Annonce
Navne

Dorthe i Schweiz: Jeg synes, det har været vildt overreageret

Dorthe Skovgaard nyder take away ved en øde Zürich Sø. De grønne områder er afspærret med tape. Hun og ægtemanden er glade for at bo i Schweiz. - Schweiz byder på god livskvalitet. Klimaet er behageligt tørt, og der er rent - især i den tysktalende del. En håndværker kommer hellere fem minutter for tidligt end for sent, hvilket er en fordel, hvis man som mig er lidt utålmodig, siger Dorthe. Privatfoto
Forholdsreglerne og advarslerne har været overdrevne, og sygehusene har heller ikke i Schweiz været i nærheden af deres maksimum-kapacitet, mener Dorthe Skovgaard, der i knap 13 år har boet i det bjergrige land midt i Europa.
Annonce

Schweiz: I den nordøstlige del af Schweiz ligger landets største by, Zürich - i den kanton (det svarer nærmest til et amt eller en region. red.) der bærer samme navn. Kanton Zürich er tysk-talende, og byen Zürich ligger smukt placeret ved Zürichsøen.

Cirka en halv times kørsel fra Zürich, der trods sine 1,3 millioner indbyggere inklusive forstæder ikke er landets hovedstad (det er Bern, red.), bor den 54-årige Dorthe Skovgaard i en lille by med cirka 5000 indbyggere.

Dorthe Skovgaard stammer fra Holstebro, og der er sikkert en del af byens mere modne befolkning, der kan huske den høje, blonde kvinde, da hun som ung ofte gik mannequin for byens modeforretninger ved modeshows og blev brugt som fotomodel i landsdækkende modekataloger. Og så er hun i øvrigt lillesøster til en anden kendt holstebroer, frisør Peter Skovgaard, der er medejer af salonen Boycut.

I dag er Dorthe - efter eget udsagn - "hjemmegående husmor". Hun er på 29. år gift med ligeledes 54-årige Michael Petersen Skovgaard, der stammer fra Brande. Ægteparret ejer investeringsfirmaet Woodman Asset Management, som Michael løb i gang for godt otte år siden. I dag er der 35 ansatte.

Schweiz

I Schweiz er der, ifølge tal fra den 15. maj, registreret 30.514 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 1874 corona-relaterede dødsfald.

Der bor 8,6 millioner mennesker i Schweiz.

Kilde: World Health Organization (WHO)

Annonce

Børnene fik internationale venner

Dorthe og Michael flyttede til Schweiz for knap 13 år siden med deres to børn.

- Ungerne startede i en International Skole, da vi først kom herned. Det var en stor omvæltning - især for vores datter, Molly, da al undervisning jo foregik på engelsk. En temmelig stor forandring fra en folkeskole i Herning, men det har betydet, at vores børn nu har venner over hele verden, fortæller Dorthe Skovgaard.

Sønnen Oliver, der i dag er 27, er den eneste dansker, der er ansat i forældrenes firma. Han bor i byen Verbier i den sydvestlige del af landet, i de schweiziske alper, 1500 meter over havets overflade. Verbier er i sæsonen et meget kendt og eftertragtet skisportsted.

- Oliver arbejder p.t. som “kurzarbeit”, det vil sige, at han arbejder tre dage om ugen, og staten betaler differencen her under corona. Han valgte at blive i Verbier og arbejde derfra, og det gruede vi da lidt for, eftersom Verbier var epi-center her i Schweiz, men det blev slet ikke så slemt, som man havde frygtet, forklarer Dorthe Skovgaard.

Den 24-årige datter Molly, der lige har taget sin bachelor i Media Communication fra Webster University, er blog-manager for et firma, der hedder “My big Geneva”. Og der, altså i "Geneva", der hedder Geneve på dansk, bor hun også. Geneve er Schweiz' næststørste by og hovedby i den vestlige fransktalende del af landet.

Der er hele fire officielle sprog i Schweiz: Fransk, tysk og italiensk og rætoromansk. Sidstnævnte er en fællesbetegnelse for en række dialekter, som groft forenklet er en slags blanding af oldfransk, latin og italiensk.

Annonce

Svært at se logikken

Dorthe og Michael bor i hus med en lille have, der skår ned til Zürichsøen med bjerge i baggrunden. Med andre ord naturskønt.

