Annonce
Vestjylland

Direktør for ny millionattraktion ved Ringkøbing: - Oplevelsen af øjenkontakt holder længere end en tur i en rutsjebane

- Barmarksprojekter, som Naturkraft jo er, ser man kun én gang hver generation. Vi havde jo ingenting at bygge ovenpå, siger Peter Sand. Foto: Mikael Dynnes Holmbo


Annonce
Peter Sand stiger ubesværet ombord på en lille, rødmalet trækfærge, der skal fragte gæsterne tre til fire meter hen over et vandløb, der løber gennem Naturkrafts oplevelsesarena.
Han er ikke klædt, som man typisk kender en administrerende direktør, i jakkesæt og slips. Med rygsæk, grå strikjakke, cowboybukser og praktiske sko minder Peter Sand nærmere om en slags turguide, men det er også helt i Naturkrafts ånd.
- Det første, vores gæster vil møde, når de træder ind i arenaen, er vores formidlere, der står klar til at byde dem på vores ekspeditioner. Det kunne for eksempel være, man havde lyst til at tage prøver fra vores vandmiljø og undersøge surhedsgraden eller dyrelivet, siger han.

Fem ting du skal vide om Naturkraft

  1. Naturkraft er en oplevelsesarena, der fortæller om menneskets samspil med vand, vind og vejr med udgangspunkt i naturen ved den jyske vestkyst.
  2. Byggeriet udenfor Ringkøbing gik i gang i november 2017, men forud for det ligger mere end ti års udviklingsarbejde.
  3. Der er investeret mere end 300 millioner kroner i projektet. Pengene kommer fra blandt andre A. P. Møller Fonden, Realdania, Vestas og Ringkøbing-Skjern Kommune.
  4. Oplevelsesarenaen, som gæsterne betaler entré til, fylder fem hektar. Hele området på 50 hektar er til fri afbenyttelse for naturinteresserede.
  5. Volden, der omringer arenaen, er 12 meter høj på sit højeste punkt. Gåturen rundt på ringvolden er 630 meter lang.
Det er Grundlovsdag, men direktøren har ikke tid til at holde fri på demokratiets festdag. Naturkraft, en ny turistattraktion lidt uden for Ringkøbing, skal være klar om en uge, fredag den 12. juni, når gæsterne kommer.
- Vi er tæt på at være klar. Vi mangler mange ting, men sådan er det jo. Vi skal nok nå det. Vi bliver klar. Det er der slet ikke nogen tvivl om, fastslår Peter Sand.
Annonce

Direktør for et luftkastel

For ti år siden, da Peter Sand blev ansat som direktør, var idéen om Naturkraft ikke meget mere end netop en god idé. Der var ganske vist skudt nogle millioner i udviklingen, men det krævede syv års hårdt arbejde, inden første spadestik kunne tages.
- Barmarksprojekter, som Naturkraft jo er, bliver kun til virkelighed én gang hver generation. Vi havde jo ingenting at bygge ovenpå, siger Peter Sand.
Direktør for varm luft i Vestjylland, kaldte han sig selv i starten – med et glimt i øjet. Naturkraft, visionen om en turistmagnet og et fyrtårn for udviklingen i området omkring Ringkøbing Fjord, skulle vise sig at være mere end bare varm luft.
I dag er Peter Sand direktør for en kæmpe investering på mere end en kvart milliard kroner, oplevelsesarenaen Naturkraft, hvor man kan blive klogere på menneskers samspil med vand, vind og vejr, få indsigt i klimaforandringerne og forståelse for bæredygtighed i omgangen med naturens ressourcer.
Alt sammen med udgangspunkt i den barske natur, der i evigheder har sat sit præg på den jyske vestkyst.
Annonce

Blæst igennem af vestenvinden

Oplevelsesarenaen, som de kalder det, er omringet af en enorm jordvold, der på sit højeste punkt ligger 16 meter over havets overflade. Fra toppen af hovedbygningen, der er bygget ind i ringvolden, kan man iagttage den omkringliggende egn og naturen, der former den.
- Hvis man har gode øjne, kan man se fyret på den anden side af fjorden, siger Peter Sand og peger ud i horisonten.
Hvis vejret er til det, kan man opleve blæsten fra gangbroen over hovedbygningen, hvor vinden forstærkes af konstruktionen. Er der en sjælden gang vindstille i det vestjyske, kan man bevæge sig ned i arenaen og tænde for "Vesterhavsstormen".
- Vores vindturbine kan nå en vindstyrke på højde med stormen Bodil, der ramte Danmark dengang i 2013, forklarer Peter Sand, inden han trykker på startknappen, og blæsten rammer, så kinderne blafrer.
Annonce

