x
Annonce
Struer

Det spirer og gror som aldrig før

Det er ikke så usædvanligt med blomster på juleroserne, men stauderne i bedet plejer ikke at blomstre før engang sidst i marts. Foto: Frede Stengaard
Haveselskabets formand i Struer, Henning Pedersen, har aldrig set det hele gro og springe ud så tidligt som her på en lun onsdag i februar.

Struer: Formanden for Struer Havekreds, Henning Pedersen, er som så mange andre haveentusiaster tidligt ude.

Jorden er kalket og det samme er plænen.

- Det er et meget godt tidspunkt. Nu kan kalken få lov til at sive ned, uden at vi kommer til at slæbe alt for meget med os ind i huset. Vi kommer trods alt ikke helt så meget rundt i bedene, som vi kommer til det om et par måneder, konstaterer han.

Men det spirer, og det gror som aldrig før så tidligt i februar.

I et bed lige til højre, når Henning Pedersen bevæger sig ned gennem sine have fra terrasen ved garagen, er der fine, blå blomster overalt i et bed med kærmindesøster, som ifølge Haveselskabets hjemmeside er en af de få stauder, der blomstrer allerede fra april og lyser op med sine små blå eller hvide blomster som et sikkert tegn på, at foråret er kommet.

- Nu må vi bare håbe, at vi ikke får hård frost, konstaterer Henning Pedersen.

Men skulle det ske, tager han også den udfordring med.

- Har man nogle af de lidt sarte planter i haven, skal man bare sørge for at få dækket af, så de ikke går til, lyder hans opfordring, og i det hele taget kan han konstatere, at den normale have-kalender har rykket sig med en måneds tid, så man allerede nu kan gøre alt det, der normalt ville være hensigtsmæssigt at få gjort i løbet af marts.

På nogle punkter er Henning Pedersen endda langt foran de fleste.

- De kloge siger godt nok, at man skal vente til foråret, men vi har altid klippet stauderne ned og fjernet alle de døde blade allerede om efteråret, og det lever de fint med, fortæller han.

- Det giver både lys og luft til de nye skud, og i år kommer de jo tidligt, konstaterer han og nyder at se så meget gro og spire på endnu en af de lune dage her i februer.

Der skal således ikke mange lune dage til, før den store rhododendron midt i haven springer i blomst, og længere oppe mod terrassen, hvor der også står tulipaner i krukkerne, er der allerede blomster på en anden af Henning Pedersens rhodedendron-planter, hvor han normalt først ville forvente at se dem til april.

Selv græsset er begyndt at gro, og når det så får en omgang gødning sidst i marts, forventer han, at det går helt grassat, og rundt i haven kommer tulipanerne også op ad jorden i et tempo, så det kan være svært at følge med.

Men de flotteste af sine tulipaner har han oppe på terrassen, hvor der er plantet løg fra Holland i nogle store krukker.

- Der står de godt og sikkert op ad muren, så de nok skal overleve - også selv om vi skulle få en lidt længere periode med frost, forsikrer han.

De kloge siger godt nok, at man skal vente til foråret, men vi har altid klippet stauderne ned og fjernet alle de døde blade allerede om efteråret, og det lever de fint med.

Henning Pedersen, formand, Haveselskabet Struer Kreds

Små sarte, blå blomster i bedene dukker frem en måned eller to før de plejer. Foto: Frede Stengaard
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Vi må bede om godt vejr

Man må håbe, at det bliver godt vejr efter påske. Det vil i hvert tilfælde gøre opgaven lidt lettere for de kommunalt ansatte samt ledere på skoler og daginstitutioner, når de hen over påsken skal løse en på papiret stort set umulig opgave. De skal skaffe plads til børn i skoler og daginstitutioner, så der dels kan skabes plads nok mellem børnene, og så skal hygiejne-forholdene også være i top. Det vil være en udfordring på rigtig mange skoler og i rigtig mange dagtilbud at skaffe den fornødne plads til det, samtidigt med at det også skal fungere. Skoleklassen kan ikke være i ét klasselokale, og hvis alle forældre vælger at sige ja tak til at få børnene i daginstitution, så er her heller ikke kvadratmeter nok. Opfordringen fra statsministeren lød, at børnene skulle være så meget ude som muligt, og det må man da også håbe, det bliver vejr til i mange dage, da det vil gøre opgaven noget lettere for et presset personale at holde børnene på en rimelig afstand. Ingen ved i skrivende øjeblik hvor mange skoler og dagtilbud, der bliver klar onsdag. Der er meget, der skal på plads. Det vides heller ikke, om forældrene tager imod tilbudet. Ja, børnene skal jo i skole, men hvor mange børn bliver hjemme fra daginstitutionen, fordi forældrene er utrygge ved smittefaren? Mange forældre trænger til, at børnene kommer af sted, og mange børn vil også glæde sig. Men usikkerheden er der jo, om det er en klog beslutning eller ej at sende børnene hjemmefra. Ingen ved det. Det må tiden vise. Vi er på ukendt grund. Regeringen tør ikke længere holde samfundet i et jerngreb på grund af de økonomiske konsekvenser. Eksperterne siger, det her er den klogeste måde at åbne op på. Vi andre må bede til, de har ret. I det her ligger en kalkuleret risiko, da man gerne ser, at en hel del flere faktisk bliver smittet - men i et tempo, hvor sundhedsvæsnet kan følge med. Lukker vi fortsat helt ned, vil det trække epidemien rigtigt langt ud, og mange vil være i fare igen, når bølge to forventes at komme til efteråret. Nej, det er ikke let at træffe en klog beslutning, og en forkert kan give os et nyt Italien eller Spanien. Beslutninger skal tages nu. Næste år ved vi, om det var klogt eller ej.

Annonce