Annonce
Fodbold

Dommerformand: En af de gamle dommere = to nye

- Jeg synes det er meget, bare at skulle dømme to-tre kampe på en uge, så jeg har kun den dybeste respekt, når jeg ser hvor mange gange de ældre dommere er afsted, siger Thomas Birch, der er formand for Holstebro-Vestjydsk Fodbolddommerclub. Foto: Morten Stricker
Uden de gamle drenge i dommerklubben ville det være svært at få kampprogrammet til at gå op, siger formanden for Holstebro-Vestjydsk Fodbolddommerclub, Thomas Birch.

Nordvestjylland: De gamle drenge i dommerklubben kan med rette kaldes for det grå guld. Ikke blot fordi de er blevet grå i toppen, men også fordi de er guld værd for nordvestjysk fodbold.

Rutinerede dommere som John Vad, der hver eneste uge passer fløjten ved en stribe fodboldkampe, er ifølge formanden for Holstebro-Vestjydsk Fodbolddommerclub en stor del af svaret på, hvordan det kan lykkedes at stille med en "sort dommer" i størstedelen af de kampe, der bliver spillet. Ikke bare trækker de deres del af arbejdsbyrden, men også lidt til - klubbens ældste medlemmer er nemlig også nogle af de allermest aktive.

- Jeg synes, det er meget bare at skulle dømme to-tre kampe på en uge, så jeg har kun den dybeste respekt, når jeg ser, hvor mange gange de ældre dommere er afsted, siger Thomas Birch.

- Når nogle af de gamle dommere på et tidspunkt vælger at stoppe, så kommer det til at kræve to nye dommere til at erstatte hver af dem, for vores yngre dommere dømmer simpelthen ikke lige så mange kampe, som de gør.

Annonce

Dermed er de gamle dommere vigtige for fodbolden i nogle år, hvor der ikke melder sig ret mange nye dommere på banen, og gennemsnitsalderen i dommerklubben kun er stigende. Og kampmængden den samme.

- Efterspørgslen på rigtige dommere i sort er kun blevet større, mens antallet af dommere er blevet færre. Mange steder har forældrene ikke lyst til at dømme de her 7-mands og 8-mands kampe, som man tidligere dømte selv, og derfor betaler de nu for, at der kan komme en betalt dommer, forklarer Thomas Birch.

Den netop overståede og den kommende weekend er nogle af de weekender, hvor der er allermest pres på dommerstanden, og hvor formanden er særligt taknemmelig for at klubben har en stribe ældre dommere, der fortsat er aktive, selvom de har nået en alder, hvor ingen kunne sige noget, hvis de mente, at de havde gjort deres. Fordi der er tale om sidste spillerunde skal rigtig mange kampe nemlig afvikles samtidigt, for at sikre at kampene afvikles sportsligt korrekt.

- Når mange kampe skal afvikles samtidigt, så kræver det mere eller mindre, at alle vores dommere skal afsted, så der er ikke plads til ret mange afbud. Der går det lidt lettere i sommermånederne, hvor man heller ikke er afhængige af lys- og kunstgræsbaner, og hvor kampene også bliver spillet på hverdagsaftener, forklarer Thomas Birch.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

De æreløse

Det er let at blive forarget. Det er endda berettiget at blive forarget, vred og måske endda også opgivende, når man i gårsdagens avis læser om, hvordan næsten fire ud af ti piger med anden etnisk herkomst oplever negativ social kontrol fra familie, venner og andre i deres omgangskreds. Selv efter flere generationer i Danmark, er der piger og drenge, der ikke selv kan få lov til at vælge deres ægtefælle, som ikke må gå ud med ""danske" venner og fortsæt selv listen af uhyrligheder. Det burde være enhver ung mand eller kvindes ret selv at bestemme, hvem de vil leve deres liv med, hvem de vil gå i seng med eller hvilken uddannelse, de vil have. Men forargelsen og vreden gør bare ingen forskel; Den ændrer ikke på noget. Derfor er det også ros værd, at Integrationsrådet nu går ind kampen mod social kontrol, der stortrives blandt specielt børn og unge af anden etnisk herkomst. Det handler om at give de unge mennesker mulighed for at få hjælp - og give dem mod til at stå op mod omgivelsernes krav om, at skulle leve livet på en speciel måde. Når 37 procent af piger med minoritetsbaggrund mener, at de er udsat for en form for negativ social kontrol i forhold til valg af kæreste og ægtefælle, mens det gælder for 24 procent af drengene, så har vi som samfund et stort problem. Men det er også et problem, der ikke kan løses med flere penge. I sidste ende kræver det, at de unge mennesker selv siger fra overfor tåbelige krav om at gifte sig med den rette, gå med tørklæde, og hvad der ellers kan blive stillet krav om. Det er de unge - uanset etnicitet og religion - der selv må tage kampen. Samfundet skal herefter være klar til at bakke op og samle op. Der er i den grad brug for mønsterbrydere, der viser, at det ikke har en pind med ære at gøre at efterleve familien eller omgivelsernes urimelige krav. Det til gengæld æreløst at tvinge nogen til at gifte sig mod deres vilje, forhindre dem i at gå til fester, sport eller vælge uddannelse - uanset om det er religiøst funderet eller har rod i en tradition, der ikke hører hjemme i Danmark anno 2019.

Annonce