Annonce
Holstebro

Dialysepatienter i klemme: Risikerer at miste befordringstilskud

- Det er rigtig mange behandlinger, som den enkelte skal til, og det kan blive meget dyrt for dem. Det vil kun være rimeligt, hvis vi finder en ordning, så vi fortsat kan give et befordringstilskud til dialysepatienterne, siger Arne Lægaard. Foto: Johan Gadegaard
De er ikke mange. Men de skal i behandling mange gange, og det kan nu blive dyrt for den enkelte, mener Venstres regionsrådsmedlem Arne Lægaard, der forsøger at redde dialysepatienternes ret til befordringstilskud.

Holstebro: 140 gange.

Så mange gange har 539 dialysepatienter i Region Midtjylland i snit kørt til dialysebehandling sidste år.

Hidtil har de kunnet få tilskud til tranporten. Men fra nytår kan det være slut, da regionen har vurderet, at ordningen er ulovlig.

Men Venstres Arne Lægaard (V) vil nu forsøge at hjælpe dialysepatienterne:

- Det er rigtig mange behandlinger, som den enkelte skal til, og det kan blive meget dyrt for dem. Det vil kun være rimeligt, hvis vi finder en ordning, så vi fortsat kan give et befordringstilskud til dialysepatienterne, siger Arne Lægaard, der onsdag fik det øvrige regionsråd med på at sende forslaget om at skrotte befordringstilskuddet tilbage til Hospitalsudvalget til ny overvejelse:

- Vi skal have undersøgt, om vi ikke kan lave en ordning, der både kan give dem ret til befordringstilskud - og som ikke er ulovlig, siger Arne Lægaard.

Problemet med befordringstilskuddet er opstået, efter at administrationen er blevet opmærksom på, at regionens regler for befordringstilskud til dialysepatienter og patienter i stråle- eller kemobehandling ikke "har hjemmel i lovgivningen", da det er et udtryk for forskelsbehandling af patienter på baggrund af, hvilken type behandling de går til.

Annonce

35 kilomter hver vej

Hvis man skal have ret til befordringstilskud, skal man være enten pensionist, bo mere end 50 kilometer fra hospitalet - eller det skal være umuligt at tage offentligt transportmiddel "på grund af sit helbred og er i et videre ambulant behandlingsforløb," som det hedder i reglerne.

- Men dialysebehandlingen kan man få mange steder, og derfor vil mange miste tilskuddet. Hvis man fremover skal køre fra Holstebro til Gødstrup, er det en tur på 35 kilometer hver vej - men det er under de 50 kilometer, som grænsen er i dag. Det siger sig selv, at hvis man 140 gange om året skal køre til behandling i Gødstrup, så bliver det mange penge for den enkelte. Der er det lidt anderledes med kemo- og strålebehandling, der udbydes færre steder, og hvor mange derfor stadig kan opretholde befordringstilskuddet på grund af reglen om de 50 kilometers afstand, siger Arne Lægaard.

Hvordan en ny model, der både holder sig inden for reglerne og ikke forskelsbehandler patienterne, skal se ud, vil Lægaard ikke lægge sig fast på:

- Et bud kunne være, at alle patienter, der går til mere end et bestemt antal behandlinger får ret til befordringstilskud - uanset, hvilken sygdom det drejer sig om. Det kunne være 20 gange om året. Det er det, som Hospitalsudvalget nu skal se på, siger Lægaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Verdensmesterskabet får ikke lov at smuldre i Struer

Hvis bokseren Dina Thorslund skal miste sit verdensmesterskabsbælte, så lad os håbe, at det kommer til at ske i bokseringen mod en dygtigere modstander, og ikke fordi økonomi og teknikaliteter spænder ben for hende. Da hun for nylig brød med sin hidtidige promotor, det tyske Team Sauerland, stod hun alene tilbage med opgaven at arrangere og finansiere en mesterskabskamp. Det er en stor opgave, som rækker et godt stykke ud over de færdigheder, man slider sig til i et træningslokale, og derfor har bokseren brug for hjælp. Verdensmestre i individuelle publikumssportsgrene findes der ikke mange af i Danmark. Derfor er det en præstation, som har skabt opmærksomhed. Og Struer Kommune har været både dygtig og flittig til at udnytte den potentielle profilering, der ligger i at have en verdensmester i byen. Derfor har kommunen naturligvis også en interesse i, at det fortsat er tilfældet. Og netop derfor ser kommunen også velvilligt på mulighed for et samarbejde - eller en støtte. Detaljerne er endnu ikke klare, men borgmester Niels Viggo Lynghøj (S) giver i dagens avis udtryk for, at der skal findes en løsning. Nok så vigtigt er det signal, som erhvervsmanden Peter K. Kristensen sender i et læserbrev i dagens avis. Han opfordrer til at støtte projektet og melder sig samtidig klar til selv at gøre det. Det er vigtigt, at dem, der har mulighed for at ændre noget, ikke bare støtter økonomisk med et sponsorat, men også råber lidt og op fortæller om, hvor vigtigt det er at have noget at være fælles om og stolte over. En opbakning som den, erhvervsmandens sender i sit læserbrev, er derfor uendeligt meget værd. Det er uholdbart, hvis bokser og træner selv skal stå for det administrative. Det kan måske lykkes en enkelt gang, men hvis Dina Thorslund skal have mulighed for at koncentrere sig om sporten, må hun finde en ny promotor. Og den opgave er langt nemmere, hvis hun kan demonstrere solid opbakning i baglandet. For selvfølgelig skal verdensmesterskabet forsvares. Og selvfølgelig skal det foregå i Struer denne gang.

Annonce