Annonce
Navne

Dorte i Skotland: Lige nu bliver der hverken snakket om selvstændighed eller Brexit

Dorte Al-Gailani fra Holstebro, bor i Skotland med mand og børn - og husets kæledægge, den ni måneder gamle Indy. Privatfoto
Dorte Al-Gailani fra Holstebro har boet i Skotland siden 1998, og set med hendes øjne er det mærkeligste ved coronakrisen, at alle politiske stridigheder i det land, hun kender så godt, er lagt på is.
Annonce

Skotland: 46-årige Dorte Al-Gailani har siden 1998 boet i Skotland. Hun er gift med en skotte, har to børn, og har de seneste 11 år boet med sin familie i byen Linlithgow, 20 kilometer vest for hovedstaden Edinburgh.

Linlithgow har cirka 14.000 indbyggere og er - med et uvidenskabeligt udtryk - ældgammel. Dens navn skulle ifølge sprogforskere betyde noget i retning af det ucharmerende "søen i det fugtige hul". Byen er bedst kendt for ruinerne af Linlithgow Palace, hvor både kong James V og den berømte og berygtede Mary, Queen of Scots, blev født i henholdsvis 1512 og 1542.

Men lige i øjeblikket er der ikke nogen turister, der aflægger ruin-paladset besøg, og Linlithgow har brug for sin skytshelgen, ærkeenglen Michael, der blandt andet bliver forbundet med helbredelse af syge.

- Lige nu er vi gået totalt ned i gear. Som alle andre familier med børn er vores normale hverdag travl, men lige pludselig skal vi ikke hele tiden være et bestemt sted på et bestemt tidspunkt. Ingen behøver at stå tidligt op for at komme til svømmetræning eller bruge fredag eftermiddag på at køre til nabobyen til dramaprøve, fortæller Dorte Al-Gailani.

Hun og familien bor i et såkaldt semi-detached hus i to etager. Det er en typisk britisk byggestil, der findes i hele Storbritannien - to ens huse, der er bygget sammen.

Skotland

I Skotland er der, ifølge tal fra den 16. april, registreret 7102 tilfælde af coronasmittede.

Der har været 779 corona-relaterede dødsfald.

Kilde: WHO offentliggør ikke tal specifikt fra Skotland, men for hele Storbritannien samlet. Tallene her er derfor fra www.gov.scot (den skotske regerings hjemmeside).

Annonce

Indy luftes på skiftehold

- Vi har heldigvis en have, for faktisk kommer ingen nogen steder! Der er kun tre tilladte grunde til at forlade huset: Hvis man skal købe madvarer, hvis man skal hente medicin eller hvis man skal motionere – men kun én gang om dagen og kun i lokalområdet, fortæller Dorte.

Det indebærer visse problemer, når man har en hund, der skal luftes. Og det har familien Al-Gailani. Hunden hedder Indy - den er opkaldt efter Indiana Jones - og er en ni måneder gammel, korthåret collie.

- Vores motion bliver til en tur med hunden, og for at han kan komme ud mere end en gang om dagen, må vi dele os. Jeg tager turen om morgenen, og min mand tager turen senere på dagen. Resten af tiden må vi så blive hjemme i vores hus og have. Man må heller ikke tage i sommerhus eller campere, og man må ikke rigtigt mødes med folk, som ikke bor i samme husstand som én selv. Folk, som er i højrisiko- gruppen, har fået besked på ikke at forlade huset overhovedet i 12 uger, siger Dorte Al-Gailani.

Hun er student fra Holstebro Gymnasium i 1992, og er cand. phil i historie fra Syddansk Universitet. I dag arbejder hun for en NGO (engelsk betegnelse for organisationer, som ikke direkte styres af staten, for eksempel velgørenheds-, menneskerettigheds- og miljøorganisationer, red) for børn med alvorlig eksem. Også hendes mand, Mahmud, arbejder for en NGO, The Mental Health Foundation, der arbejder med forskning og støtte til folk med sindslidelser.

