Annonce
Holstebro

Dialysepatienter i klemme: Risikerer at miste befordringstilskud

- Det er rigtig mange behandlinger, som den enkelte skal til, og det kan blive meget dyrt for dem. Det vil kun være rimeligt, hvis vi finder en ordning, så vi fortsat kan give et befordringstilskud til dialysepatienterne, siger Arne Lægaard. Foto: Johan Gadegaard
De er ikke mange. Men de skal i behandling mange gange, og det kan nu blive dyrt for den enkelte, mener Venstres regionsrådsmedlem Arne Lægaard, der forsøger at redde dialysepatienternes ret til befordringstilskud.
Annonce

Holstebro: 140 gange.

Så mange gange har 539 dialysepatienter i Region Midtjylland i snit kørt til dialysebehandling sidste år.

Hidtil har de kunnet få tilskud til tranporten. Men fra nytår kan det være slut, da regionen har vurderet, at ordningen er ulovlig.

Men Venstres Arne Lægaard (V) vil nu forsøge at hjælpe dialysepatienterne:

- Det er rigtig mange behandlinger, som den enkelte skal til, og det kan blive meget dyrt for dem. Det vil kun være rimeligt, hvis vi finder en ordning, så vi fortsat kan give et befordringstilskud til dialysepatienterne, siger Arne Lægaard, der onsdag fik det øvrige regionsråd med på at sende forslaget om at skrotte befordringstilskuddet tilbage til Hospitalsudvalget til ny overvejelse:

- Vi skal have undersøgt, om vi ikke kan lave en ordning, der både kan give dem ret til befordringstilskud - og som ikke er ulovlig, siger Arne Lægaard.

Problemet med befordringstilskuddet er opstået, efter at administrationen er blevet opmærksom på, at regionens regler for befordringstilskud til dialysepatienter og patienter i stråle- eller kemobehandling ikke "har hjemmel i lovgivningen", da det er et udtryk for forskelsbehandling af patienter på baggrund af, hvilken type behandling de går til.

Annonce

35 kilomter hver vej

Hvis man skal have ret til befordringstilskud, skal man være enten pensionist, bo mere end 50 kilometer fra hospitalet - eller det skal være umuligt at tage offentligt transportmiddel "på grund af sit helbred og er i et videre ambulant behandlingsforløb," som det hedder i reglerne.

- Men dialysebehandlingen kan man få mange steder, og derfor vil mange miste tilskuddet. Hvis man fremover skal køre fra Holstebro til Gødstrup, er det en tur på 35 kilometer hver vej - men det er under de 50 kilometer, som grænsen er i dag. Det siger sig selv, at hvis man 140 gange om året skal køre til behandling i Gødstrup, så bliver det mange penge for den enkelte. Der er det lidt anderledes med kemo- og strålebehandling, der udbydes færre steder, og hvor mange derfor stadig kan opretholde befordringstilskuddet på grund af reglen om de 50 kilometers afstand, siger Arne Lægaard.

Hvordan en ny model, der både holder sig inden for reglerne og ikke forskelsbehandler patienterne, skal se ud, vil Lægaard ikke lægge sig fast på:

- Et bud kunne være, at alle patienter, der går til mere end et bestemt antal behandlinger får ret til befordringstilskud - uanset, hvilken sygdom det drejer sig om. Det kunne være 20 gange om året. Det er det, som Hospitalsudvalget nu skal se på, siger Lægaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Annonce