Annonce
Holstebro

Bekymringsbrev ryster ikke borgmester: Nyt butiksområde er en gevinst for hele Nordvestjylland

Lemvig Kommune har udtrykt bekymring for, at et nyt område til store butikker nær motorvejens afslutning vil betyde butikslukninger i Lemvig. Der skal være en drøftelse, men der er stor interesse for det nye butiksområde, og alt tyder på, at det vil blive godkendt med mindre ændringer. Foto: Morten Stricker
Borgmester H.C. Østerby fastholder, at stort nyt butiksområde vil være godt for hele området, selv om Lemvig har sendt bekymringsbrev over risiko for butiklukninger.

NORDVESTJYLLAND: Det er ikke kun i Struer, der er bekymring for, at nyt erhvervsområde til store butikker i det nordlige Holstebro vil lukke butikker i Struer. I Lemvig er der også bekymring, fordi det nye butiksområde ifølge en analyse kan koste otte procent af omsætningen og kan lukke to butikker i nabobyen. Det fremgår af et bekymringsbrev, som politikerne i Lemvig har sendt.

For Holstebros borgmester ændrer det dog ikke det store.

- Lemvig har ikke sendt en indsigelse, men vi tager en drøftelse med dem. Samtidig erkender de, at det nye aflastningscenter er af de muligheder, som den nye motorvej giver, og at det samlet set er en gevinst for Nordvestjylland, siger H.C. Østerby og tilføjer:

- Men det er naturligt, at der er en bekymring knap så store handelsbyer for, hvad konsekvensen er af hele udviklingen i detailhandelen, siger H.C. Østerby.

I forhold til Struer skal Holstebro have en drøftelse, efter Struer sendte en direkte indsigelse mod planerne - og ikke kun en bekymring.

- Det vil indgå i den videre proces med planen, siger Østerby.

Annonce

Meget stor interesse

Holstebro Kommunes planchef Thomas Leerberg fortæller, at der har været kontakt med de to nabokommuner, og der vil blive et møde med Struer.

- Vi skal have en dialog og se, hvad vi kan gøre fælles. Måske kan vi hjælpe Struer på en eller anden måde i forhold til deres udvikling. Men det ændrer ikke på, at der er stor behov for det nye aflastningsområde nær motorvejen, siger Thomas Leerberg.

Han erkender, at handelen i de to nabobyer Struer og Lemvig er under pres.

- Holstebro er udpeget til én af de 28 handelsbyer, som vil klare sig på længere sigt, mens Struer og Lemvig har udsigt til at miste en stor del af den handel, der ikke er daglivarer, siger planchefen.

Det er mellem Hjermvej og Struer Landevej og grænsende op til Nordre Ringvej ved motorvejens afslutning, at Holstebro Kommune vil udlægge 30.000 kvadratmeter nye til store butikker. Det er til butikker, som må sælge udvalgsvarer: Alt, som er mindre end biler og campingvogne - men ikke dagligvarer.

- Vi har oplevet en meget stor interesse fra især store butikskæder for området - og fra developere, som arbejder for kæderne, og som præsenterer deres projekter. Det er en type butikker, som gerne vil slå sig ned i området - men ikke i mindre byer end Holstebro. Og som vil betjene hele området, siger Thomas Leerberg.

Interessen har desuden vist, at det ikke er en placering langs Struer Landevej, som er mest interessant.

- Det er helt klar en placering langs Nordre Ringvej og ved Hjermvej, hvorfra der vil være indkørsel til området, som har kædernes interesse, siger Thomas Leerberg.

Indsigelser fra eksisterende virksomheder på Lundholmvej betyder at der vil ske ændringer i planen, før den kommer i byrådet. Men efter vedtagelse forventer planchefen, det kommer til at gå stærkt.

- Indenfor fem år vil jeg forvente, at mellem halvdelen og to tredjedel af det nye område vil være udbygget med butikker, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce