Annonce
Erhverv

De to vigtigste råd til god ledelse: 'Godmorgen' og 'kage'

Dorte Zacho Martinsen har efter 25 år i ledelsen hos BM Silo stiftet sin egen rådgivervirksomhed SMV 360 grader. Her vil hun hjælpe små og mellemstore virksomheder. Foto: Ole Mortensen.
Efter 25 år hos familievirksomheden BM Silo vil Dorte Zacho Martinsen give sine erfaringer videre til andre ejerledere med ny rådgivningsvirksomhed.

HOLSTEBRO: De fleste af virksomhederne i Midt- og Vestjylland tilhører SMV-segmentet: Små og mellemstore virksomheder med op til 250 ansatte, typisk med ejeren siddende for bordenden. Og der sidder han eller hun ofte og føler sig meget alene, når de store beslutninger skal tages. Med 25 års erfaring fra familievirksomheden BM Silo kan Dorte Zacho Martinsen tale med om udfordringerne med at klare den daglige drift, samtidig med at man skal finde overskud til at arbejde med vækst, udvikling og omstilling. Så nu stifter hun sin egen rådgivningsvirksomhed, SMV 360°, der gerne skulle blive ejerlederens nye bedste ven.

- Jeg har arbejdet meget med digitalisering, eksport, opkvalificering af ufaglærte medarbejdere, indsatser for unge og CSR (virksomhedernes sociale ansvar, red.), herunder FN’s Verdensmål. Det er gode erfaringer, som jeg kan bygge på, fortæller Dorte Zacho Martinsen.

Dorte Zacho Martinsen

  • Efter en succesfuld karriere som direktør har Dorte Zacho Martinsen stiftet sin egen virksomhed 360° SMV, der skal rådgive små og mellemstore virksomheder, hvor ejeren ofte er alene og savner sparring.
  • Oprindeligt er Dorte Zacho Martinsen udlært kontorassistent hos Told & Skat. Hun har efterfølgende suppleret med en merkonomuddannelse i regnskab, og hun har selv undervist på kurser for bestyrelsesmedlemmer.
  • De seneste 25 år har hun arbejdet for familievirksomheden BM Silo, der fremstiller siloer til landbruget og fødevareindustrien. De seneste 11 år var hun adm. direktør, og hun er nu bestyrelsesformand og i øvrigt medejer af virksomheden.
  • Ved siden af jobbet hos BM Silo har hun deltaget i bestyrelsesarbejde og har repræsenteret især de små og mellemstore virksomheder i en række brancheorganisationer, foreninger og politisk udpegede kommissioner og ekspertpaneler, der skal forbedre forholdene for iværksættere og ejerledede virksomheder. Hun har i samme forbindelse holdt mange foredrag og har undervist andre ledere.
  • Dorte Zacho Martinsen er 49 år og mor til tre sønner. Hun bor i Tvis, lidt uden for Holstebro.

Hun har undervist på kurser for bestyrelsesmedlemmer og har holdt mange foredrag for andre ledere. Og hjertet banker nok en lille smule hårdere for ejerlederne, dem der sidder alene derude og gerne vil noget mere med virksomheden, men savner vejvisning.

Annonce

- Når du er ejerleder, lander det hele på dit bord: Det er dig, kunderne ringer til, og det er dig, der skal have styr på, hvor mange penge virksomheden har i banken. Samtidig skal du sørge for god medarbejderpleje, og du skal udfylde APV’er, og så skal du for resten også lige tage dig af markedsføringen, siger Dorte Zacho Martinsen og remser op, så man bliver helt forpustet.

Mangler sparringspartner

- Alle ejerledere starter med en passion for produktet eller en serviceydelse, men med tiden driver mange af dem længere og længere væk fra det, de havde passionen for. I bedste fald kan man undgå stress, men tit får man pludselig for meget på tallerkenen, siger Dorte Zacho Martinsen.

Et af de grundlæggende problemer er ofte, at ejerlederen ganske enkelt mangler en ”god ven”, som forstår én, og som man kan betro sig til i fortrolighed. Banken har sjældent stor lyst til at råde kunderne til at tage større risiko, selv om det måske er nødvendigt for at få vækst, revisoren har typisk sit primære fokus på regnskabet, men ser ikke nødvendigvis problemer i organisationen. Og medarbejdere og kunder og konkurrenter kan man dårligt tage med på råd. Her vil Dorte Zacho Martinsen gerne være sparringspartner.

- Mit første spørgsmål vil være: ”Hvad er din største udfordring?”, og det ved man som regel godt selv. Det kan måske være udfordringer medarbejderne imellem, eller der kan være et generationsskifte, som nærmer sig - eller måske mangler man at få etableret et godt ledelsesteam, så ejeren bedre kan koncentrere sig om det, han brænder for, forklarer hun.

Annonce

To enkle huskeregler

Det er langtfra alle virksomhedsejere, som har en formel lederuddannelse. For nogle falder det naturligt, mens andre må lære det hen ad vejen. Skal man starte et sted, så har Dorte Zacho Martinsen et par enkle huskeregler:

- Hvis du kun skal huske to gode råd, så er det ”godmorgen” og ”kage”. Når vi siger ”godmorgen” til hinanden, så ser vi hinanden i øjenhøjde: ”Hvordan har du det egentlig?” Og når jeg siger ”kage”, så er det, fordi man skal huske at fejre sine succes'er, siger hun.

Det går ikke at omgive sig med nogen, som bare siger ”ja” til alt, hvad chefen siger, for så kommer der ikke til at ske noget.

Dorte Zacho Martinsen, erfaren leder og iværksætter

Vækstvirksomheder vil ofte få brug for et ledelsesteam, der kan hjælpe ejeren. Så hvordan ser et godt ledelsesteam ud?

- Det går ikke at omgive sig med nogen, som bare siger ”ja” til alt, hvad chefen siger, for så kommer der ikke til at ske noget. Et godt team har forskellige kompetencer, og allerhelst skal man have forskellige profiler, som er ”parvis ens”. Det giver ro, når man kan identificere sig med en anden i team’et, som kan noget af det samme: ”Hvis jeg ikke kan forklare, hvad jeg mener, så kan Poul sikkert”, forklarer Dorte Zacho Martinsen.

Annonce

Pas på ikke at blive for ens

Hun råder også til, at man har fokus på diversitet i virksomheden.

- Det kan udvikle en virksomhed rigtig meget, hvis man for eksempel får en ung akademiker ind i virksomheden. I det hele taget er det en god idé at have mennesker med forskellige baggrund, både uddannelsesmæssigt og aldersmæssigt. Og så er det også rart at have forskellige køn repræsenteret. Det bliver jo ofte de samme, som sidder der i ledelsesteamet eller bestyrelsen – men så kommer der én, som ikke ligner de andre, og så sker der altså noget. Så tag nu chancen, lyder hendes opfordring.

Den nye rådgivervirksomhed SMV 360° er ved at indrette kontor på Hjaltesvej (tidligere domicil for revisionsfirmaet PwC). Kontorstolens betræk kommer nok til at holde i mange år, for Dorte Zacho Martinsen forventer at møde kunderne ude på deres egen virksomhed.

Annonce
Holstebro

Forældre i tvivl om vaccination af deres børn: - Vi vakler simpelthen sådan, om vi skal eller ikke skal

Danmark

Lørdagens coronatal: 3744 nye smittetilfælde og 13 dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

TTH tabte for femte gang i seks kampe: - Det var langt under det niveau, vi skal have

Sport For abonnenter

Videoanalyse og liveblog: TTH tabte på udebane til oprykkerne fra Skive

Holstebro

26-årig fængslet for at trække køkkenkniv, sætte den mod nakken af en person og sige: 'I will fucking kill you'

Erhverv

Tre butikker ser tilbage på Black Friday og frem mod en hverdag med mundbind: Det værste er faktisk de ting, vi begynder at have i restordre

To mistænkte tilfælde af ny corona-variant er fundet i Danmark

Holstebro For abonnenter

Byrådets længst siddende medlem røg ud, og det er glædeligt

Erhverv

Forretninger frygter ikke krav om mundbind: Kunder er gode til at bakke op om lokal handel

Vestjylland For abonnenter

Kronprinsen og fodboldstjernerne går i tøj fra Ringkøbing: Frederik og Casper sælger eksklusive jakker til de kendte

Kollegaer slækker på hygiejnen: Fagforening efterlyser mere 'corona-politi'

Holstebro

26-årig anholdt for at gribe køkkenkniv og true tre personer på livet, da de bad ham skrue ned for musikken

Struer For abonnenter

De skiltes som uvenner, men efter 82 år er de igen de bedste venner på plejehjemmet: - Jeg blev sgu sur, da han sagde, at jeg lugtede af ko

Leder For abonnenter

Lad det blive ved pas og mundbind - den sunde fornuft kan sagtens klare resten

Annonce