Annonce
Struer

Det var pigernes dag på B&O: -  Vi har måske været lidt bange for at blive opfattet som nørdede

Caroline Mejlhede (t.v.) og Marianne Skou Jensen fra HTX i Holstebro var målløse, da Adele Simon fra B&O demonstrerede, hvordan hun kunne ændre lydindtrykkene, så det føltes, som om de skiftede rum fra en mindre bil med nedrullede ruder til en af verdens største koncertsale. Foto: Morten Stricker
30 piger fra HTX-uddannelserne i både Holstebro og Lemvig fik onsdag et godt indblik i, hvad de får af muligheder, hvis de vælger at nørde i teknik- og naturfag, når de skal vælge uddannelse om et års tid eller to.
Annonce

Struer: Det var pigernes dag, da B&O onsdag formiddag åbnede dørene til både aluminiumsfabrikken og til laboratorierne, hvor der bliver testet lyd og udviklet højttalere på allerhøjeste niveau i en branche, som har været domineret af mænd.

- Det er fint at komme ud på en virksomhed og se, hvordan tingene fungerer i praksis, mente 18-årige Marianne Skou Jensen efter en runde på Bang & Olufsens aluminiumsfabrik sammen med en større gruppe af piger fra HTX-uddannelsen i Holstebro - og der var bred enighed i flokken om, at det stadigvæk giver god mening at arrangere en begivenhed som "Girls in Science".

- Vi har som piger måske været lidt bange for at blive opfattet som lidt nørdede, hvis vi interesserede os for naturfag og teknik, mente 17-årige Vaishali Sriranjan.

- Men det er da noget, vi er med til at gøre vores for at ændre. Tidligere var der langt flere drenge end piger på HTX-uddannelsen. Nu er vi oppe på 47 procent piger og altså næsten halvdelen, konstaterede hun og fortalte, at hun selv holder flere døre åbne i sit valg af studier, når den tid kommer.

- Jeg har tænkt en del på at blive læge, men det kunne også være noget med design eller måske civilingeniør. Der er mange muligheder, fortalte hun, inden hun kom med i gruppen, der skulle ind i B&Os nye vidunder af en simulator, hvor der er mulighed for at teste, hvordan lydene vil forplante sig i forskellige rum, om så det er den mindste Fiat Punto med sideruderne rullet ned, hjemme i stuen eller i en af verdens største koncertsale.

Vi har som piger måske været lidt bange for at blive opfattet som lidt nørdede, hvis vi interesserede os for naturfag og teknik.

Vaishali Sriranjan, HTX, Holstebro

Annonce

Helt vildt

Virtual Reality på højt plan, som tidligere har vakt så stor opsigt blandt journalister og andre gæster på virksomheden, at det blandt andet har udmøntet sig i en trekvart side lang artikel i en avis som Washington Post.

Pigerne var da også målløse, da de oplevede, hvordan det virker.

- Det var helt vildt, konstaterede både Marianne Skou Jensen og hendes veninde fra HTX i Holstebro, Caroline Mejlhede - og de kunne så bare undre sig over, hvordan det kunne lade sig gøre.

En af pointerne ved dagens begivenhed og besøget på B&O.

Målet er, at de gerne må blive så nysgerrige, at de får endnu større interesse for natur og teknik, så det er den retning, de vælger, når de om et års tid eller to skal til at vælge uddannelse.

- Det var der, vi gerne ville hen, fortæller Søren Bech, Bang & Olufsens forskningsdirektør, og når han hører, hvordan pigerne reagerede, kan han bare glæde sig over deres begejstring.

Annonce

Den perfekte rollemodel

Som bonus fik de 30 piger, som var med på dagens besøg, så også en rundvisning og en demonstration af rummets muligheder af en rollemodel som Adele Simon, som er kommet med i Søren Bechs forskningsgruppe på B&O.

- Pigerne gør jo tingene på en lidt anden måde end drengene, mener Søren Bech.

Det er sådan, han oplever det.

- Vi kender det jo også fra de mange Innovation Camps, vi har afviklet for studerende fra hele Europa. Når vi præsenterer et problem, så kaster drengene sig over det og vælter frem med løsningsforslag, mens pigerne trækker sig lidt tilbage og tænker lidt mere over tingene. Det kan i mange tilfælde være rigtig godt, og de kommer så i den sidste ende med langt de bedste løsninger. Sådan er det ikke altid. Men generelt har pigerne en mere holistisk tankegang, og på en virksomhed som B&O er det bare utrolig vigtigt for os at have et godt mix, så vi har nogle af både den ene type og den anden med på holdet. Det gør vi meget ud af, og så ligger det jo i Bang & Olufsens dna, at vi gerne vil gøre en indsats for at få endnu flere til at interessere sig for naturfagene og alle de tekniske uddannelser, forklarer han.

Her fik dagens gæster på B&O mulighed for at være med til at teste, hvordan de nye høretelefoner virker i praksis, og om de nu også bliver hængende på hovedet, hvis man hopper og danser eller bøjer sig for at snøre skoene til en tur i byen. Foto: Morten Stricker
Annonce

Måtte lukke ved de 30

Søren Bech var derfor også helt med på at åbne dørene på B&O for pigerne, da Naturvidenskabernes Hus lancerede konceptet, som bliver kaldt for "Girl's Day in Science", som i år blev afviklet for syvende gang med tilmeldinger fra cirka 3200 piger, som var på besøg på 61 virksomheder og uddannelsesinstitutioner over hele landet.

På B&O var det cirka 30 studerende fra HTX i både Holstebro og Lemvig, der fik chancen.

- Da vi nåede de 30, måtte vi desværre lukke for tilmeldinger, forklarer Jette Nygaard, som havde det overordnede ansvar for at få gennemført dagens program.

Her kom vi ind i den mere nørdede afdeling, hvor akustikeren, Jakob Dyreby, fik pigerne med til at skrue på knapperne og regne ud, hvad det betyder, når rummet bag en højttaler bliver udvidet eller indskrænket efter behov. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Gav politiet en fuck-finger

Lemvig

Nu er vandet klar i Thyborøn

Annonce