Annonce
Holstebro

Dige skyllede væk: Ejer efterlyser 1000 kubikmeter lerjord

Christina Kjelsmark er lige nu på jagt efter 1000 kubikmeter lerjord, som hun skal bruge til at genopbygge diget over ådal, som forsvandt i et regnskyl før jul. Diget blev bygget med håndkraft lige før eller under 2. verdenskrig. Arkivfoto: Morten Stricker
Christina Kjelsmark kæmper for at få genetableret et dige, som skyllede væk før jul. Hun skal både skaffe 1000 kubikmeter jord - og penge til at få genetableret diget, men først skal hun have tilladelse fra kommunen.

VINDERUP: Christina Kjelsmark, der bor vest for Hellegård Å, er godt træt af hele situationen, efter en stor dæmning skyllede væk mellem hendes marker før jul.

- Det giver en frygtelig masse bøvl, siger hun.

Det betyder, at hun ikke længere har adgang til de marker, som ligger nord for den dybe kløft, hvor der løber en bæk.

- Lige nu er udfordringen, at jeg skal have fundet cirka 1000 kubikmeter lerjord til at bygge dæmningen op igen. Den anden udfordring er, at der kun er mig til at betale regningen, siger Christina Kjelsmark om dæmningen, som skyllede væk under et kraftigt regnvejr 16. december.

Den tredje udfordring er, at dæmningen ligger i en naturbeskyttet ådal.

- Jeg har haft besøg fra kommunen, som siger, at jeg godt må reetablere dæmningen, præcis som den var. Men jeg kan ikke få tilladelse til at flytte den eller ændre noget, siger Christina Kjelsmark.

For at få det hele afklaret på én gang, havde hun samtidig besøg af fire repræsentanter fra forskellige afdelinger i kommunen - fordi sagen både vedrører naturbeskyttelse, fredning, vandløb og miljøet.

- Jeg har nu sendt en ansøgning om genetablering, og jeg håber på svar fra kommunen indenfor 14 dage.

Hun har også talt med sit forsikringsselskab, men her var der ingen hjælp at hente, når moder natur har været på spil.

- Alle har været søde nok, men ingen vil betale, så det er mig, der står alene med problemet, siger hun.

Hun håber at kunne få noget overskudsjord fra for eksempel byggemodning, som hun kan bruge til dæmningen.

- Jeg skal nok bruge 1000 kubikmeter lerjord, og jeg har alle antenner ude og håber på nogle velvillige mennesker. Også min entreprenør er på jagt efter jord, siger Christina Kjelsmark.

Det var formentlig jord, som var skredet ned og havde lukket røret gennem dæmningen, da det gik galt før jul.

- I den nye dæmningen skal jeg have to rør - og herunder én, som sidder lidt højere, så jeg kan se, hvis det ene rør skulle stoppe til, siger hun.

Annonce
Indtil 16 december førte denne markvej over til marken på den anden side af Sønderbygård Bæk. Men nu er diget væk, og ejeren kan ikke kommer over for hverken at så eller høste markerne. Arkivfoto: Morten Stricker

Flere træer er væltet

Egentlig ville hun gerne beholde ådalen uden dæmningen, hvis det var muligt.

- Landskabet er meget flottere nu. Men der er ingen, som er interesseret i at købe jorden - eller måske bytte noget jord, så jeg kan få det samlet, siger Christina Kjelsmark, som har de bedste 30 hektar af sin jord nord for bækken.

Da vandet skyllede dæmningen væk, røg der flere træer.

- Det er jo fortsat med at regne, så siden er der væltet flere træer ned i dalen, siger hun.

En af hendes mange udfordringer er den jord og de murbrokker, som var brugt til at bygge den gamle dæmning.

- Jeg skal have murbrokkerne op fra dalen, men jeg ved ikke hvordan. I hvert fald skal det vente, til det er mere tørt.

Det våde vejr giver også problemer med den markvej, som fører de 400 meter fra gården op til dæmningen.

- Markvejen kan næppe holde til 50 lastbillæs med jord. Og i hvert fald skal det først være mere tørt, siger ejeren af Sønderbygård, som hun overtog fra sin far - og hvor hun i dag har galleri og en kunstskole samt rideheste.

- Måske skal jeg male nogle billeder og lave en ekstra kunstudstilling for at skaffe penge til dæmningen, siger hun.

I øvrigt fik hun masser af "gæster" i løbet af julen, som ville se ådalen, og hvad der var sket.

- Hvis de hver havde kørt en trillebør med jord derned, så havde jeg næsten haft jord nok til dæmningen, griner hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Lyden af image-tab

Mens Struer Kommune forsøger at markedsføre sig som Lydens By, er det lige nu lyden af den ene dårlige historie efter den anden, som rammer byen og ikke mindst dens borgere. I januar var det den tidligere kommunaldirektør Mads Gammelmark, der kom i søgelyset, da det kom frem, at han havde brugt det kommunalt udleverede kreditkort til utal af privathævninger. Op til sidste weekend blev havnechefen så fritaget for tjeneste, da kommunen havde ”mistanke om uretmæssigheder i ansættelsen", som formuleringen lød. Og tirsdag var den gal igen, igen. Nu kom det frem, at flere chefer i kommunen havde brugt deres kommunale kreditkortet til formål, det er mere end vanskeligt at se det kommunale formål med. Hvorfor skal skatteyderne eksempelvis betale for et barbesøg i Vejle? Ret skal være ret, det er ude i småtingsafdelingen, at der er fundet uregelmæssigheder for i den seneste sag, der er kommet i kølvandet på Gammelmark-sagen. Men den er sammen med de andre sager med til at tegne et billede af, at der ikke har været ret meget styr på bilagene i kommunens top. Tidligere borgmester Mads Jakobsen (V) ærgrer sig forståeligt nok over sagerne:"Der sker rigtig mange gode ting i Struer, og det her kommer bare til at skygge for det, og det, synes jeg ikke, Struer fortjener”, siger han gårsdagens avis. Det har Mads Jakobsen ret i. Borgerne fortjener det hvert fald ikke. De har ikke kommunale kreditkort, og de har intet ansvar for den svigtende kontrol. Borgerne kan bare se til, mens deres kommune bliver sat i forbindelse med den ene dårlige sag efter den anden, som involverer personer, der har siddet i betroede offentlige stillinger. Retfærdigt eller ej, så koster sagerne i form af et stort overtræk på kommunens image-konto. Man må for borgerne håbe, at der ikke ligger flere skeletter og venter på at falde ud af de kommunale arkivskabe, og at en ny kommunaldirektør kan være med til at få sat en stopper for problemerne. Der er trods alt en grænse for, hvad man kan holde til at høre på og om - også i Lydens by.

Danmark

Sådan undgår du at få coronavirus: Tag bare til Norditalien, men kram ikke en italiener

Annonce