Annonce
Mærkedage

Det stille ydre gemmer på en stor stemme

Sang og snagskriver Marie Key fylder 40 år mandag den 7. oktober. (Arkivfoto) Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Marie Key fik sit gennembrud med albummet "De her dage". Hun er vokset op med gode historier, som hun nu giver videre i sine sange. 7. oktober fylder hun 40 år.

40 år: Marie Key ligner alt andet end en popsanger. Her er ikke noget med glitter og glimmer, men naturkrøller, hornbriller og et usminket ansigt.

Måske giver det enkle look ekstra plads til hendes stemme. Flere af hendes sange, som hitsinglerne "Uopnåelig" og "Uden forsvar", er kendt af enhver radiolytter.

Marie Key, som fylder 40 år mandag den 7. oktober, kom ind i musikken ved en tilfældighed. Begge hendes forældre var landmålere, og som hun selv har sagt i et interview, var der ikke meget kunst over det.

Det første kig ind i musikken fik hun, da hun som lille sad på gulvet i rækkehuset i Kartoffelrækkerne i København og så Anne Linnet i fjernsynet.

Men kneb det med det musikalske, så var der til gengæld masser af historier i hjemmet. Hendes far, som ikke lever længere, elskede at fortælle - alt fra jokes til gode historier.

Det tog hun med sig, da hun begyndte at læse musik på universitetet og i fritiden satte tekster til guitarspillet. Da hun havde skrevet ti sange, spurgte hun en veninde, om hun kendte nogen, der ville synge dem.

Det blev Marie Key, der selv kom til det. Først i det små ved private arrangementer, indtil hun i 2005 med sit band Marie Key Band brød igennem med sangene "Per" og "Kleptoman".

Sit første soloalbum udgav hun i 2011, og året efter fulgte albummet "De her dage", der blev kåret til årets danske album i Politiken og Berlingske. De 11 numre på albummet gjorde hende til det store musiknavn i 2012.

Priser har der også været mange af. Ved Danish Music Award 2013 vandt hun seks ud af de syv priser, hun var nomineret til, herunder årets danske album og årets danske sangskriver.

Men det vigtigste for hende er at skabe noget, der kan få betydning for andre. Priser og gode anmeldelser er selvfølgelig dejligt, men det smukkeste, musikken kan, er at give dem, der lytter med, noget, de kan bære med sig.

Marie Key udkom i 2014 med singlen "Fatter det nu", der var en forløber til studiealbummet "Tænker du vi danser?", der udkom året efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

112

Stjal dåseøl og mad fra båd

Annonce