Annonce
Holstebro

Det var et liv i sus og dus... og det skal det være igen: Kolonihavehuse er lejet af folk, der bor uden for kommunen

- Vi vil stadig gerne have, at det er borgerne i Holstebro Kommune, der får mulighed for at få fat i et kolonihavehus, siger formand for Teknisk Udvalg, Klaus Flæng. Foto: Morten Stricker
Når en fjerdedel af kolonihavehusene er lejet af folk med bopæl uden for kommunen, er det et problem, mener Holstebro Kommune.

Holstebro: Folk, der ikke bor i Holstebro Kommune, har sat sig på så stor en del af  kolonihavehusene i de tre haveforeninger Fredhøje, Ellebæk og Skovbrynet, at det er blevet et problem.

Det mener Holstebro Kommune, der derfor vil have en garanti for, at husene fremover bliver udlejet til lokale.

- Den oprindelige tanke, dengang Morten Korch red ud over markerne, var at give byboerne en mulighed for at komme lidt væk. De tider har naturligvis ændret sig. Men vi vil stadig gerne have, at det er borgerne i Holstebro Kommune, der får mulighed for at få fat i en kolonihavehus, siger formand for Teknisk Udvalg, Klaus Flæng.

Annonce

Når det er 77 ud af 315 kolonihavehuse i de tre haveforeninger, der er lejet af folk med bopæl uden for kommunen, så er det et problem:

- Det er jo ikke ment som sommerhuse, siger Klaus Flæng.

I de oprindelige overenskomster mellem Holstebro Kommune og Kolonihaveforbundet er der indskrevet krav om, at havelejer skal have fast bopæl i Holstebro Kommune for at kunne leje et havelod i en af de tre haveforeninger Hf. Skovbrynet, Hf. Ellebæk og Hf. Fredhøje.

Og selv om det krav har været sat ud af kraft i en hel del år - så vil kommunen have det tilbage i aftalen med de tre haveforeninger.

"Teknik og Miljø anbefaler, at kravet om fast bopæl i Holstebro Kommune fastholdes, således de lokale kolonihaver tjener det tiltænkte formål, nemlig at give lokalbefolkningen fra tætte boligområder/bykvarterer lokale muligheder for rekreation og havebeskæftigelse i fritiden," skriver kommunen i sin indstilling.

Det er okay

Formand for Haveforeningen Fredhøje, Tom Valentin, har ikke noget problem med, at kolonihaverne fremover skal være til lokale:

- Det, man skal huske, er, at mange af dem, der har et hus i dag, men som ikke bor i kommunen, er folk, der er flyttet væk herfra. De ønsker måske bare at bevare en tilknytning til Holstebro - og det er kolonihavehuset en måde at gøre det på. De mennesker, mener jeg ikke, man skal jage med bål og brand. Så længe man gør det på en måde, hvor de kontrakter, der allerede er indgået, får lov til at løbe ud, så kan vi godt leve med det, siger Tom Valentin.

Faktisk så administrerer haveforeningen allerede på den måde:

- Det har vi vel gjort i halvandet års tid. Alle der ønsker en ny have forpligtiger sig også på at fraflytte den igen, hvis de flytter væk fra kommunen, siger Tom Valentin.

Når reglerne kommer til at gælde for de tre haveforeninger, skyldes det, at de alle ligger på jord tilhørende Holstebro Kommune.

Tom Valentin frygter ikke, at det vil betyde, at foreningen kommer til at stå med tomme huse:

- Man skal huske på, at kommunen jo også er blevet markant større, så der er flere lokale, der får mulighed for at leje et hus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bevægende hilsner til Christian Eriksen - den tyske EM-trup i samlet opstilling foran tv-billede af Eriksen

Struer For abonnenter

Ensomhed dræber, men hvad gør man, når ægtefællen dør, og huset er alt for stort og tomt: 89-årige Kristian viser en vej

Annonce