehegn

Det er Holstebro Kommune, der har stået for indhegning af den mark, hvor en kvie blev dræbt af et stort rovdyr i sidste uge - og med stor sandsylighed af en ulv. Privatfoto
Det er Holstebro Kommune, der havde sat hegn op på tre sider af en mark, hvor en kvie med stor sandsynlighed blev dræbt af ulv i sidste uge. Men kommunen vil ikke opsætte ulvesikre hegn.

HOLSTEBRO: Sidste torsdag blev en kvie dræbt af et stort rovdyr ved højlys dag, mens kvien gik på en mark ned mod Råsted Lilleå. Det er et område, hvor der ofte ses ulve, og Bo Christensen, hvis søn ejede kviekalven, er ikke i tvivl om, at det er en ulv, der var på spil. En vildtkonsulent har indsendt en DNA-prøve, for at få det verificeret om rovdyret var en ulv.

Drabet var cirka seks kilometer nord for det område, hvor et ulvepar netop nu har mindst seks hvalpe.

I alt seks kvier gik på en privat mark, som kommunen har ønsket afgræsset, og som derfor er blevet indhegnet. Men ikke med ulvesikkert hegn - og uden et hegn på den side, som strækker sig langs Råsted Lilleå. Og hvor husdyrejerne vurderer, at ulven er kommet ind.

Holstebro Kommunes miljøchef Torben Mølgaard bekræfter, at kommunen har stået for indhegningen.

- Sådan her gør vi sædvanligvis, når vi laver hegn omkring områder, som vi gerne vil have afgræsset, siger Torben Mølgaard.

Umiddelbart har kommunen ikke planer om at ændre de lodsejeraftaler, hvor kommunen ønsker naturen plejet ved afgræsning.

- Vore hegn er ikke ulvesikre, og hvis en ulv har været på færde, kan den både være kommet over åen eller gennem hegnet, siger Torben Mølgaard efter torsdagens angreb, hvor en kvie sank ned i et blødt hjørne af marken, så den ikke kunne slippe væk fra rovdyret.

Umulig opgave

Hændelsen får ikke kommunen til at ændre på indhegningen.

- Vi har enormt store arealer, som vi får afgræsset, så det vil være umuligt at sætte ulvesikre hegn op alle steder, siger Torben Mølgaard.

Kommunen har større arealer især omkring Holstebro by, som afgræsses med får, men dér er der ikke registreret ulveangreb.

Men vil i overveje ulvesikre hegn omkring Råsted, hvor man ved der er ulve i området og der har været flere angreb på husdyr?

- Terrænet er ofte så ujævnt, at det i praksis vil være umuligt at sætte et ulvesikkert hegn op, siger Torben Mølgaard, som indtil videre håber, at angrebet på kvien på en mark ved lilleåen ikke gentager sig.

- Det er den første sag, vi har haft af den slags med angreb på kvæg, og det kommer ikke til at ændre noget. Hvis det er noget, som skulle øges i omfang, så må vi se på det, siger miljøchefen.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

112

Butiksindehaver løb butikstyv op

Annonce