Annonce
Debat

Det står enhver frit for at vælge et privat dagtilbud, Bech-Jørgensen

Jens Joel. Pressefoto: Steen Brogaard

Læserbrev: Det var med stor undren, at vi forleden, her i avisen, kunne læse, hvordan en fagleder fra Dansk Industri beskylder regeringen for at tage valgfriheden fra borgerne. Ifølge lederen, Lars Bech-Jørgensen, har regeringen og støttepartierne, før jul, besluttet, at børnehaver og vuggestuer fremover ikke må være private.

Det er en mærkværdig udlægning af aftalen om minimumsnormeringer, som udover at tilføre 1,8 milliarder kroner til dagtilbudsområdet, ganske vist også skal sikre, at man ikke længere kan trække overskud ud af private dagtilbud.

Men at forældre ikke længere skulle kunne vælge præcis den børnehave eller vuggestue, som de finder bedst for deres børn, hvad enten den er kommunal eller privat, er ganske enkelt en misforståelse af aftalen. Eller værre; bevidst vildledning.

Annonce


Men at forældre ikke længere skulle kunne vælge præcis den børnehave eller vuggestue, som de finder bedst for deres børn, hvad enten den er kommunal eller privat, er ganske enkelt en misforståelse af aftalen. Eller værre; bevidst vildledning


De private tilbud vil fortsat findes og er ofte et vigtigt supplement til det offentlige, når valget skal træffes i småbørnsfamilierne. Det er glædeligt, når private sætter sig for at udvikle pædagogiske tilbud af høj kvalitet, og selvfølgelig skal folkene bag disse private tilbud kunne gøre det til en levevej at drive vuggestue eller børnehave, udbetale løn til deres ansatte, købe nyt legetøj og renovere legepladsen. Det kan man i dag, og det vil man fortsat kunne.

Nu investerer vi massivt i at skabe bedre rammer for vores børn med flere voksne, mere nærhed og omsorg, og så er det selvfølgelig vigtigt, at pengene ender med at gavne børnene og ikke ender som mere profit til ejerkredsen bag institutionerne.

Det er netop derfor, at regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har sørget for, at man fremover ikke vil kunne trække overskud ud af børnehaver og vuggestuer. Det er værd at bemærke, at selv private daginstitutioner i høj grad er finansieret af offentlige midler. Eksempelvis modtager private daginstitutioner i Vejle Kommune i 2021 cirka 107.568 kr. i tilskud per barn i aldersgruppen 0 til 2 år. Altså penge fra vores fælles kasse.

Med aftalen lægger vi op til at private daginstitutioner omlægges til selvejende institutioner, hvilket i øvrigt er den måde, langt de fleste private dagtilbud i forvejen har indordnet sig på. Formålet er udelukkende at forhindre profitjægere i at udnytte børneområdet, og aftalen ændrer ikke på de private tilbuds øvrige forhold.

Det er besynderligt, at ordningen vækker så stor harme hos Lars Bech-Jørgensen, for en lignende model har allerede eksisteret i mange år på skoleområdet, hvor fri- og privatskolerne som bekendt eksisterer side om side med folkeskolen, dog uden at ejerne kan jagte profit ved at trække overskud ud af de private skoler. Det har fungeret fint, så hvorfor skulle det ikke også fungere på dagtilbudsområdet?

Det står stadig alle forældre frit for, om de vil sende deres børn i en privat eller kommunal institution, men vi vægter det højt, at de penge, vi blandt andet har afsat til at sikre flere hænder og bedre rammer for det pædagogiske arbejde, ikke havner som ekstra profit i institutionsejernes lommer.

Annonce
Holstebro

Ronnie er frifundet for at holde corona-fest: - Det er lige før, jeg skal have bestilt et banner, jeg kan hænge op

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: Nu er 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Restaurant har uventet været lukket i over to måneder: Det har været lidt trist at se bilerne strømme til

Erhverv For abonnenter

Har besejret det svære skifte: Virksomheden har overlevet tre generationer

Holstebro

Filmfestival kommer til byen: Det er vigtigt, at der er noget for alle

Holstebro

Lufthavn skal igen have flere penge: Vi gør det for erhvervslivet

Holstebro

De vil begge lede deres partier, men de deltager ikke i budgetforhandlingerne

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Debat

Kronik: Kampen mod Lukashenko - Anerkend Belarus’ legitime eksil-regering nu

Holstebro

Udlært i juni - åbner egen salon i september

Danmark

Nu bliver køreprøven dyrere: Fremtidens nye bilister skal betale for mere politiarbejde - og det undrer kørelæreres forening

Struer

Hent aftensmaden i skoven: Sådan sanker du bær

Sport For abonnenter

Selvmål, brændt straffespark og 0 point: En fødselsdag lige til skraldespanden

Sport

Bramming ude af aftenens kamp i Lissabon

Annonce