Annonce
Vinderup

Detroit-kunstner låner alt fra lokalsamfundet - svejser metalfugl til Ryde

I en nedlagt kostald på Trabjergvej mellem Ryde og Skave arbejder den amerikanske kunstner Michael McGillis på et helt særligt kunstprojekt. Foto: Jan Briks

Ryde/Trabjerg: I en nedlagt kostald mellem Ryde og Skave sprøjter gløderne fra et lånt svejseapparat. Manden bag svejsebrillerne har for lidt under en måned siden rejst 6500 kilometer - hele vejen fra Detroit til stalden i Ryde, hvor to metalliske fugleskeletter er undervejs i sin tilblivelse.

Navnet er Michael McGillis, og han har siden sin ankomst arbejdet 12 timer dagligt for at færdiggøre de to ens kunstinstallationer. Faktisk var det oprindeligt tanken, at der kun skulle laves en. Men kunstneren mener, at den opbakning, han har fået fra lokalsamfundet skal belønnnes:

- Jeg blev egentlig bedt om at lave en kunstinstallation til en forladt flyveplads på Sjælland, og det er jo egentlig det, jeg får mine penge for. Men lokalsamfundet herude har lånt mig alt lige fra udstyr til lade, så jeg ville også lave en installation til dem, siger Michael McGillis, der det første stykke tid havde plads i en stald på Stendisvej før han flyttede.

Den ene metalfugl er om få uger havner på fodboldplænen ved Magrethe Reedtz Skolen i Ryde.

Den 52-årige kunstner har to gange før været i Ryde til forskellige kunstprojekter, og derfor var det kun naturligt for ham at vende tilbage, da opgaven fra Sjælland tikkede ind.

Under sit ophold i det vestjyske har lokale borgere lånt ham værktøj, svejseudstyr og sågar en bolig, han kan bo i.

- Flere har endda tilbudt mig, at jeg kan låne deres bil, når jeg skal ud og handle, siger kunstneren, der ellers kommer rundt på en lånt cykel. Også i regnvejr.

- Når man er udmattet efter at have arbejdet 12 timer og skal herfra på cykel i regnvejr, så kan jeg godt savne Detroit og mine to mine børn, men så husker jeg på, hvor perfekt en cirkel det er at have hjælp til min kunst, venner at være sammen med om aftenen og fantastiske mennesker omkring sig, siger han. Det er en af grundene til, at han elsker at rejse.

- I Danmark får man tingene gjort i stedet for hele tiden at snakke om, hvordan man løser det.

 
Den nedlagte kostald giver god plads, men ikke altid et godt lys at arbejde i, når to metalliske fugleskeletter skal svejses sammen. Foto: Jan Briks

En tabt æske Lego

Hjemme i Detroit hersker en anden - mere indviklet - arbejdsproces, når et kunstværk skal skabes. Mange melder ind med løsningsforslag, og teorien omkring arbejdsprocessen fylder oftest mere end arbejdet i sig selv. Det er en del af charmen ved den vestjyske mentalitet, mener han:

- I Danmark får man tingene gjort i stedet for hele tiden at snakke om, hvordan man løser det, siger han.

Udover de mange bekendtskaber Michael McGillis har gjort sig i lokalområdet, så har også arkitekturen en særlig plads i hans hjerte. Både den vestjyske og den danske arkitektur generelt.

- Der er mere sammenhæng i arkitekturen. Detroit ligner i modsætning én, der har tabt en æske Lego på gulvet, siger han.

12 timer om dagen står kunstneren med svejseren i hånden. Foto: Jan Briks
Annonce

En svær proces

Kunstværkerne, der skal afleveres om to uger, er skabt uden brug af computerprogrammer, og det har yderligere rykket ved lysten til at få det overstået.

- Det er svært at arbejde med geometrier uden en computer. Der er ikke meget, der kan overlades til fantasien, når alt skal planlægges på forhånd. Det er faktisk kun navnet på værket, jeg kan lege med, siger han og tilføjer:

- Selvom oplevelsen har været fantastisk, så glæder jeg mig til at komme hjem, siger han.

Annonce
Holstebro For abonnenter

Under valget ville DF og SF  prioritere kernevelfærden - nu vil de have spiralbro til 100 millioner kroner: Intet har ændret sig. Velfærden kommer først

Danmark

Onsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Frederik kørte en kvinde ned: - Jeg har tænkt meget på, om jeg kunne have gjort noget anderledes

Erhverv For abonnenter

Helle og Mike udvider med en smørrebrødsforretning: - Det er en drøm, jeg har haft, og så tror jeg også, at Helle var varm på ideen

Debat

Stilfærdig retræte

Holstebro

30-årig blev ramt, da han forsøgte at skyde genvej over togskinnerne: Nu har han skader på ben og ryg

Regeringen vil give check til danskere ramt af høje gaspriser

Struer

29-årig dømt for groft overfald på kvinde og røveri: Skal anbringes på institution på ubestemt tid

Holstebro For abonnenter

Padel Zone Holstebro står til mere end en fordobling i antallet af baner, og det er Birte glad for: - Jeg har 78 på min liste, som jeg hver uge sender en SMS

Thomas kørte i sin fars hjulspor: Boede i lastbil i to og et halvt år

Erhverv

Storfisker er træt af hetz og sælger mange fiskekvoter

Hanne blev overfuset af chefen og fik hjertesvigt: - Det er et grufuldt eksempel på et ødelæggende psykisk arbejdsmiljø

Holstebro

Holstebros eneste konsul: Jeg er det, fordi jeg ikke kan lade være

Kultur For abonnenter

7 ting du måske ikke vidste om den ambitiøse spiralbro: 750 meter lang - og hvor højt er 22 meter lige?

Struer

Kommuner til atomaffald efterlyses: Hvem melder sig frivilligt?

Annonce