Annonce
Danmark

Disruptionrod

Peter Nedergaard, professor, statskundskab, KU

Regeringen har nedsat et såkaldt Disruptionråd. Begrebet disruption er opfundet af Harvard-professoren Clayton M. Christensen. Det dækker over fænomener, som indebærer en afbrydelse, forstyrrelse eller sammenbrud på et marked, hvilket f.eks. kan ske via ny teknologi og/eller en ny forretningsmodel. Et eksempel på disruption er introduktionen af Airbnb, der har ændret udlejningsmarkedet for ferieboliger afgørende via en ny model for udlejning af disse. Mads Andersen Skjern kan også siges at være årsag til disruption af manufakturhandelen i Korsbæk, da han etablerede først Tøjhuset, som havde et større vareudvalg, billigere priser og en mere usnobbet betjening, hvilket underminerede forretningsgrundlaget for Damernes Magasin.

I regeringens Disruptionråd sidder politikere, interesseorganisationsfolk, erhvervsfolk, visse sagkyndige og enkelte andre, hvoraf de fleste har haft samme jobfunktioner i årevis. Bl.a. har den mangeårige skuespiller og instruktør Hella Joof også fået plads i rådet. Hendes opfattelse af disruption har Disruptionrådet fået optaget en særlig video med, som man har lagt ud til offentligheden.

I videoen siger Joof følgende: "Jamen, mit take på disruption, det er, at vi må gå fuldstændig fordomsfrit til værks og uden angst. Så jeg tænker, at det der med optimismen, og det der med som udgangspunkt ikke at være bange. Det tror jeg godt, at jeg kan være med til at tale omkring. Fordi jeg synes generelt, at mennesker skal disrupte deres liv, og det skal vi også som samfund. Indianerne. Der er mange indianerstammer, som hver syvende år brænder hele lortet ned og starter forfra. Det vigtigste omkring de her ting, det er, at det er os, som bestemmer, at det er os, der beholder tøjlerne og først og fremmest, at vi ikke er bange."

Det har efterfølgende været diskuteret, om indianerne faktisk gjorde, hvad Joof mente, at de gjorde. En forsker indenfor feltet har f.eks. udtalt, at det er noget, som Joof har fået galt fat i. Det er også svært at få Joofs ønske om angstdæmpelse eller optimismefremme til at være en del af, hvad begrebet egentlig dækker.

Værre er imidlertid, at Joofs opfattelse af disruption næppe overhovedet grundlæggende svarer til, hvad opfinderen af begrebet lagde i det. Joof mener nærmest, at disruption er destruktion, hvad Clayton Christensen ikke mente. Disruption går netop ifølge Christensen ikke ud på at "brænde lortet ned", som Joof ellers hævder. Det er svært at greje, hvad regeringen egentlig tænker på, når man udnævner f.eks. Joof til Disruptionrådet. Endnu sværere er det imidlertid at greje, hvorfor man lader hende stå frem med, hvordan hun ser på disruption uanset, at det næppe har det mindste med disruption af gøre.

Måske afspejler situationen i virkeligheden problemet med at lave et Disruptionråd. Hvad skal det til for? Er det blot og bar politisk pop og underholdning - eller tror man virkelig, at et sådant råd kan have indflydelse på, hvor og hvordan disruption (i den oprindelige og rigtige mening med ordet) forgår i praksis i samfundet?

Ville Mads Andersen Skjern have disruptet mere, hvis der havde eksisteret et Disruptionråd i 1929?

Annonce
Annonce
Erhverv

Hun kunne have stillet sig op i køen over folk, der brokker sig over vejarbejde og kaos - men det ville Else Marie ikke: Nu er hendes forretning vokset

Erhverv For abonnenter

Butikker og kommune klar til fælles front: - Vi skal finde småjob til de sårbare og udsatte

Erhverv

Vindmøller og gas: Er Ausumgaard mere kraftværk end landbrug?

Holstebro For abonnenter

Marlene er som regel eneste kvinde i rummet: - Nogle gange lægger jeg først mærke til det i bilen på vej hjem

Debat

Vi himler op om det uretfærdige i andre landes valgsystemer - men vort eget er slet ikke retfærdigt

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Andrea West skulle igen bære en umulig vægt

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Danmark

Bro lukkes hele vinteren

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Navne

Klavertalent på ni år: Det største var at spille for Sigurd Barrett - der blev jeg godt nok nervøs

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Holstebro

Hun råbte og skreg og blev anholdt

Sport For abonnenter

Holstebro løb igen tør for ressourcer: - Man bliver træt af, at det skal være undskyldningen

Struer

Arriva: - Vi forstår godt frustrationen

Annonce