Annonce
Debat

Det står enhver frit for at vælge et privat dagtilbud, Bech-Jørgensen

Jens Joel. Pressefoto: Steen Brogaard

Læserbrev: Det var med stor undren, at vi forleden, her i avisen, kunne læse, hvordan en fagleder fra Dansk Industri beskylder regeringen for at tage valgfriheden fra borgerne. Ifølge lederen, Lars Bech-Jørgensen, har regeringen og støttepartierne, før jul, besluttet, at børnehaver og vuggestuer fremover ikke må være private.

Det er en mærkværdig udlægning af aftalen om minimumsnormeringer, som udover at tilføre 1,8 milliarder kroner til dagtilbudsområdet, ganske vist også skal sikre, at man ikke længere kan trække overskud ud af private dagtilbud.

Men at forældre ikke længere skulle kunne vælge præcis den børnehave eller vuggestue, som de finder bedst for deres børn, hvad enten den er kommunal eller privat, er ganske enkelt en misforståelse af aftalen. Eller værre; bevidst vildledning.

Annonce


Men at forældre ikke længere skulle kunne vælge præcis den børnehave eller vuggestue, som de finder bedst for deres børn, hvad enten den er kommunal eller privat, er ganske enkelt en misforståelse af aftalen. Eller værre; bevidst vildledning


De private tilbud vil fortsat findes og er ofte et vigtigt supplement til det offentlige, når valget skal træffes i småbørnsfamilierne. Det er glædeligt, når private sætter sig for at udvikle pædagogiske tilbud af høj kvalitet, og selvfølgelig skal folkene bag disse private tilbud kunne gøre det til en levevej at drive vuggestue eller børnehave, udbetale løn til deres ansatte, købe nyt legetøj og renovere legepladsen. Det kan man i dag, og det vil man fortsat kunne.

Nu investerer vi massivt i at skabe bedre rammer for vores børn med flere voksne, mere nærhed og omsorg, og så er det selvfølgelig vigtigt, at pengene ender med at gavne børnene og ikke ender som mere profit til ejerkredsen bag institutionerne.

Det er netop derfor, at regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har sørget for, at man fremover ikke vil kunne trække overskud ud af børnehaver og vuggestuer. Det er værd at bemærke, at selv private daginstitutioner i høj grad er finansieret af offentlige midler. Eksempelvis modtager private daginstitutioner i Vejle Kommune i 2021 cirka 107.568 kr. i tilskud per barn i aldersgruppen 0 til 2 år. Altså penge fra vores fælles kasse.

Med aftalen lægger vi op til at private daginstitutioner omlægges til selvejende institutioner, hvilket i øvrigt er den måde, langt de fleste private dagtilbud i forvejen har indordnet sig på. Formålet er udelukkende at forhindre profitjægere i at udnytte børneområdet, og aftalen ændrer ikke på de private tilbuds øvrige forhold.

Det er besynderligt, at ordningen vækker så stor harme hos Lars Bech-Jørgensen, for en lignende model har allerede eksisteret i mange år på skoleområdet, hvor fri- og privatskolerne som bekendt eksisterer side om side med folkeskolen, dog uden at ejerne kan jagte profit ved at trække overskud ud af de private skoler. Det har fungeret fint, så hvorfor skulle det ikke også fungere på dagtilbudsområdet?

Det står stadig alle forældre frit for, om de vil sende deres børn i en privat eller kommunal institution, men vi vægter det højt, at de penge, vi blandt andet har afsat til at sikre flere hænder og bedre rammer for det pædagogiske arbejde, ikke havner som ekstra profit i institutionsejernes lommer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Struer For abonnenter

Kristian efterlod sig millionformue efter langt og nøjsomt liv - nu får plejehjemmets venner de sidste 720.000 kroner af arven

Holstebro

Se video: Sygeplejersker på gaden for at forklare sig - derfor strejker vi nu

Annonce