Annonce
Erhverv

DI: Sæt pensionerede direktører til at redde virksomheder

Kent Damsgaard, direktør i DI, håber at se mange flere pensionerede direktører, der kan bidrage til at redde kriseramte virksomheder igennem de kommende hårde måneder. Arkivfoto: Oscar Scott Carl/Ritzau Scanpix
De regionale erhvervshuse bruger allerede erfarne erhvervsledere til at hjælpe virksomheder i krise. Nu vil DI have skruet kraftigt op for ordningen.

Oprustning: Behovet for akut rådgivning vil eksplodere i den kommende tid, når coronakrisen for alvor begynder at kræve sine ofre i dansk erhvervsliv.

Det forventer Dansk Industri, som derfor foreslår en kraftig oprustning af de seks tværkommunale erhvervshuse, der er fordelt over hele landet.

- Der er behov for krisehjælp til rigtigt mange små og mellemstore virksomheder, der kæmper med at få styr på likviditeten, siger Kent Damsgaard, direktør i DI.

Erhvervshusene, som efter en lovændring i 2018 erstattede de tidligere væksthuse, har allerede et program, der kan hjælpe virksomheder ud af en ellers uoverskuelig krise.

Programmet hedder Early Warning og blev opfundet i 2007. Kort efter ramte finanskrisen dansk erhvervsliv, og Early Warning blev brugt til at hjælp 500-600 virksomheder igennem krisen. Den samme rolle kan programmet spille nu, mener DI.

- Vi opfordrer til, at man i regeringen overvejer at sende flere midler ud i erhvervsfremmesystemet i den særlige situation, vi står i. Vi vil også kraftigt opfordre erhvervshusene til at flytte flest mulige ressourcer over i Early Warning-programmet, for det er der, at der er behov for det. Lige nu handler det om at redde flest mulige virksomheder, så de ikke lukker ned, og så vi kan beskytte hundredvis af arbejdspladser, siger Kent Damsgaard.

Annonce

Netværk af frivillige

Erhvervshusene har sine egne konsulenter, men trækker også på et netværk af erfarne, frivillige erhvervsfolk, der påtager sig opgaverne med at yde ledelsesmæssig førstehjælp til virksomhederne. Dem ønsker DI sig mange flere af.

- Vi ser en stor vilje til at hjælpe, så er jeg sikker på, at der også er erfarne folk derude, der har lidt luft i kalenderen og kan tage den type opgaver ind, siger Kent Damsgaard.

Så ligesom sundhedsvæsnet indkalder pensionerede læger og sygeplejersker, så skal erhvervshusene indkalde pensionerede direktører?

- Ja, lige netop.

I Erhvervshus Midtjylland, der har hovedkontor i Aarhus og filialer i Herning og Horsens, er man klar til at skrue op for aktiviteterne.

- Det lyder som et godt forslag, og det er vi bestemt klar til at levere på. Vi har i den sidste uges tid oplevet en markant interesse for at komme i kontakt med Early Warning, og jeg tror endda, at der er tale om stilhed før stormen, siger direktør Erik Krarup, Erhvervshus Midtjylland.

Konkursbølge på vej

Lige nu oplever han, at henvendelserne især går på statens hjælpepakker, men han forudser, at der i løbet af kort tid kommer en bølge af konkurstruede virksomheder, der har brug for hjælp.

Erhvervshusene har i dag 80 frivillige rådgivere samt 20 insolvensadvokater, der kan træde til med hurtig bistand. DI ser gerne, at det samlede antal eksterne rådgivere stiger til 150. Det kræver, at de frivillige modtager den nødvendige kompetenceudvikling, så de er rustet til at møde virksomhedsejere, der er personligt berørt af, at hele indtægtsgrundlaget for deres forretning er fjernet på meget kort tid.

Erhvervshusdirektøren ser ingen problemer i at skaffe et tilstrækkeligt antal frivillige.

- Vi har fået en række henvendelser fra erhvervsfolk, der siger, at de er friske på at stille sig til rådighed, hvis der er behov for det, siger Erik Krarup.

Hos DI mener man, at erhvervshusene er de eneste, der lynhurtigt kan mobilisere den hjælp, som virksomhederne får brug for i de kommende måneder.

- Vi skal have noget, der virker på den helt korte bane. Vi kan se, at Early Warning er en kæmpesucces, så det handler bare om at sætte fuld damp under programmet, siger Kent Damsgaard fra DI.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce