Annonce
Fodbold

Dommerformand: En af de gamle dommere = to nye

- Jeg synes det er meget, bare at skulle dømme to-tre kampe på en uge, så jeg har kun den dybeste respekt, når jeg ser hvor mange gange de ældre dommere er afsted, siger Thomas Birch, der er formand for Holstebro-Vestjydsk Fodbolddommerclub. Foto: Morten Stricker
Uden de gamle drenge i dommerklubben ville det være svært at få kampprogrammet til at gå op, siger formanden for Holstebro-Vestjydsk Fodbolddommerclub, Thomas Birch.
Annonce

Nordvestjylland: De gamle drenge i dommerklubben kan med rette kaldes for det grå guld. Ikke blot fordi de er blevet grå i toppen, men også fordi de er guld værd for nordvestjysk fodbold.

Rutinerede dommere som John Vad, der hver eneste uge passer fløjten ved en stribe fodboldkampe, er ifølge formanden for Holstebro-Vestjydsk Fodbolddommerclub en stor del af svaret på, hvordan det kan lykkedes at stille med en "sort dommer" i størstedelen af de kampe, der bliver spillet. Ikke bare trækker de deres del af arbejdsbyrden, men også lidt til - klubbens ældste medlemmer er nemlig også nogle af de allermest aktive.

- Jeg synes, det er meget bare at skulle dømme to-tre kampe på en uge, så jeg har kun den dybeste respekt, når jeg ser, hvor mange gange de ældre dommere er afsted, siger Thomas Birch.

- Når nogle af de gamle dommere på et tidspunkt vælger at stoppe, så kommer det til at kræve to nye dommere til at erstatte hver af dem, for vores yngre dommere dømmer simpelthen ikke lige så mange kampe, som de gør.

Dermed er de gamle dommere vigtige for fodbolden i nogle år, hvor der ikke melder sig ret mange nye dommere på banen, og gennemsnitsalderen i dommerklubben kun er stigende. Og kampmængden den samme.

- Efterspørgslen på rigtige dommere i sort er kun blevet større, mens antallet af dommere er blevet færre. Mange steder har forældrene ikke lyst til at dømme de her 7-mands og 8-mands kampe, som man tidligere dømte selv, og derfor betaler de nu for, at der kan komme en betalt dommer, forklarer Thomas Birch.

Den netop overståede og den kommende weekend er nogle af de weekender, hvor der er allermest pres på dommerstanden, og hvor formanden er særligt taknemmelig for at klubben har en stribe ældre dommere, der fortsat er aktive, selvom de har nået en alder, hvor ingen kunne sige noget, hvis de mente, at de havde gjort deres. Fordi der er tale om sidste spillerunde skal rigtig mange kampe nemlig afvikles samtidigt, for at sikre at kampene afvikles sportsligt korrekt.

- Når mange kampe skal afvikles samtidigt, så kræver det mere eller mindre, at alle vores dommere skal afsted, så der er ikke plads til ret mange afbud. Der går det lidt lettere i sommermånederne, hvor man heller ikke er afhængige af lys- og kunstgræsbaner, og hvor kampene også bliver spillet på hverdagsaftener, forklarer Thomas Birch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce