Annonce
Navne

Det varer ikke så mange år, inden købmanden siger farvel og tak - men lige nu inviterer han til åbent hus

- Nå, du vil tage et billede af mig, hvor jeg arbejder? Det kan godt nok blive svært, siger Jørgen Jokumsen, købmand i Sevel, med glimt i øjet. Foto: Morten Stricker
På lørdag er hele Sevel og omegn inviteret til åbent hus i anledning af, at købmand Jørgen Jokumsen har været købmand i 25 år. Men det bliver han ikke ved med at være, siger han.

Sevel: I mere end 100 år har der været købmandsforretning i ejendommen ved siden af kroen i Sevel. I dag er det en Min Købmand, og indehaver Jørgen Jokumsen er ikke én, der sådan render af pladsen: På lørdag den 7. maj fejrer han, at han har 25 års jubilæum som selvstændig i Sevel.

- Jeg har hørt, at købmand Larsen var her i 50 år, og Erik Holm, som jeg overtog efter, var her i 30 år. Nu har jeg så været her i 25, siger købmanden, er mener, at Sevel er noget ganske særligt.

- Folk her er fantastisk gode til at bakke op. Man er meget lokalpatriotiske, står sammen og hjælper hinanden, siger købmanden, der også mener, at, at de 483 beboere er gode til "at holde byen salgsklar".

Annonce

- Ja, man kan jo se, at når der kommer et hus til salg her, så bliver det revet væk. Det kniber lidt mere med at bygge nyt, men hvem tør også det lige nu, spørger han.

Åbent hus for alle

Jubilæet bliver fejret med et åbent hus for alle, der har lyst, i Sevel Forsamlingshus på lørdag.

- Hvorfor? Jamen, fordi det hører sig da til ved et sølvbryllup, mener købmanden, der ikke har tænkt sig at holde tale i dagens anledning.

- Nej, jeg taler nok til hverdag. Folk kan bare komme og hygge sig og få vand, øl eller vin og en bid brød. De har givet mig i 25 år, nu giver jeg lidt tilbage, siger Jørgen Jokumsen, der regner med omkring 250 gæster.

- Jeg tænker jo også, at der måske kommer nogen fra Mogenstrup, Herrup, Djeld med flere, smiler han.

Jørgen Jokumsen

55 år, født og opvokset i Vroue.

I lære i Haderup i 1985 - udlært i 1987, men tog to år mere hos købmanden, som skulle til at bygge til og havde brug for hjælpen.

1989-1997: Butiksbestyrer i Karup.

1997- : Flyttede med sin kommende kone til Sevel for at overtage købmandsforretningen der.

Skilt i 2017, ekskonen bor i Farsø med yngstebarnet, der går på handelsskole i Aars. Ældste datter studerer kemi i Aalborg, ældste søn arbejder i pengeverdenen i London og yngste søn bor hos sin far og skal i lære som elektriker. Der et et barnebarn på vej - den lille skulle ankomme til verden i Pinsen.

Inviterer "alle, der har lyst til at kigge forbi" på lidt mad og drikke i Sevel Forsamlingshus på lørdag den 7. maj for at fejre de 25 år som Sevels købmand.

Da Jørgen Jokumsen den 5. maj 1997 flyttede ind på Søgårdvej 4, tjente huset både som privatbolig og som købmandsforretning. Men langsomt blev privaten "ædt op" af forretningen rum efter rum. I dag er der købmandsforretning i hele underetagen og kontor/personalestue med mere på førstesalen. Og der mangler stadig plads.

- Ja, det er jo derfor, jeg satte gang i en gruppe, der med borgernes hjælp arbejder på at få bygget en ny købmandsforretning her i Sevel, forklarer Jørgen Jokumsen.

Annonce

Massiv opbakning til nyt

Der har været massiv opbakning fra borgerne. Målet var selv at indsamle 2,5 millioner kroner af de ni millioner kroner, man vurderer, det vil koste at bygge nyt. I skrivende stund har man indsamlet 2,7 millioner kroner.

Det er lige som at cykle - nogle dage er der modvind, andre er der medvind, nogle gange går det op ad bakke, andre gange ned ad. Sådan er købmandslivet.

- Ja, det går fint, men vi går ikke lige i gang med at bygge i morgen. Vi ved ikke hvornår. Lige nu er man ved at undersøge, om man kan vælte nogle huse for at få plads, og der er også nogle fonde, der skal søges, siger købmanden, der vurderer, at der kan gå op til tre år, inden man kan tage første spadestik.

Der er ikke mange købmænd, der holder 25 år. Hvorfor er du så holdbar?

- Det ved jeg ikke. Det er vel nok lysten til at være selvstændig, og til at være i et lokalsamfund, som man er med til at sætte sit præg på, der driver mig. Det er en livsstil. Det er lige som at cykle - nogle dage er der modvind, andre er der medvind, nogle gange går det op ad bakke, andre gange ned ad. Sådan er købmandslivet - og man skal ikke regne med at blive millionær, siger Jørgen Jokumsen, der ellers knokler for sagen.

- Det skal være lysten, der driver værket, mener købmand Jørgen Jokumsen, der foreløbig har været selvstændig købmand i 25 år. Foto: Morten Stricker

Han arbejder 60 timer om ugen, 52 uger om året. Nå ja, det bliver nu faktisk til et par ugers ferie om året - men ikke mere.

Annonce

Stopper snart

Jørgen Jokumsen har tre ansatte, og han er ikke den eneste, der har holdt i 25 år.

- Da jeg overtog forretning, overtog jeg også to ansatte. Den ene havde allerede på det tidspunkt haft 25 år jubilæum, så hun er her ikke mere. Den anden er her endnu, og hun har jo så haft 25 års jubilæum før mig, fortæller han.

Den anden ansatte har været der i 15 år, mens nummer tre, der er på barsel lige nu, har været i købmandsforretningen i to år.

De to sidstnævnte kommer ikke til at have 25 års jubilæum med Jørgen Jokumsen som købmand. Han har nemlig tænkt sig at holde indenfor en overskuelig fremtid.

- Jeg har spurgt mine børn, og der er ingen af dem, har lyst til at overtage en købmandsforretning. Så når den nye butik står klar, regner jeg med at stoppe. Hvad jeg så skal lave? Jamen, så finder jeg bare et halvtidsjob på 37 timer, ler Jørgen Jokumsen.

Tror du godt, at folk i Sevel vil slippe dig?

- Det får de da ikke noget at skulle have sagt omkring! Nu har jeg underholdt dem i 25 år - så må de ud at finde en ny cirkusklovn, smiler han.

Annonce
Navne For abonnenter

Til Minde Om: Næste gang du besøger hallen i Mejdal, bør du kende historien om Elmer Andersen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Holstebro For abonnenter

Vi har for mange fjumreår, siger politikerne: Sådan gjorde vi, fortæller fire personer fra erhvervs- og kulturlivet

Holstebro For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Lemvig

Midlertidige standpladser, ja tak: Jo flere forskellige tilbud, der er, jo flere mennesker kommer der

Holstebro

Har du nogensinde stjålet? Maria har nuppet venindens Barbie-kjole og Karina har taget forældrenes smøger - men stjæler man også tørfisk?

For abonnenter

Hans Kristian bor 350 meter fra støjende kampflys landingsbane: Nu sagsøger han og over 200 andre naboer den norske stat - et hav af danske erstatningssager kan også være på vej

Sport For abonnenter

Kender du Sisstiss? Det gør 24.700 på Instagram, og de elsker ærligheden, vejledningen og energien

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Man kan sagtens være ambitiøs og resultatorienteret, selv om man står som yngste ufaglærte ved et samlebånd - og man kan have gennemført fine uddannelser og stadig være blottet for evner

For abonnenter

Populær malerproducent har fordoblet salget på tre år og slår rekord i regnskabet: Sådan har de tacklet prisstigningerne

Holstebro

Varehus har ligget samme sted i over 30 år, men åbner snart i nyt område: - Vi havde nogle forhold, som ikke var optimale

For abonnenter

Fire dages arbejdsuger udbredes stadig mere i det små

Alarm 112

21-årig motorcyklist død efter soloulykke uden for Skive

Sport For abonnenter

Regnskabet er gjort op efter en sæson, som slet ikke har levet op til forventningerne: Stregspillerne ligger i bunden af karakterlisten

Navne

Finn Orvad: Jeg ville gerne være bedre til ikke at lade mig gå på af konflikter

Annonce