Annonce
Vinderup

Detroit-kunstner låner alt fra lokalsamfundet - svejser metalfugl til Ryde

I en nedlagt kostald på Trabjergvej mellem Ryde og Skave arbejder den amerikanske kunstner Michael McGillis på et helt særligt kunstprojekt. Foto: Jan Briks
Annonce

Ryde/Trabjerg: I en nedlagt kostald mellem Ryde og Skave sprøjter gløderne fra et lånt svejseapparat. Manden bag svejsebrillerne har for lidt under en måned siden rejst 6500 kilometer - hele vejen fra Detroit til stalden i Ryde, hvor to metalliske fugleskeletter er undervejs i sin tilblivelse.

Navnet er Michael McGillis, og han har siden sin ankomst arbejdet 12 timer dagligt for at færdiggøre de to ens kunstinstallationer. Faktisk var det oprindeligt tanken, at der kun skulle laves en. Men kunstneren mener, at den opbakning, han har fået fra lokalsamfundet skal belønnnes:

- Jeg blev egentlig bedt om at lave en kunstinstallation til en forladt flyveplads på Sjælland, og det er jo egentlig det, jeg får mine penge for. Men lokalsamfundet herude har lånt mig alt lige fra udstyr til lade, så jeg ville også lave en installation til dem, siger Michael McGillis, der det første stykke tid havde plads i en stald på Stendisvej før han flyttede.

Den ene metalfugl er om få uger havner på fodboldplænen ved Magrethe Reedtz Skolen i Ryde.

Den 52-årige kunstner har to gange før været i Ryde til forskellige kunstprojekter, og derfor var det kun naturligt for ham at vende tilbage, da opgaven fra Sjælland tikkede ind.

Under sit ophold i det vestjyske har lokale borgere lånt ham værktøj, svejseudstyr og sågar en bolig, han kan bo i.

- Flere har endda tilbudt mig, at jeg kan låne deres bil, når jeg skal ud og handle, siger kunstneren, der ellers kommer rundt på en lånt cykel. Også i regnvejr.

- Når man er udmattet efter at have arbejdet 12 timer og skal herfra på cykel i regnvejr, så kan jeg godt savne Detroit og mine to mine børn, men så husker jeg på, hvor perfekt en cirkel det er at have hjælp til min kunst, venner at være sammen med om aftenen og fantastiske mennesker omkring sig, siger han. Det er en af grundene til, at han elsker at rejse.

- I Danmark får man tingene gjort i stedet for hele tiden at snakke om, hvordan man løser det.

 
Den nedlagte kostald giver god plads, men ikke altid et godt lys at arbejde i, når to metalliske fugleskeletter skal svejses sammen. Foto: Jan Briks
Annonce

En tabt æske Lego

Hjemme i Detroit hersker en anden - mere indviklet - arbejdsproces, når et kunstværk skal skabes. Mange melder ind med løsningsforslag, og teorien omkring arbejdsprocessen fylder oftest mere end arbejdet i sig selv. Det er en del af charmen ved den vestjyske mentalitet, mener han:

- I Danmark får man tingene gjort i stedet for hele tiden at snakke om, hvordan man løser det, siger han.

Udover de mange bekendtskaber Michael McGillis har gjort sig i lokalområdet, så har også arkitekturen en særlig plads i hans hjerte. Både den vestjyske og den danske arkitektur generelt.

- Der er mere sammenhæng i arkitekturen. Detroit ligner i modsætning én, der har tabt en æske Lego på gulvet, siger han.

12 timer om dagen står kunstneren med svejseren i hånden. Foto: Jan Briks
Annonce

En svær proces

Kunstværkerne, der skal afleveres om to uger, er skabt uden brug af computerprogrammer, og det har yderligere rykket ved lysten til at få det overstået.

- Det er svært at arbejde med geometrier uden en computer. Der er ikke meget, der kan overlades til fantasien, når alt skal planlægges på forhånd. Det er faktisk kun navnet på værket, jeg kan lege med, siger han og tilføjer:

- Selvom oplevelsen har været fantastisk, så glæder jeg mig til at komme hjem, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Se, hvilken herlig grund...

Annonce