- Vi bor i meget landlige omgivelser. Går man tur, hilser man på hinanden. Det er rart. Og så har vi haft et forrygende forår, så vi har kørt en masse ture. Her er masser af dejlig natur, så der er rig mulighed for at finde steder, hvor man ikke er tæt på andre mennesker. Vi var nu også en tur i St. Mouritz, og det var en trist oplevelse at se en spøgelsesby, hvor alt er lukket, fortæller hun.

St. Mouritz et et berømt kur- og vintersportssted, hvor der i øvrigt blev afholdt olympiske vinterlege i 1928 og 1948. Men lige nu er der altså ikke meget gang i den lille alpeby på grund af corona.

Schweiz gik i lockdown fra den 19. marts. Man måtte kun samles fem personer, og kun det livsnødvendige var åbent, så som slagtere, bagere, supermarkeder og apoteker.

- Men blomsterhandlere, byggemarkeder, tøj- eller sko-forretninger, frisører, tandlæger med mere. Jeg må indrømme, at jeg synes, forholdsreglerne og advarslerne har været overdrevne. Schweiz begyndte så småt at genåbne den 11. maj, og i mandags var jeg i et netop åbnet stormagasin, hvor ekspedienten havde maske og handsker på, og vi ikke måtte røre ved varene. Senere besøgte jeg en anden forretning, og der havde ekspedienten hverken maske eller handsker på, så jeg har svært ved at se logikken, siger Dorthe Skovgaard.

Hun synes ikke, det har været svært at få arbejde udført under lockdown - håndværkere har for eksempel arbejdet som normalt, men selvfølgelig med afstand.

- Vores firma har været på “home office” siden begyndelsen af marts. Det har fungeret fint med videokonferencer og telefonmøder via en fælles it-platform, forklarer Dorthe Skovgaard, der heller ikke har oplevet hamstring af varer... - blot en enkelt dag, hvor æg og mælk var udsolgt.

- Jeg læser, at der har været 1589 coronarelaterede dødsfald i Schweiz, og at gennemsnitsalderen er 83+. Det, synes jeg ikke, er mange, når man tænker på, at vi grænser op til Italien og Østrig. Jeg har følt mig tryg og synes, det har været vildt overreageret. Hospitalerne har slet ikke haft brug for deres kapacitet. Politikere og virologer er gået i selvsving og har skabt frygt i befolkningen - man skulle hellere have passet på de svage og udsatte, og så have ladet samfundet fortsætte, mener hun.

Udsigt fra Dorthes have over Zürich-søen. - - Schweiz byder blandt andet på gode skoler, bjerge, ski, ost og skøn natur. Vi går ofte lange ture i skovene eller bjergene, fortæller hun.
Annonce

Det er snart glemt

Den schweiziske regering har været dygtige og hurtige med hjælpepakker til erhvervslivet, så Dorthe Skovgaard regner ikke med store økonomiske konsekvenser for sin egen familie.

- Men jeg frygter virkelig for de små erhvervsdrivende, der har haft svært ved at klare sig økonomisk, siger hun.

Er der noget, du har måtte undvære på grund af corona?

- Altså, der er jo ting, der er blevet aflyst. Bryllupper i Danmark er blevet udsat, og vi har udsat nogle planlagte rejser til september, fordi vi stadig er usikre på, om vi kan komme afsted. Og så har vi ikke set vores venner socialt. Det bliver skønt at mødes igen, dog uden de obligatoriske tre kindkys, siger Dorthe Skovgaard, der ikke mener, at coronavirus vil få en varig effekt på verden.

- Nej, jeg tror, at det er glemt om et par år, siger hun.

Er der noget positivt at sige om corona-tiden?

- Livet under corona viser, at folk kan klare sig alligevel. Heldigvis har foråret været smukt - og vi har masser af chokolade, så det hjælper på humøret, smiler Dorthe Skovgaard.

Dorthe Skovgaards datter Molly (billedet) har arbejdet hjemmefra i Geneve indtil for to uger siden. I dag bærer hun maske til og fra arbejde, og når hun deltager i møder. Privatfoto
Under coronakrisen har der heldigvis været godt vejr, så Dorthe og Michael er ofte søgt ud i naturen - her med medbragt mad. Privatfoto
Sønnen Oliver med maske. Privatfoto
Der er i Schweiz - lige som i de fleste andre lande - masser af skilte med opfordringer til, hvordan man bør omgåes hinanden og opføre sig under coronakrisen. Privatfoto
Sønnen Olivers hjemmekontor i skisportsbyen Verbier - med god udsigt til bjergene. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Tea er ny i ligatruppen: - Det har været ti tusind gange federe, end jeg regnede med, og jeg havde altså høje forventninger

Annonce