Annonce
Læserbrev

Detailhandel. Det handler om at være dygtig

John Jønsson. Pressefoto

Debat: Lige meget hvor man vender sig hen, så går udviklingen stærkt i disse år. For eksempel har internettet og udbredelsen af smartphones, så vi kan komme på nettet hvor-som-helst og når-som-helst, betydet utroligt meget for både vores arbejdsliv og for vores fritid. De færreste af os tænker nok videre over det i hverdagen, men den teknologiske udvikling har også vendt op og ned på den måde, som mange erhvervsdrivende tænker forretning på.

Kunden har altid ret, lyder et gammelt ordsprog. En variant af det ordsprog er, at man skal være der, hvor kunden er. Og er kunden i det virtuelle univers, så skal man også være der. Hos Bager- og Konditormestre, som helt enkelt er brancheorganisation for de danske bager- og konditormestre i Danmark, er vi fuldt ud klar over, at der skal mere end godt brød og håndværk til for at klare sig godt som bager i dagens Danmark. Fra 2005 til 2018 er antallet af danske bagerbutikker faldet fra 1200 til 755. Det er en trist tendens, som vi har set over en årrække. Nogle af lukningerne skyldes helt enkelt, at en række bagermestre ikke har fokuseret nok på at udvikle forretningen. Bagermestre og alle andre der i øvrigt arbejder med detail, skal have blik for forretningsudvikling og konstant følge med tiden. Og der er mange gode eksempler at lære noget af. Man skal for eksempel ikke tjekke Facebook ret længe, for at finde bagere som på en sjov og spændende måde direkte henvender sig til kunderne om, at nu er denne lækre kage eller dette lækre brød klar til at blive spist. Lækre billeder og en sprød tekst skal der til.

I det hele taget bliver dansk detail dygtigere og dygtigere på alle parametre. Og det skal kunderne være glade for, for det kommer i sidste ende kunderne til gode i form af det bedste produkt til den bedste pris.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Ulv eller hybrid? Ulv og hund har fælles gener

Debat: I forbindelse med ankesagen mod Mourits Troldtoft som er dømt i byretten for at skyde en fredet ulv i 2018, fremsætter forsvaret påstand om at det ikke var en ulv der blev skudt, men en ulvehybrid. Mange ulvemodstandere påstår, at de danske ulve ikke er ”rene” ulve, men hybrider, altså en blanding mellem ulv og hund. Formålet med denne påstand er formodentligt, håbet om at få fjernet de danske ulve. Afkommet fra en parring mellem en ulv og en hund vil være en hybrid med statistisk 50% hundegener og 50% ulvegener i genomet (Den samlede genetiske information i kromosomerne). Disse individer kaldes F1 hybrider. Hvis en F1 hybrid får afkom med en ulv, vil afkommet statistisk indeholde 75% ulvegener og 25% hundegener i genomet. Disse kaldes F2 hybrider. Der findes ikke nogen fast definition for, hvor stor en del af genomet i en blanding af hund og ulv skal bestå af hundegener, før der er tale om en hybrid. Når det understreges, at det er ”statistisk”, skyldes det, at de to dyr for det første er så nært beslægtede, at de deler størstedelen af genomet og det derfor er en meget lille del af genomet, der er specifikt for hhv ulv og hund. For det andet, at begge dyr med jævne mellemrum gennem deres fælles historie har byttet gener og for det tredje, at hvert æg og sædcelle bærer en unik kombination af halvdelen af moders - respektive faders – gener og at der i den proces opstår en vis ujævnhed i fordelingen af de typespecifike DNA-sekvenser. Desuden er tæmning af ulv til tamhund sket i flere, uafhængige civilisationer gennem 15.000 – 35.000 år og gennem udvælgelse (senere raceavl) er det forskellige egenskaber ved ulven/hunden, der har været foretrukket.

Annonce