- Både min mand og jeg er heldige, at vi stadig har arbejde, selvom vi selvfølgelig arbejder hjemmefra. Der er ingen krise endnu for vores organisationer i modsætning til mange andre. Mit arbejde for børn med alvorlig eksem er hovedsageligt er finansieret af fonde, men mange andre NGO’er er meget afhængige af pengeindsamlinger, genbrugsbutikker og lignende, og nu, hvor alt er lukket, er det umuligt at samle penge ind, og mange ngo’er har det meget svært, forklarer Dorte Al-Gailani.

I Storbritannien er det ofte ngo’erne, som fungerer som sikkerhedsnet og hjælp for de mere uheldige i samfundet, og lige nu vokser den gruppe hurtigt, ifølge Dorte.

- Det er sandsynligt, at antallet af folk, som har brug for hjælp, vil blive meget større, men at posen med penge vil blive meget mindre, så det er bestemt bekymrende, siger hun.

Annonce

Den gode tone får nok en ende

Dorte og Mahmud har som nævnt to børn - Nina på 15 år og Alexander på 12.

- Børnene får opgaver fra skolen, som de skal lave, men motivationen ligger ikke på højeste niveau. Alexander har aldrig været fan af at gå i skole, så det kræver en del at engagere ham herhjemme, men han bruger så en masse tid på at se dokumentarserier, så noget lærer han da, siger Dorte med en god portion humor.

Datteren Nina skulle have været til sine første eksaminer i maj, men de er alle blevet aflyst.

- Herovre er der desværre ikke noget, der hedder årskarakterer, og det er en kæmpe opgave at finde ud af, hvilke karakterer der skal gives som erstatning for eksamens-karaktererne, og det skaber noget bekymring, fortæller Dorte Al-Gailani.

Mange ting er anderledes her under coronakrisen. En af de mærkeligste side-effekter er, ifølge Dorte, manglen på politiske slagsmål.

- Alle de politiske stridigheder er blevet lagt på is. De sidste mange år har været præget af så mange bitre uenigheder og debatter. Først havde vi selvstændigheds-afstemningen (i 2014, 55,3 procent af vælgerne stemte nej til løsrivelse, red), efterfulgt af Brexit balladen - og begge dele alt imens den ene konservative regering efter den anden har siddet på magten i London og fået mange skotter til at føle sig tilsidesat. Men lige nu bliver der hverken snakket selvstændighed eller Brexit. Skotlands regering følger London på langt de fleste fronter, og indtil videre har der ikke været spydige sidebemærkninger, fortæller Dorte Al-Gailani.

Sundhedssystemet er forskelligt i de fire nationer (England, Skotland, Wales og Nordirland), så i princippet kunne de vælge vidt forskellige strategier, men det har de ikke gjort.

- Det bliver interessant at se, hvor længe denne enighed varer. For et par dage siden så jeg et interview med en plejehjemsleder i Wales, som sagde, at de ikke var i stand til at købe værnemidler, fordi alt tilsyneladende var blevet øremærket til sundhedsvæsnet i England - så den venlige tone stopper nok på et tidspunkt, mener Dorte.

Er der noget godt at sige om krisen?

- Ja, at folk er gode til at hjælpe. Der kom for eksempel meget hurtigt en facebook-gruppe for vores by, hvor folk kan bede om eller tilbyde hjælp, efterfulgt af en hustandsomdelt folder med et telefonnummer, man kan ringe til, hvis man ikke har Facebook. Så hvis man for eksempel tilhører højrisiko-gruppen, som skal blive hjemme i 12 uger, så er folk hurtige til at træde til og hjælpe med at gå på apoteket eller købe ind for dem, der ikke selv kan, siger Dorte Al-Gailani.

Her er det Dorte og Mahmuds datter, Nina, der tager sin tørn med at lufte Indy. Man må kun forlade sit hjem én gang om dagen, og Indy vil gerne gå tur mere end én gang, så familien deles om opgaven. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
TTH Holstebro For abonnenter

Roman var den første udlænding i Tvis-trøjen, forelskede sig i byen og besøger altid et bestemt gravsted, når han er på visit

Annonce