Bæredygtige retter på menuen

Indenfor i hovedbygningen bakser to mænd med at fiksere et løfteapparat med sugekopper på en stor, aflang glasrude. En anden er i færd med at støvsuge trægulvet. Bag disken i caféen vidner et utal af kopper med sjatter af sort og mælkebrun kaffe om, at tre unge piger øver sig i at betjene espressomaskinen.
- Vi mangler lige at få styr på at lave mønstre i mælkeskummet. Det går ikke så godt endnu, svarer en af pigerne, efter Peter Sand har forsikret dem om, at kaffen smager, som den skal.
Coronanedlukningen har selvfølgelig været en udfordring, men den har gjort Naturkraft mere agil og omstillingsparat som organisation, mener administrerende direktør, Peter Sand. Foto: Mikael Dynnes Holmbo
Også i caféen i hovedbygningen er der fokus på bæredygtighed. Naturkraft er langt fra perfekt i et bæredygtigt perspektiv, og man vil ikke løfte pegefingeren overfor gæsterne, understreger direktøren.
- Men det betyder ikke, at man ikke alligevel kan italesætte det, siger han.
De mørkegrønne stole, man sidder ved, er støbt i genbrugsplastik fra brugt fiskegarn. Bliver gæsterne sultne, kan de dreje på det såkaldte ”CO2-hjul” og se, hvor klimabelastende de forskellige retter på menukortet er.
- Vores menukort er også bygget omvendt op i forhold til, hvad man er vant til. Maden starter i det veganske. Fisk eller kød er noget, man vælger til, forklarer Peter Sand.
Annonce

Nærhed, øjenkontakt og dialog

I begyndelsen af marts kom coronavirusset til Danmark. I stedet for det planlagte indkøringsforløb for flere af medarbejderne inden åbningen, har nedlukningen af Danmark betydet, at Naturkraft er gået direkte over i det, direktøren kalder ”action-learning”.
- Pigerne oppe i caféen var på kaffekursus forleden, og i dag har vi givet dem mulighed for at komme herind og træne lidt, inden de til generalprøven søndag kommer på den store træningsbane. Når vi åbner den 12. juni, er det lige på og hårdt, siger Peter Sand.Faren for coronasmitte satte også en stopper for krammere mellem medarbejdere og frivillige, der ellers var en fast del af organisationens kultur. I stedet hilser de på hinanden ved at støde albuerne sammen.
- Det er med til at give nogle udfordringer i forhold til det mentale. Når du arbejder, som vi gør lige nu, 18 timer i døgnet med blodsmag i munden, handler det om også lige at have nærheden med, når folk hænger i bremsen, fortæller Peter Sand.
”Naturkraftkrammeren”, som direktøren kalder det, trækker paralleller til den måde, Naturkraft gerne vil møde gæsterne på. Hvis omstændighederne tillod det, ville Peter Sand til åbningen trykke hver enkelt gæst i hånden og byde dem velkommen. Det må vente. Men nærheden må ikke gå helt tabt.
- Når man kommer ind, skal man føle sig set. Om man er lille Ole på tre år eller Oda på 85, skal man mødes med øjenkontakt og dialog. Uden at forklejne det, tror jeg på, at den slags oplevelser holder længere end en tur i en eller anden rutsjebane, siger Peter Sand.
Fredag åbner oplevelsesarenaen Naturkraft ved Ringkøbing. Foto: Mikael Dynnes Holmbo
Et overbliksbillede af Naturkraft. Omkring arenaen er der anlagt vådområder og små øer, der på længere sigt vil blive inddraget mere i formidlingen. Foto: Naturkraft
Administrerende direktør Peter Sand ombord på en af Naturkrafts trækfærger, der udover transport over anlæggets vandområde giver mulighed for at fortælle om opdrift. Foto: Mikael Dynnes Holmbo
Annonce
Annonce
Holstebro

Brændte tegn i togets borde

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

Kaffeladen klar igen efter dyr nedlukning

Debat

Ingen fik direkte besked om nedlukningen

Lemvig

14-årig død efter ulykke

Annonce