Annonce
Navne

Digter og forfatterrektor er helt sin egen

Ursula Andkjær Olsen, forfatter og rektor på Forfatterskolen, fylder 50 år den 28. november. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Ursula Andkjær Olsen blev i 2019 rektor på den skandaleramte Forfatterskole. Det skabte ro. Hendes digte har begejstret anmelderne. 28. november fylder hun 50.
Annonce

50: Digteren og forfatteren Ursula Andkjær Olsen blev uddannet fra Forfatterskolen i København i 1999.

Og netop Forfatterskolen vendte hun tilbage til to årtier senere, nu som rektor efter et par år som gæstelærer. Hendes udnævnelse i 2019 kom efter lang tids turbulens på skolen med rygter om sexchikane, skandaler og ledelsesproblemer, der endte med fyringen af hendes forgænger, Jeppe Brixvold.

Siden har der været ro. Der er indført en whistleblower-ordning og fællesmøder, og Ursula Andkjær Olsen har som ambition at åbne skolen udadtil.

- Stormen er ovre nu, forsikrede den nyslåede rektor i 2019 i Berlingske.

Ursula Andkjær Olsen, der lørdag den 28. november fylder 50, er cand.mag. i musikvidenskab og filosofi. Hun var 1995-2000 anmelder af klassisk musik på Berlingske og har skrevet klummer og anmeldelser i Politiken og Information. Hun debuterede i 2000 med samlingen "Lulus sange og taler". Siden er fulgt knap en snes bøger, som ifølge anmelderne er umiskendeligt "ursulaske".


Hun debuterede i 2000 med samlingen "Lulus sange og taler". Siden er fulgt knap en snes bøger, som ifølge anmelderne er umiskendeligt "ursulaske".


Blandt dem "Atlas over huller i verden" (2003), "Ægteskabet mellem vejen og udvejen" (2005) og "Skønheden hænger på træerne" (2006). I 2017 kom hendes første roman, "Krisehæfterne". Ifølge Informations anmelder, Erik Skyum-Nielsen, har hun med sin "samplende" praksis fornyet naturlyrikken.

- Dels arbejder hun som regel i lange, elegant slyngede, flerstemmige forløb, dels skifter hun gerne fokus ret tit, sådan at der springes fra naturen til civilisationen, fra jeget til hele menneskeheden og mellem verden og sproget, skrev han i oktober 2020.

Ursula Andkjær Olsen blev medlem af Det Danske Akademi i 2018. Året før modtog hun Statens Kunstfonds livsvarige ydelse.

Hun har modtaget en række legater og priser, heriblandt Dan Turèll Medaljen (2006), Otto Gelsted-prisen (2010), Holbergmedaljen (2011) og Kritikerprisen (2016).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer

Kommunen tilbyder lyntest til ansatte

Navne

Trine Jepsen ny i tv-bestyrelse

Struer

Fra fan til taktholder i et af verdens største metalbands: Bastian fra Struer har taget turen fra tilskuerpladserne og op på scenen

Annonce