Annonce
Vinderup

Det nedlagte bytte hædres med jagthornet

Medlemmer af Vestjysk Jagthornsblæserlaug varmer op til at blæse ved årets jagtgudstjeneste. PR-foto
Medlemmer af Vestjysk Jagthornsblæserlaug blæser i jagthornet både i og uden for Vinderup Kirke og i kirke- og kulturhuset ved søndagens jagtgudstjeneste.
Annonce

Vinderup: - Der blev ikke noget til paraden.

Må Kai E. Pedersen konstatere, efter at han mandag var på jagt med en flok jægere ved Ulfborg Kjærgård. Der blev godt nok nedlagt et par dyr, en and, en fasan og fire-fem snepper, men han var ikke selv én af de heldige på dagens jagt.

Alligevel glæder han sig meget til søndagens jagtparade og jagtgudstjeneste. Hvor han selv er aktiv både med at grille og blæse i jagthorn.

Hans lillebror Peder er slagter, og de står sammen for at grille det krondyr, der indgår i søndagens jagtmenu.

Og han blæser sammen med næsten en snes andre medlemmer af Vestjysk Jagthornsblæserlaug - både i kirken, og når der blæses til ære for vildtet uden for kirken. Jagthornsblæserne trutter også i hornet under middagen i kirke- og kulturhuset.

- Der er lagt op til en rigtig fin søndag, kommenterer han.

Kai E. Pedersen har gået på jagt, så længe han kan huske. En jagtglæde, han har arvet fra sin far. Han har selv jagt ved Ryde og Felde, er med i jagtforeninger i både Vinderup og Sevel og med i et konsortium ved Ulstrup.

Det er Vinderup Jagtforening, der kommer med de dyr, der skal til parade på søndag. Kai E. Pedersen forventer, at paraden bliver med råvildt, ræv, harer og snepper.

- Det plejer at være noget i den stil, fortæller han.

Der forventes omkring 70 deltagere i jagtmiddagen, der foregår i kirke- og kulturhuset, og hvor krondyrkødet suppleres med kartofler og salat. Medlemmer af menighedsrådet står for en stor del af det praktiske arbejde.

Det er tredie gang, der arrangeres jagtgudstjeneste i Vinderup Kirke.

- Jeg selv har aldrig været hverken på jagt eller været til en jagtgudstjeneste, før vi afholdt den første jagtgudstjeneste i Vinderup kirke i efteråret 2017. Men der er mange jægere i lokalområdet, og en dag da snakken gik, blev jeg spurgt, om man kunne lave en jagtgudstjeneste i Vinderup. Og hvorfor ikke? Så det gjorde vi, fortæller sognepræst Gertrud Bangshøj.

Hun arrangerede sammen med Kai E. Pedersen, der ud over at sidde i Vinderup menighedsråd er både jæger og medlem af Vestjysk Jagthornblæserlaug.

- Vi tilrettelagde gudstjenesten sammen, så der var både salmesang og jagthorn. Og sådan bliver det også søndag, fortæller sognepræsten.

Gertrud Bangshøj siger, at der i jagtgudstjenestes gives plads til taknemmeligheden og glæden over naturen, både dyr og planter.

- Kirken og gudstjenesten er jo ikke bare forankret i gamle fine traditioner, den er også altid i samspil med kulturen og de lokale forhold. Og da både jagt og naturen spiller en stor rolle for mange her i området, er det oplagt at sætte fokus på det også i en jagtgudstjeneste, siger præsten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce